16 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΕΩΣ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

«ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ»

Κατόπιν προκήρυξης του παγκόσμιου διαγωνισμού ποίησης με πρωτοβουλία της συνδημότισσά μας εκπαιδευτικού, λογοτέχνιδας, εμψυχώτριας αξιών κ. Κυριακή Δράκου και υπό την αιγίδα του Δήμου Πόλεως, θα γίνει η απονομή των βραβείων και μια δράση για την ειρήνη στης 21 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια ημέρα ειρήνης) 2021 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Πόλεως Χρυσοχούς.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ενεργοποίηση των συγγραφέων/λογοτεχνών ανά το παγκόσμιο για να σκεφτούν και να οραματιστούν διάφορους τρόπους δράσης για το θέμα της ειρήνης. Η όλη προσπάθεια αγκαλιάστηκε και ολοκληρώθηκε… Έχουν σταλεί ποιήματα από λογοτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου στην ελληνική διάλεκτο. Όλα τα ποιήματα, τα οποία έχουν γραφτεί στα πλαίσια του διαγωνισμού θα περιληφθούν στο Ανθολόγιο «Της Ειρήνης το Βλέμμα» το οποίο θα έχουμε εκείνο το βράδυ. Είναι μια συλλογική ποιοτική δουλειά, μια παρακαταθήκη σκέψεων για προβληματισμό και δράση.

Κύριος σκοπός της όλης προσπάθειας είναι η παιδεία να παροτρύνει τους νέους να ασχοληθούν με τις αξίες της ζωής και ειδικά με την ανεκτίμητη αξία της ειρήνης, για ενίσχυση της εσωτερικής ειρήνης και αποφυγή της νεανικής παραβατικότητας, με συνακόλουθο αντίκτυπο την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.

Θα παραβρεθούν ποιητές από την Κύπρο και την Ελλάδα, θα απαγγείλουν το ποίημα τους με την συνοδεία πιάνου και θα πάρουν το βραβείο τους.

Θα τραγουδήσουν παιδιά και έφηβοι τραγούδια για την ειρήνη και το βραβευμένο ποίημα του ποιητή Γιώργου Κανάκη.

Θα τραγουδήσει και ο εκλεκτός τραγουδιστής και άνθρωπος Μιχάλης Χ΄΄ Μιχαήλ.

Έφηβοι θα στολίζουν την είσοδο στον εξωτερικό χώρο, φορώντας λευκά ρούχα και κρατώντας αναμμένες δάδες.

Θα δοθούν Κορδέλες εσωτερικής ειρήνης και ευγνωμοσύνης με το σκεπτικό: Θα πάρουνε από τρεις κορδέλες και θα τις χαρίσουνε σε τρία άτομα που θέλουνε να ευχαριστήσουν για αυτό που τους πρόσφεραν ή τους προσφέρουν, για να δημιουργήσουν συνθήκες εσωτερικής ειρήνης.

Η Κυριακή Δράκου δηλώνει: «Βρες το όνειρο σου, άρχισε να το οραματίζεσαι και ξεκίνα να προσπαθείς…, θα βρεις αυτούς που χρειάζεσαι την κατάλληλη στιγμή και θα τερματίσεις με εκείνους που σου κρατούσαν το χέρι. Εκεί κάποιο άλλο όνειρο θα σας περιμένει… Ο σκοπός είναι φεύγοντας από αυτό τον κόσμο να τον αφήσουμε καλύτερο από ότι τον βρήκαμε, να μυρίσει η άνοιξη στα στενά σοκάκια των καρδιών, να γεμίσει η θάλασσα με λευκά καράβια αξιών και να ακουστεί το τραγούδι της ειρήνης σε κάθε άκρη της γης. Δηλώνει πως το ταξίδι όλο και γίνεται πιο δύσκολο… Ας μην απογοητευτούμε σαν βρεθούμε κάποια στιγμή μεσοπέλαγα χωρίς πυξίδα, η καρδιά θα είναι ο προσανατολισμό και η ανιδιοτελής σκέψη και δράση».

Η Κυριακή Δράκου είναι μια αγωνίστρια της ειρήνης που μοιάζει με μια σταγόνα που παλεύει με τα κύματα. Την ακολούθησαν πολλοί λογοτέχνες και έγιναν όλοι μαζί ένα ρυάκι, θα φτάσει σε όλες τις καρδιές με το ανθολόγιο «Της ειρήνης το βλέμμα».

Μακάρι το ρυάκι να μεγαλώσει και να ξεπλύνει την πλάνη και την διαφθορά.

Χρειάζεται τόλμη για να παλεύεις με τα κύματα… Χρειάζεται ψυχή γεμάτη πίστη και αγάπη και μια αναμμένη δάδα στο σκοτάδι του αποπροσανατολισμού.

Ευχαριστούμε την Κυριακή Δράκου που τιμά την Πάφο, την Κύπρο και όλο τον ελληνισμό, το έργο της θα αποτελέσει φάρο στα λιμάνια της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο.