13 Απριλίου 2014

ΑΡΚΕΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στην Ελλάδα τακτικά διοργανώνονται εκδηλώσεις για να τιμηθεί ο απελευθερωτικός αγώνας των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων κατά την περίοδο του 1955 - ’59.
Κατ’ αυτές τις εκδηλώσεις, συνήθως καλούνται και παρίστανται Κύπριοι επίσημοι και αγωνιστές. Φέτος έγιναν τέσσερις εκδηλώσεις στην Αθήνα και τα προάστια της στις οποίες προσκεκλημένος μαζί με άλλους, ήταν και ο κοινοτάρχης Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας.
Η πρώτη εκδήλωση στις 4 Απριλίου ήταν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ηρώων Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-΄59 σε κεντρικό πάρκο της Αθήνας κατά την οποία παρέστησαν και τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια οι πρόεδροι Ελλάδος και Κύπρου Κ. Παπούλιας και Ν. Αναστασιαδης. 
Η δεύτερη εκδήλωση διοργανώθηκε από το σύλλογο Ελληνοκυπρίων Βριλησσίων στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο δήμαρχος του ΔΗΜΟΥ Κ. Ιωαννίδης.
Η τρίτη εκδήλωση έγινε από την Ένωση Κυπρίων Ελλάδος στο οίκημα της Ένωσης στη Πλάκα με ομιλητές τον πρωην υπουργό παιδείας Κύπρου Ουράνιο Ιωαννιδη, τον Κύπριο φιλόλογο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Α. Βοσκό, και τον επίσης Κύπριο καθηγητή της Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών Γ. Πετρίκο.
Τέταρτη εκδήλωση από το ΔΗΜΟ Σαλαμίνας αφιερωμένη στον συμπολίτη τους αγωνιστή Ευάγγελο Λουκά Κουταλιανο ο οποίος έδρασε στη Εθνική αντίσταση κατά των Γερμανών και εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών στη Κύπρο. Ως γνωστον, ο καπεταν Βαγγέλης ως πλοίαρχος των πλοιαρίων «ΣΕΙΡΗΝ» και «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» που μετέφεραν τον πρώτον οπλισμό για την έναρξη του αγώνος της ΕΟΚΑ, συνελήφθηκε μαζί με Κυπρίους αγωνιστές στις ακτές της Χλώρακας.
Σε αυτήν την εκδήλωση που κύριος ομιλητής ήταν ο Ουράνιος Ιωαννιδης, η προσέλευση των Δημοτών της Σαλαμίνας ήταν μεγαλειώδης και εντυπωσιακή. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο κοινοτάρχης Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας ο οποίος ανάφερε πως είχε την τύχη και την τιμή όταν μικρό παιδί το 1962, συνάντησε και γνώρισε στο πατρικό του σπίτι στη Χλώρακα τον καπετάν Βαγγέλη, όταν εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του με άλλους αγωνιστές. Ανάφερε επίσης στους παρευρισκομένους, ότι στη κοινότητα της Χλωρακας οργανώθηκε φέτος εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών στην οποία ο καπεταν Βαγγέλης τιμήθηκε ιδιαίτερα. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΔΗΜΟΣ  Σαλαμίνας σε πρόσφατη του συνεδρία, αποφάσισε να ανεγείρει προτομή στη μνήμη του άξιου τέκνου της.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ