29 Οκτωβρίου 2016

Προεκλογικό τέιο

Ενώ μετρούμε εβδομάδες πριν τις ερχόμενες τοπικές εκλογές και ο προεκλογικός των υποψηφίων έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του, ο Υπουργός Εσωτερικών και η Κυβέρνηση κατάθεσαν πρόταση για αναβολή των εκλογών. Μια ενέργεια που κάνει τον απλό πολίτη να διερωτάται πόση πολιτική νοημοσύνη διαθέτουν, και αν τοιουτοτρόπως σκέπτονται, πώς μπορούν με σωφροσύνη να μας κυβερνούν.
Όμως οι υποψήφιοι που ίσως καλύτερα γνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν αυτή η πρόταση έστω και για σκέψη να περάσει, απτόητοι αγωνίζονται να εμπεδώσουν στους πολίτες ψηφοφόρους την αξία του ατόμου τους ώστε να έχουν την ψήφο τους.
Στη Χλώρακα σε ένα κλίμα που επιτέλους ημέρευσε μετά τις πρόσφατες ενδοκομματικές εκλογές που ανέβασε την αδρεναλίνη ορισμένων, τώρα, με ηρεμία και ψυχραιμία οι υποψήφιοι συνεχίζουν τον προεκλογικό τους. Συγκεκριμένα, ο Νικόλας Λιασίδης, ο νεαρότερος των υποψηφίων για τη θέση του Κοινοτάρχη, σήμερα Σάββατο απόγευμα, προσκάλεσε τις γυναίκες σε τσάι, και μέσα σε ένα όμορφο κλίμα εξέθεσε τις απόψεις του και συνομίλησε μαζί τους, καταγράφοντας όσες ιδέες προοδευτικές και κενοτόμες του εξέθεσαν, υποσχόμενος πως θα τις λάβει σοβαρά υπ όψιν, και με προσοχή θα τις μελετήσει.
Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στα σαλόνια του ξενοδοχείου ΛΑΟΥΡΑ, και ήταν πλήρης επιτυχίας που άφησε ευχαριστημένες τις προσκεκλημένες, καθώς και τον ίδιο τον υποψήφιο που με ευχαρίστηση δήλωσε πως παρακολουθώντας το πολιτικό κλίμα του προεκλογικού, νιώθει πως μέρα με τη μέρα γέρνει προς το μέρος του δίνοντας του μια δυναμική  νίκης, γι αυτό με περισσότερη όρεξη και πείσμα συνεχίζει τις επαφές του με τους πολίτες ώστε καλύτερα να τους καταθέσει τις σκέψεις του, αλλά και καλύτερα να γνωριστούν μεταξύ τους.


Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η τηλεόραση επηρεάζει αποφασιστικά τη ζωή του ανθρώπου, την εξέλιξη της κοινωνίας και τη διαμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής.
Τα σήριαλ, οι σαπουνόπερες και τα ζωντανά σόου δένονται με μια πρωτοφανή διαφημιστική θεομηνία και κατασκευάζουν ανθρώπινα όντα κουρδισμένα να σκέπτονται λιγότερο και να αγοράζουν περισσότερο. Oκοινός πολίτης ομαδοποιείται, μαζικοποιείται, απονευρώνεται, μιμείται τους τηλεοπτικούς ήρωες, και χάνει χωρίς να το καταλαβαίνει την ικανότητα του λόγου, της σκέψης και της δράσης. Η φιλοσοφία των τηλεοπτικών παραγωγών, είναι ότι όσο ο άνθρωπος γίνεται αγέλη και μάζα, τόσο ευκολότερα τους πουλούν αυτά που θέλουν, δηλαδή τόσο ευχερέστερα περνάνε τα πολιτικά, ιδεολογικά και κυρίως καταναλωτικά μηνύματά τους.
Από την άλλη μεριά η τηλεόραση προσφέρει άμεση ενημέρωση και αποτελεί βήμα ελέγχου της εξουσίας τόσο πιο αποτελεσματικό όσο αγριότερος είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κανάλια.
Οι παρουσιαστές των ειδήσεων στα κανάλια παίζουν σημαίνοντα ρόλο στο χειρισμό της επικαιρότητας, αν και δεν είναι εκείνοι που επιλέγουν και ιεραρχούν τις ειδήσεις.
Οι άνθρωποι αυτοί που είνει έμπειροι δημοσιογράφοι με θητεία στον γραπτό Τύπο οι περισσότεροι, δεν βλέπουν τα γεγονότα παρά μόνον μέσα στο στούντιο όπου ζουν ερμητικά κλεισμένοι αρκετές ώρες της μέρας και της νύχτας. Παρουσιάζουν κατευθείαν στη μικρή οθόνη τις πληροφορίες που πήραν σε πακέτο από το ειδησεογραφικό τμήμα, αφού πρώτα τις μελετήσουν προσεκτικά. Όταν τις εκφωνούν, κατευθύνουν τους ρεπόρτερς που βρίσκονται στη σκηνή των γεγονότων όπως ο μαέστρος τους μουσικούς του με απόλυτη προσήλωση στο χρόνο, το ίδιο ακριβώς κάνουν και με τους καλεσμένους, όσο σπουδαίοι κι αν είναι.
Για να κατασκευασθεί μια τηλεοπτική εφημερίδα διάρκειας 30 λεπτών, χρειάζεται προεργασία 2-3 ωρών. Τα πάντα είναι γραμμένα. Για να συναρπάσει και να προϊδεάσει το κοινό του ο παρουσιαστής, αρχίζει την εκπομπή του με σειρά εντυπωσιακών φράσεων, σαν να διαβάζει τίτλους από την πρώτη σελίδα εφημερίδας. Με λίγες φράσεις δίνει το πανόραμα της ημέρας, ανοίγοντας έτσι την όρεξη για παρακάτω.
O παρουσιαστής είναι όπως ακριβώς τον βλέπει ο φακός. Το βλέμμα του, οι χειρονομίες του, η έκφραση του προσώπου του, προστιθέμενα στον τόνο της φωνής του, δίνουν την προσωπικότητά του, αυτή που δείχνει και ο ίδιος στην καθημερινή του ζωή.
Για να πετύχει στη δουλειά του χρειάζεται ταπεραμέντο, ισχυρή μνήμη και αρκετή επιδεξιότητα ώστε να μπορεί να γλιστρά πίσω από τα γεγονότα και να μην τα επισκιάζει. 

Έχει δεσμό με το ακροατήριό του και με την ώρα εκπομπής. Γι’ αυτό και προσπαθεί να είναι συζητήσιμος και ανεπίσημος. Μιλά όπως στους φίλους του, χρησιμοποιεί ενεργητική φωνή, χρόνο ενεστώτα, απλή σύνταξη, τρέχουσα γλώσσα. Και αποφεύγει τους ιδιωματισμούς και τις εξυπνάδες. Όποιος προσπαθεί να το παίξει εξυπνότερος από τους καλεσμένους του, εντυπωσιάζει κατ αρχάς, αλλά η διάρκεια της επιτυχίας του έχει σύντομη λήξη.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΒΟΛΕΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΙΤΤΟΚΟΠΙΤΗ ΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Σε σοβαρές καταγγελίες για απαράδεκτες και ύποπτες μεθοδεύσεις εκ μέρους του υπουργού ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού εις βάρος της Πάφου για το θέμα της κατασκευής της μαρίνας, προβαίνει ο Βουλευτής της Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης.
Ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης τονίζει ότι μετά από 10 ετών καθυστερήσεις και με την κοινοπραξία που έχει κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου να έχει εξασφαλίσει τα απαιτούμενα ποσά για τη χρηματοδότηση του έργου, έρχεται το ίδιο το υπουργείο με τελεσιγραφικό τρόπο να ακυρώνει τη συμφωνία των δυο μερών για χρονική μικρής παράτασης στη διευθέτηση διαδικαστικών θεμάτων από τις τράπεζες που έχουν αποδεχτεί να συμμετέχουν στη σχετική χρηματοδότηση, με καταφανή σκοπό τον  οριστικό τορπιλισμό της εκτέλεσης του έργου.
-Οι πιο πάνω αναφερόμενες ενέργειες λειτουργών του αρμόδιου υπουργείου, αφήνουν εκτιθέμενο τον πολιτικό τους προϊστάμενο ο οποίος ελέγχεται για απαράδεκτη ολιγωρία και ανοχή για ένα έγκλημα το οποίο διαπράττεται εις βάρος της Πάφου εδώ και 10 χρόνια ,
υποστηρίζει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ ο οποίος καλεί τον πρόεδρο της δημοκρατίας όπως παρέμβει άμεσα για απονομή δικαιοσύνης και αποτροπή των όποιων ραδιουργιών εξυφαίνονται, κατά την έκφραση του, εναντίον της επαρχίας της Πάφου.


ΠΗΓΗ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΑΦΟΥ