12 Απριλίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Το Χριστός ανέστη  που θα ακούσουμε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και της Κυριακής, είναι  η ουσία του κυρήγματος του Χριστού, η απόδειξη των πιστών εναντίον των απίστων για την ύπαρξη του Θεού και την καταπάτηση του θανάτου. Με αποδείξεις ιστορικές πως πραγματικά το θαύμα της ανάστασης ήταν αληθινό, αυτή καθ εαυτή η πράξη αποτελεί το θεμέλιο της θεωρίας της Χριστιανικής πίστης ως ανώτερη και καλύτερη από όλες τις άλλες θρησκείες.
 -Χριστός ανέστη, 
φώναξαν οι Άγγελοι και οι μυροφόρες γυναίκες, οι απόστολοι και ο άπιστος Θωμάς.
-Χριστός Ανεστη,
φώναξαν όλοι οι άνθρωποι και οι άπιστοι έκλιναν το γόνυ μπροστά στο μεγαλείο του θαύματος.
Ο χριστός ενίκησε το θάνατο και ανέστη εκ νεκρών, αποδεικνύοντας στους ανθρώπους πως για χάρη τους μαρτύρησε και θανατώθηκε, αλλά και για χάρη τους αναστήθηκε θέλοντας να τους επιδείξει την μετά θάνατον ζωή της ψυχής και της δευτέρας παρουσίας.
Το Χριστός ανέστη, 
σαν αστραπή και βροντή από ανατολή ως δύση και από βορρά ως νότο, το Μεγάλο Σάββατο θα ακουστεί από μυριάδες στόματα από καρδιάς να το ψέλλουν και να το ομολογούν.
Χριστός Ανεστη,
θα φωνάζει η φύση όλη. Είναι περίοδος Άνοιξης, η ωραιότερη εποχή του έτους. Οι τόποι βλασημενοι και λουλουδιασμένοι και η πλάση γεμάτη ομορφιά. Σε μια γιορτή χαράς τα λουλλούδια βλαστούν και ανθίζουν, μαζί με το Χριστό ξαναγενιώνται και γεμίζουν αγαλλίαση τις καρδιές των ανθρώπων.

Αξίζει λοιπόν τον κόπο ο κάθε Χριστιανός να παρευρεθεί τις Αγίες τούτες ώρες σε ένα μοναστήρι, σε ένα ναό, ή σε μια πλατεία κάποιας εκκλησίας καθώς όλες γεμίζουν ασφυκτικά ετούτες τις ώρες. Να είναι εκεί, να ακούσει και να ψάλλει το Χριστός Ανέστη, και να γιορτάσει το χαρμόσυνο Πάσχα. Η χαρά θα τον πλημμυρίσει, και η αγάπη θα τον κυριεύσει. Αλλά περισσότερο θα δει το φως το αληθινό το προερχόμενο εκ της Αναστάσεως, και ίσως τοιουτοτρόπως νιώσει και την δική του πνευματική ανάσταση.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ