18 Οκτωβρίου 2020

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

Με την έκδοση διαβατηρίων ως αντάλλαγμα για έλκυση επενδυτών στον τόπο μας, η κυβέρνηση μπορεί να ξέφυγε από τον έλεγχο της απόλυτης νομιμότητας και να επέτρεψε την έκδοση τους σε κάποιους απατεώνες, αλλά το σίγουρο είναι ότι ταυτόχρονα έβγαλε την Κύπρο από τη δυσχερή θέση της πτωχεύσεως της όταν το 1912  κατάρρευσαν τα πάντα. Πολλές δουλειές (έστω κυρίως οικοδομικές), άνοιξαν και απορρόφησαν μεγάλο μέρος των άνεργων συμπατριωτών μας, ενώ ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις όλων των ειδών που ήταν έτοιμες να κλείσουν, κρατήθηκαν και με την κίνηση όλων αυτών των κεφαλαίων διοχετεύτηκε χρήμα στην αγορά και κινήθηκε η οικονομία κατά αλματώδη αυξητικό τρόπο.

Σίγουρα κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το τρωτό σύστημα και πλούτισαν αθέμιτα, όμως δεν θα έπρεπε για ένα σάπιο μήλο να πετάξουμε όλο το καλάθι, παρά μόνο θα έπρεπε να πετάξουμε το μήλο. Σίγουρα η κυβέρνηση σε αυτό δεν έκαμε ότι έπρεπε, αλλά από την άλλη πρέπει να της αναγνωρίσουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη της οικονομίας ως εκ του αποτελέσματος, καθώς η οικονομία της χώρας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη βιομηχανία αυτή και τον τουρισμό.

Τώρα όμως με τον κορωνοϊό ο τουρισμός πάει, τι μας απέμεινε; Ένα και μοναδικό, η προσέλκυση επενδυτών, τώρα πάει κι αυτό.

Με μια ασύμμετρη μαύρη προπαγάνδα από το ΑΚΕΛ και συνεπικουρούμενο από το τηλεοπτικό κανάλι του Αλ Τζατζίρα, μας έκαναν διεθνώς ρεζίλι, ξεσηκώθηκε ο κόσμος, και αναγκάστηκε η κυβέρνηση να αποσύρει προς αναθεώρηση το σχέδιο. Όμως τοιουτοτρόπως και αμέσως πριν αλέκτωρ λαλήσει, πολλές οικοδομικές εργασίες ανεστάλησαν, και πολλοί υπάλληλοι απολύθηκαν δείχνοντας μας το αβέβαιο μέλλον που ακολουθεί

Στον κόσμο που ζούμε από ανέκαθεν υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στο διηνεκές, παγαπόντες, λωποδύτες, κλέφτες και ανέντιμοι πολιτικοί και πολίτες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μια άξια κυβέρνηση έχει να διαλέξει μεταξύ δύο καλών και κακών. Την αυστηρή τήρηση των νόμων και ταυτόχρονα την απώλεια πολλών επενδυτών, ή τη χαλάρωση κάποιων μέτρων με αποτέλεσμα την μέγιστη εισροή κεφαλαίων στον τόπο και τοιουτοτρόπως την ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο των πολιτών.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση επέλεξε το δεύτερο με αποτέλεσμα να υπάρξει  αλματώδης πρόοδος της οικονομίας σε σχέση με τη πτώχευση του τόπου ένεκα της κατάρρευσης των τραπεζών, αλλά που είχε επίσης αποτέλεσμα τη διάπραξη αδικημάτων από κάποιους επώνυμους και ανώνυμους.

Καλούνται λοιπόν σήμερα οι πολίτες καλά και νηφάλια να σκεφτούν, και εκ του αποτελέσματος να κρίνουν και να κατακρίνουν τους αίτιους. Την κυβέρνηση που δεν τήρησε αυστηρά τους νόμους και επέτρεψε την έκδοση διαβατηρίων σε απατεώνες, ή το ΑΚΕΛ μαζί με κάποια άλλα κόμματα και τον Αλ Τζατζίρα που έδωσαν διαστάσεις στο θέμα, μας έκαναν ρεζίλι ανά την υφήλιο και ζήτησαν την κάθαρση επιτακτικά, που είχε σαν αποτέλεσμα την αναστολή του σχεδίου από την κυβέρνηση, κάτι που όμως μαζί παρέα τον κορωνοϊό θα φέρουν μεγάλη πτώχευση στον απλό πληθυσμό.

Ο κάθε πολίτης λοιπόν, ελεύθερα και με τη δική του λογική, μπορεί να σκεφτεί και να κρίνει.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ