7 Μαρτίου 2019

ΜΙΑ ΜΕΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Γ. ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΥΡΕΣΗ

Ο Σταύρος Μαυρέσης κατάγεται από τη Χλώρακα, και συγκαταλέγεται μέσα στους λιγοστούς σύγχρονους και άξιους λαϊκούς ποιητάρηδες του τόπου μας.
Έχει γράψει αμέτρητα ποιήματα, τσιαττιστά, καθώς και στίχους, πολλούς εκ των οποίων μελοποίησε ο γιος του Νικόλας Μαυρέσης οι οποίοι έχουν αποσπάσει βραβεία, πρωτιές σε διαγωνισμούς, καθώς και επαίνους. Ο Σταύρος Μαυρέσης είναι στη διαδικασία εκδόσεως σε έντυπη μορφή της τελευταίας του συλλογής, ανάμεσα στην οποία συγκαταλέγεται και ένα πρόσφατο τσιαττιστό εις απάντηση του δημοτικού Συμβούλου στη Λάρνακα Γιώργου Λακκοτρύπη ο οποίος προέβη σε αψυχολόγητες και υβριστικές αναρτήσεις στο facebook για τους Παφίτες. Πρόκειται για ένα ταιριαστό τσιαττιστό ακριβώς για την περίπτωση:

ΠΡΟΣ "ΚΥΡΙΟ" ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗ
----------------------------------------------
Βρε άχρηστε, τζι' αμπάλατε
γελοίε, καιροσκόπε
πως είμαστιν τουρκόσποροι
ποιός γάδαρος σου το 'πε ;
Διερωτούμαι πόσον νουν
σου έδωκεν ο Πλάστης.
Μα πέμου σε ψυχίατρον
επήες τζι' εξετάστεις ;
Ξέρεις στον πόλεμο νεκρούς
που 'χαμεν που τη Πάφο,
μα ν' απαντήσουν εν μπορούν
γιατί εν μες τον τάφο ;
Αλλά που ένα κόρωνον
τι καρτεράς ν' ακούσεις ;
Ο σσιύλλος πάντα θα βρωμά
όσον τζιαι να τον λούσεις.
Ποιός σου 'δωκεν δικαίωμαν
για να μας ξιτιμάσεις,
π' ούτε δκυο γάρους τ' άσιερον
εν μπορείς να μοιράσεις.
Τέσσερεις σφαίρες τούρτσσικες
έχω πας το κορμί μου,
τζιαι τέλεια λλίον έλειψεν
να χάσω τη ζωή μου.
Τζι' έρκεσαι τούρκους να μας πεις
τζιαι να μας ξιτιμάσεις,
π' αν δώκουν Νόμπελ για φτανούς
σίουρα θα το πιάσεις ;
Λαλώ σου το τζιαι μάθε το
θκιάβαστο που το γράφω,
είμαι πολλά περήφανος
που είμαι που την Πάφο.
Που μέσα που τον τάφον τους
να 'τουν να τους αφήνναν,
ο Κκέλης τζιαι ο Βαγορής
σίουρα θα σου φτύνναν.
Την Πάφο, να πλυννίσκεσαι
πριν πιάσεις εις το στόμα,
τζι' έξερε εν σε συχχωρώ
τζιαι ποθανόντα 'κόμα.
Υ.Γ
----
Κρύψε, γιατ' εν θέλω ξανά
το στόμα μου ν' αννοίξω,
έχω τζι' έναν επίπεδο
τζι' εν θέλω να το ρίξω.
Σταύρος (Παφίτης) 6/3/2019

Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ

Ο ποδηλατόδρομος είναι μια λωρίδα κυκλοφορίας των ποδηλάτων, που στην κατασκευή της ελάχιστα στοιχίζει εν συγκρίσει μα τα οφέλη που προσφέρει. Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες και ιατροί, συστήνουν την ποδηλασία ως μια από τις καλύτερες γυμναστικές που ωφελούν το σώμα. Την κατατάσσουν δεύτερη μετά το κολύμπι.

Με την ποδηλασία επίσης επιτυγχάνεται λιγότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας, και κατά συνέπεια διατηρείται πιο υγιεινό το φυσικό περιβάλλον.  
Ένας ποδηλατόδρομος θα ήταν ότι καλό θα μπορούσαν οι τοπικές αρχές να προσφέρουν στους πολίτες, και γι αυτό σε πολλές χώρες της ανεπτυγμένης Ευρώπης, η πολιτική των Κυβερνήσεων είναι η προώθηση τέτοιων έργων. Στη Κύπρο δυστυχώς οι διοικούντες, τοιούτου είδους έργα δεν τα έχουν ως προτεραιότητες, γι αυτό οι ποδηλατόδρομοι είναι λιγοστοί. Θα πρέπει όλοι να ενσκήψουν και να επανεξετάσουν το θέμα, γιατί τα οφέλη από τη χρήση των ποδηλάτων είναι πολλαπλά, και κυρίως στην σωματική και πνευματική υγεία των χρηστών, καθώς νους υγιής εν σώματι υγιή, λέει το Λατινικό ρητό.
Στη Χλώρακα επί του παραλιακού μετώπου μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων, υπάρχει πεζόδρομος με θέα ολόκληρο τον ορίζοντα της θάλασσας, γι αυτό το λόγο συγκεντρώνει αμέτρητους περιπατητές. Αν δίπλα λοιπόν του πεζόδρομου, κατασκευαζόταν μια λωρίδα ποδηλατόδρομου, ίσως άλλοι τόσοι ποδηλάτες, χρησιμοποιούσαν τη Χλώρακα ως προορισμό. Μ αυτό τον τρόπο θα αναπτυσσόταν και ο εξωτερικός τουρισμός, και το όφελος της κοινότητας θα ήταν μεγάλο, αφού θα προσέλκυε αθλητικό τουρισμό.
Πρέπει λοιπόν κατά τη γνώμη μου, οι Τοπικοί άρχοντες α ενσκήψουν σοβαρά επί του θέματος, και να σχεδιάσουν, και επειγόντως να κατασκευάσουν ένα παραλιακό ποδηλατόδρομο δίπλα στον υπάρχων πεζόδρομο. Είναι ένα εγχείρημα που ελάχιστα χρήματα κοστίζει, και σίγουρα όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι θα το εκτιμούσαν και θα το επικροτουσαν. Διότι είναι καλύτερα να φτιάχνουμε Πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, μονοπάτια της φύσης και άλλα έργα ωφέλημα στην υγεία του ανθρώπου, παρά πλατείες για πανηγύρια που στοιχίζουν πανάκριβα και αφαιμάσσουν τους φορολογούμενους πολίτες, ειδικά όταν αυτές είναι αχρείαστες.