24 Δεκεμβρίου 2017

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η γνώμη μου
Οι ερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι προβλέψιμες για κάποιον με κοινή λογική που δεν παρασύρεται από δημοσκοπήσεις οι οποίες τις τελευταίες πενταετίες πολύ πεύτουν έξω, που εντούτοις όμως κάνουν πολλούς να παρασέρνονται, ώστε τοιουτοτρόπως να διαμορφώνεται η γνώμη τους υπέρ του νικητή, καθώς είναι ίδιον των ανθρώπων να έλκονται από την εξουσία.
Είναι φανερό κατά τη γνώμη μου, πως οι δημοσκοπήσεις είναι φαινόμενο καθοδήγησης από μια Ελίτ οικονομικής εξουσίας που διαφεντεύει τις διάφορες κοινωνίες, ώστε τοιουτοτρόπως να επηρεάζει και να καθοδηγεί  την κοινή γνώμη προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Ο φετινός προεκλογικός αγώνας στην Κύπρο δεν έχει εντάσεις καθώς οι πολίτες δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική που διαχρονικά οδήγησε τον κόσμο στην ανεργία και στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων, ούτε το ίδιο όπως πριν μεγάλο ενδιαφέρον για το Εθνικό πρόβλημα, αλλά έχουν κυρίως περισσή ανησυχία για την επιβίωση τους ένεκα της οικονομικής κατάρρευσης.
Ένεκα λοιπόν αυτών των ανησυχιών, πολλοί δεν θα ψηφίσουν,  ειδικά οι νέοι που είναι περισσότερο μορφωμένοι, αλλά και δεν έχουν το φανατισμό των παλαιοτέρων για ξεπερασμένες ιδεολογίες που στο παρελθόν δίχαζαν τους πολίτες.
Επομένως απομένει το μέρος του παλαιοκομματικού πληθυσμού, που είναι δύσκολο να ξεφύγουν από τις παρωχημένες ιδεοληψίες τους, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η μετακίνηση τους από το ένα κόμμα στο άλλο. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, επόμενος πρόεδρος θα είναι εκείνος που θα υποστηριχτεί από άλλα κόμματα καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο από μόνο του.
Είναι λοιπόν απλή η κατάσταση, και όλα θα κριθούν τη δεύτερη Κυριακή. Οι τρεις μεγάλοι που διεκδικούν το χρίσμα είναι ο Ν. Αναστασιάδης που υποστηρίζεται μόνο από τον ΔΗΣΥ, ο Ν. Παπαδόπουλος από ένα συνασπισμό κομμάτων, και ο Σ. Μαλάς από το ΑΚΕΛ. Κατά τη γνώμη μου, τα ποσοστά και των τριών είναι κοντά μεταξύ τους με τον πρώτο να υπερέχει μερικώς, οπότε η μάχη δείχνει στον πρώτο γύρο νικητή τον Ν. Αναστασιάδη, και στον δεύτερο γύρο αυτόν που θα υποστηριχτεί από τον τρίτο.
Τα ερωτήματα που τίθενται, είναι τα εξής:
Είναι δυνατόν οι Ακελιστές σε περίπτωση που χάσει ο εκλεκτός τους να ψηφίσουν Νίκο Αναστασιάδη μετά από τόσα χρόνια αντιπαράθεσης και μίσους;
Είναι δυνατόν το ΔΗΚΟ μετά τις δηλώσεις του Ν. Παπαδόπουλου ότι δεν ψηφίζει Νίκο Αναστασιάδη σε περίπτωση που βρεθεί εκτός δεύτερης Κυριακής, να μην υποστηρίξει Σταύρο Μαλά;
Τα συμπεράσματα εξάγονται εύκολα κατά τη γνώμη μου, και κανείς λογικός δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το ΔΗΚΟ του Μ. Κάρογιαν μπορεί να επηρεάσει πολλούς Δηκοϊκούς, καθώς και σε αυτούς υπάρχει μακροχρόνιο μίσος και αντιπαράθεση εναντίον των Συναγερμικών που τους θεωρούν υπευθύνους για το πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή. Τρανό παράδειγμα ήταν οι προηγούμενες προεδρικές εκλογές, όπου η πλειονότης των Δηκοϊκών, αρνήθηκε να υπακούσει στην απόφαση του κόμματος για υποστήριξη του Ν. Αναστασιάδη.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ