26 Οκτωβρίου 2012

Η Ελληνική σημαία στη Χλώρακα στην περιοχή Κοτσιάς

Μέλη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, σε μια συμβολική εκδήλωση, ύψωσαν ελληνική σημαία στην παραλία της Χλώρακας, σε ένδειξη τιμής για τους μαχητές της ΕΛΔΥΚ στο αρματαγωγό «Λέσβος».
Το σημείο επιλέγηκε διότι από τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή το 1974, το Ελληνικό αρματαγωγό πλοίο "ΛΕΣΒΟΣ" με πλοίαρχο τον Ελευθέριο Χανδρινό, κανονιοβολούσε τον θύλακα των Τούρκων στο Μούτταλλο. 
Η ύψωση της σημαίας από το ΕΛΑΜ είναι ένδειξη τιμής στους ΕΛΔΥΚάριους μαχητές οι οποίοι επέβαιναν στο πλοιάριο. 

Κλείνουν όλα τα ξενοδοχεία της Χλώρακας τον χειμώνα

Νεκροταφείο θα θυμίζει η Χλώρακα καθώς και όλη η Πάφος τον χειμώνα.
Τα έντεκα ξενοδοχεία που υπάρχουν στη Χλώρακα και τα μισά περίπου όλης της επαρχίας της Πάφου αναμένεται να κλείσουν τη χειμερινή περίοδο.
Ενώ παλιότερα η Χλώρακα αποτελούσε τόπο ολόχρονου τουριστικού προορισμού, χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες καταλήγουν να κλείνουν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, με αποτέλεσμα τη φετινή χρόνια που όλες οι μονάδες θα κλείσουν, πολλοι εργαζόμενοι κυρίως Χλωρακιώτες θα μεινουν άνεργοι..
Ορισμένοι από τους λόγους που κλείνουν είναι τα ψηλά κόστα λειτουργίας τους, κυρίως λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού από άλλες χώρες ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του ακριβού ηλεκτρισμού καθώς είναι πολύ δύσκολο για μια ξενοδοχειακή μονάδα να παραμένει ανοικτή κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου προσφέροντας τουλάχιστον τις βασικές υποχρεώσεις, όπως είναι η διατήρηση της θέρμανσης.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - 2/10/2012


ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ - 2/10/2012 
Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο της Χλώρακας, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παραστούν σε μια φιλολογική εκδήλωση και να παρακολουθήσουν το έργο του
Λάρκου Λάρκου «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΩ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟ ΚΤΙΣΕΙ». Πρόκειται για τα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλιδη του Εθνικού μας ποιητή, ενός ανθρώπου, ο οποίος αν και πέθανε στη ψάθα, εντούτοις άφησε ένα μεγαλειώδες έργο πίσω του, στη γλώσσα της Κυπριακής διαλέκτου και της καθαρεύουσας, μια γλώσσας πανέμορφης που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και που από μόνη της αποτελεί καλογραμμένο ποίημα.
Μέσα από την εξαιρετική μελοποίηση δεκαεφτά ποιημάτων του Βασίλη Μιχαηλίδη, o Λάρκος Λάρκου κατάφερε κάτι πολύ δύσκολο, εξέφρασε με ακρίβεια τα νοήματα που ήθελε ο ποιητής να μεταδώσει στους ανθρώπους με τρόπο τραγουδιστικό ανεπανάληπτο και διαχρονικό.
Ο Λάρκος Λάρκου, είναι ένας μεγάλος μουσικός που μελοποίησε ένα μεγάλο Εθνικό ποιητή.
Έγραψε ένα μουσικό έργο που η ετοιμασία του διήρκεσε πολύ καιρό και αποτελείται από ένα ψηφιακό δίσκο που περιλαμβάνει 17 μελοποιημένα ποιήματα και συνοδεύεται από ένα καλόδετο βιβλίο με καλαίσθητη εμφάνιση και στο οποίο μπορεί ο αναγνώστης με
εμβρίθεια να πραγματευτεί το έργο του Εθνικού μας ποιητή.
Με την απλή ευγενικότητα της μουσικής του και τις μελωδικές συνθέσεις του που παρασέρνουν αλλά και επεμβαίνουν το νου των ακροατών και τους καθοδηγούν με ακρίβεια στην ανάγνωση και στην ακρόαση του όλου έργου, το ίδιο τους βοηθούν στη χορωδιακή συνοδεία των τραγουδιών με ακρίβεια, είναι δηλαδή οι συνθέσεις του Λάρκου Λάρκου απαύγασμα των Κυπριακών μουσικών καταβολών με ίδιο τελικό αποτέλεσμα  με τη μουσική των μεγάλων Μουσουργών του Ελληνισμού Θεοδωράκη και Χατζηδάκη που η απλότητα της μουσικής τους ήταν ότι σημαντικότερο τους χαρακτήριζε σαν δημιουργούς.
Την παράσταση ομόρφυνε με την παρουσία και τη συμμετοχή ο πασίγνωστος πλέον και πολύ καταξιωμένος συνθέτης και τραγουδιστής Μιχάλης Χ’’ Μιχαήλ, που όπως μας συνήθισε πλέον με τις απόλυτες ερμηνείες του, αποτυπώνει την πραγματική κουλτούρα της Κυπριακής μουσικής.
Όσοι παρακολούθησαν την μουσική παράσταση εξέφρασαν μόνο καλά λόγια για το έργο, καθώς και για τον αθλητικό σύλλογο ΑΚΡΙΤΑ Χλώρακας που για πολλοστή χρονιά παρουσιάζει καταξιωμένες παραστάσεις στο κοινό της Χλώρακας, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την πνευματική κουλτούρα.
Όπως μας δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του ΑΚΡΙΤΑ και Κοινοτικός σύμβουλος Πάμπος Χαραλάμπους, η παράσταση συμπεριλαμβάνεται μέσα στις διάφορες εκδηλώσεις από το σωματείο της Χλώρακας με σκοπό να προβληθούν οι ποικίλες πτυχές του πολιτισμού μας μέσω της τέχνης, της μουσικής και της λογοτεχνίας, καθώς επίσης  και για οικονομική ενίσχυση του ΑΚΡΙΤΑ σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές εποχές που περνά ο τόπος μας και που η εξεύρεση οικονομικών πόρων για ενίσχυση του σωματείου είναι πολύ δύσκολη.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΡΤΕΜΗ -πρώην πολίτη της Χλώρακας-


Πρόκειται για έργο (στη πρώτη ενότητα) γραμμένο για την μαρτυρική Κύπρο αλλά και τη συμβολή της Κύπρου στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.
Ο Ανδρέας Αρτέμης βραβεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου 2012 σε ειδική τελετή στο δημαρχείο της
νήσου Σαλαμίνας Αττικής (στο δημοτικό Θέατρο “Δημήτρης Μπόγρης”) γι’ αυτή τη προσφορά του, αποκομίζοντας την αγάπη των πολλών παρευρισκομένων για την ιδιαίτερη του πατρίδα Πάφο, αλλά και για την Κύπρο ολόκληρη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δήμο της Σαλαμίνας για το μήνα Οκτώβρη 2012 στα πλαίσια Διεθνούς Φεστιβάλ Μονολόγου Αρχαίου και Κλασσικού Δράματος που διοργανώνει το “Καφενείο των ιδεών” και άλλοι φορείς στη Σαλαμίνα. Ο συνθέτης βραβεύεται για τη μουσική που έγραψε για το θέατρο μελοποιώντας ποίηση σε μια πορεία συνθετικής δραστηριότητας τριάντα χρόνων αλλά παράλληλα και για την μουσική προσφορά του γενικότερα στον τόπο.
Η επόμενη παρουσίαση του δίσκου στην θα γίνει στην Πάφο σύντομα.
ΚΥΠΡΟΣ ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ ΗΡΩΩΝ ΓΗ
Έτσι τιτλοφορείται η 13η στη σειρά η (χωρισμένη στο δίσκο σε δύο ενότητες), νέα δισκογραφική εργασία του μουσικοσυνθέτη και λογοτέχνη Ανδρέα Α. Αρτέμη, σε ποίηση
του Σαλαμίνιου συγγραφέα και ποιητή Ντίνου Κουμπάτη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΕΛ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΕΛ ΧΛΩΡΑΚΑΣ
Το ΑΚΕΛ Χλώρακας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, γιατί το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Σωματείου ΑΚΡΙΤΑΣ Χλώρακας με την ενέργεια του να καλέσει στον ετήσιο του χορό ως επίσημο προσκεκλημένο τον Νίκο Αναστασιάδη προχωρά στην διάσπαση του σωματείου και της κοινότητας.
Έχουμε διαπιστώσει, όπως και όλη η κοινότητα, ότι ο χορός του σωματείου μας παρουσιάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ως μια προεκλογική συγκέντρωση του Νίκου Αναστασιάδη κάτι που εύλογα μας δημιουργεί προβληματισμό και απογοήτευση.
Ο ΑΚΡΙΤΑΣ Χλώρακας ιδρύθηκε το 1971 μετά τη συγχώνευση δύο σωματείων ένα της Αριστεράς και ένα της Δεξιάς με στόχο να τερματιστεί η διάσπαση που υπήρχε την εποχή εκείνη μεταξύ των κατοίκων της κοινότητας. Όλα αυτά τα χρόνια ο ΑΚΡΙΤΑΣ λειτούργησε συναινετικά, υπερκομματικά και ήταν το σωματείο ολόκληρης της κοινότητας Χλώρακας.
Με την πιο πάνω απόφαση του το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΚΡΙΤΑ προχωρεί σε διάσπαση της κοινότητας γιατί μέσα από το χορό του οργανώνει προεκλογική συγκέντρωση του συγκεκριμένου υποψηφίου.
Ως ΑΚΕΛ Χλώρακας καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου να κάνει δεύτερες σκέψεις γιατί ο ΑΚΡΙΤΑΣ ιδρύθηκε για να φέρει την ενότητα στην κοινότητα, στο χώρο του αθλητισμού και όχι τη διάσπαση. Η κομματικοποίηση σωματείων αλλά και γενικότερα του αθλητισμού εκτιμούμαι ότι δημιουργεί συνθήκες διάσπασης και διχασμού και όχι αυτό που θα έπρεπε ο αθλητισμός να πρεσβεύει.
Το Σωματείο δεν είναι σωστό από την στιγμή που είναι «κομμάτι» ολόκληρης της κοινότητας να κάνει μέσα από τις δραστηριότητες του προεκλογικές συγκεντρώσεις σε οποιοδήποτε υποψήφιο ή σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα.