18 Νοεμβρίου 2019

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Εργασίας, το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης ανήλθε στα 2.330 και αφορά συνταξιούχους με δύο εξαρτώμενα άτομα. Επίσης, το υψηλότερο ποσό για σύνταξη χηρείας με τρία εξαρτώμενα άτομα ήταν τα 1.761 ευρώ ενώ η υψηλότερη σύνταξη που δόθηκε για άτομο με 100% αναπηρία και με τρία εξαρτώμενα άτομα ήταν τα 2.200 χιλιάδες.
Παράλληλα, το μεγαλύτερο ποσό για σύνταξη αναπηρίας σε άτομο με 100% αναπηρία και με ένα εξαρτώμενο ήταν τα 1.873 ευρώ.
Στην αντίπερα όχθη των υψηλών συντάξεων, βρίσκονται τα άτομα που λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις όπου το χαμηλότερο ποσό συντάξεων χωρίς κανένα εξαρτώμενο ήταν τα 357,22 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, με ένα εξαρτώμενο το χαμηλότερο ποσό ήταν τα 476,30, με δύο εξαρτώμενα ήταν τα 535,84 και με τρία εξαρτώμενα τα 595,37.

Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να σώσει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας που κινδυνεύει οικονομικά καθώς όλες οι παρελθούσες κυβερνήσεις το έχουν απομυζήσει με δανικά και αγύριστα μέχρι εξαντλήσεως, αποφάσισε ότι σκοτώνοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους, θα το καταφέρει. Διότι με συντάξεις των 358 ευρώ, είναι καθαρό ότι κανείς δεν μπορεί να ζήσει. Τους ανθρώπους αυτούς, και κυρίως τους αυτοεργοδοτούμενους που με τις επιχειρήσεις τους και την εργασία τους τροφοδοτούσαν ολόκληρο το κράτος ώστε αυτό με τη σειρά του να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους, τώρα εις βάρος αυτών, τελείται μια τεράστια αδικία. Ενώ πληρώνονται μεγάλες και διπλές συντάξεις σε προνομιούχους, πληρώνονται επίσης συντάξεις θανάτου σε μη προνομιούχους.
Το ανάλγητο κράτος της Κύπρου που διοικείται από μια άρχουσα τάξη, έχει νομοθετήσει για τα δικά τους προνόμια, για τους δικούς τους παχουλούς μισθούς και συντάξεις. Με τις δικές τους υψηλές συντάξεις έως και πέραν των 2000 ευρώ και την δική τους καλοπέραση δημόσιοι υπάλληλοι και βολεμένοι βουλευές, δεν ενδιαφέρονται για τους χαμηλοσυνταξιούχους που διαβιούν κάτω του ορίου της φτώχειας, και ούτε νοιάζονται για την εξαθλίωση στην οποία τους έχουν αναγκάσει να περιέλθουν.
Μπορεί με αυτό τον τρόπο το ασφαλιστικό σύστημα να αντέχει από τη χρεοκοπία, στερούν  όμως στους συνταξιούχους το δικαίωμα στη ζωή, ενέργεια που αποτελεί εγκληματική πράξη καθώς το κράτος έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί και να διασφαλίζει το μέλλον του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να προστατεύει όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο τους προνομιούχους.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ