7 Μαρτίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ


Με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την άφιξη του πλοιαρίου «ΣΕΙΡΗΝ» στην ακτή της Βρέξης στη Χλώρακα στις 5 Μαρτίου 1954 που μετέφερε τα πρώτα όπλα και πυρομαχικά για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, το Κοινοτικό Συμβούλιο, οι τοπικές οργανώσεις, σωματεία και κόμματα της κοινότητας, την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας στην καντρική πλατεία, διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές που έλαβαν μέρος στη πρώτη αυτή αποστολή που σηματοδότησε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων από τον Βρετανικό ζυγό.
Πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα και την πλατεία, καθώς σύσσωμη η κοινότης προσέτρεξε να αποτίσει φόρο τιμής σε μια χούφτα ανθρώπων που χωρίς να διστάσουν για ζωή και θάνατο, αφιέρωσαν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία της πατρίδας.
Βασικός ομιλητής ήταν ο κοινοτάρχης Κλεόβουλος Παπακώστας, ο οποίος εξιστορώντας κατά λεπτώς τα δραματικά γεγονότα που διαδραματιστήκαν στις ακτές στης Χλώρακας, τόνισε πώς,

πρώτη ολιγομελής ομάδα αγωνιστών που οργανώθηκε ανά την Κύπρο, ήταν στη Χλώρακα και τα μέλη  της Ανδρέας Αζίνας, Νικόλας Αζίνας Κώστας Λεωνίδα (αργότερα Παπακώστας) και Χαράλαμπος Αζίνας, παρέλαβαν στις 5 Μαρτίου 1954 στην τοποθεσία "Βρέξη το πρώτο φορτίο όπλων που έφθασε με το πλοιάριο "Σειρήν" και πλοίαρχο τον Ευάγγελο Λουκά Κουταλιανό.

-Οι αγωνιστές Κώστας Λεωνίδα, Νικόλας Μαυρονικόλας και Μιχαλάκης Παπαντωνίου παρέλαβαν  τον Αρχηγό του Αγώνα Γεώργιο Γρίβα Διγενή που έφθασε κρυφά με το ίδιο πλοιάριο στις 10 Νοεμβρίου 1954 και τον οδήγησαν στο σπίτι του Νικόλα Αζίνα στη Χλώρακα. Το Διγενή συνόδευαν ο Σωκράτης Λοιζίδης και ο Νότης Πετροπουλέας.

-Νέο φορτίο όπλων έφθασε από την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου 1955 με το καΐκι "Άγιος Γεώργιος" στην ακτή της Χλώρακας "Ροδαφίνια". Το καΐκι όμως δεν το περίμεναν μόνο τα μέλη της ομάδας αγωνιστών της Χλώρακας. Στο σκοτάδι της νύχτας παραμόνευαν το αγγλικό πολεμικό πλοίο "Κόμετ" στη θάλασσα και αστυνομικοί στην ξηρά. Τόσο οι αγωνιστές, που για πολλές νύχτες το ανέμεναν για να παραλάβουν το φορτίο του, όσο και το πλοίο με το πλήρωμα του συνελήφθησαν από τους Άγγλους.

Και συνέχισε λέγοντας,

-Η εκδήλωση διοργανώθηκε από όλους τους φορείς της κοινότητας με ένα και μοναδικό σκοπό. Να τιμήσουμε την επέτειο αυτή και τους ΠΡΩΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ και τονίζω, τους πρώτους Κύπριους και Ελλαδίτες πατριώτες που έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Κύπρου. Πραγματικά νιώθω υπερήφανος που η κοινότητα μας γέννησε τέτοια παλικάρια και ως κοινοτάρχης πιστεύω πως έχω χρέος εκ μέρους όλων τω κατοίκων της Χλώρακας να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις οικογένειες αυτών που απεβίωσαν, αλλά και στους άλλους που ευρίσκονται απόψε μαζί μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο επίσκοπος Χύτρων Κ. Λεόντιος, οι βουλευτές Πάφου Κ. Κωνσταντίνου, Α. Αντωνίου και Φ. Σαρίκας, οι Δήμαρχοι Πάφου και Γεροσκήπου Σάββας Βέργας και Μιχάλης Παυλίδης καθώς και ο αντιδήμαρχος Πάφου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Μάκης Ρουσής, ο έπαρχος Πάφου Γ. Μαλλουρίδης, ο πρόεδρος της ένωσης Κοινοτήτων Πάφου Μιχάλης Ευθυμίου, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων  Εμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας, Τάλας, εκπρόσωπος Αστυνομίας και στρατού, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο πρόεδρος των συνδέσμων αγωνιστών Θάσος Σοφοκλέους, ο πρόεδρος ΣΙΜΑΕ Ανδρέας Μαϊμαρίδης, ο πρόεδρος του ιδρύματος Απελευθερωτικού αγώνα Ρογήρος Σιηπιλλής, και ως επίσημη προσκεκλημένη,  η κόρη του καπετάνιου των πλοιαρίων «Σειρήν» και «Άγιος Γεώργιος», Βασιλική Κουταλιανού-Ραπατζίκου

Οι εν ζωή αγωνιστές Αναστασία Αζίνα Πενταρά, Χριστόδουλος Πενταράς, Νικόλας Πενταράς, Κυριάκος Μαυρονικόλας, Μιχαλάκης Παπαντωνίου, Χαράλαμπος Αζίνας και ο εξ Ελλαδος Γιάννης Καρατζής, παρέλαβαν από τον πρόεδρο της κοινότητας Κλεόβουλο Παπακώστα τις τιμητικές πλακέτες, ενώ για τους αποβιώσαντες αγωνιστές Ευάγγελο Λουκά Κουταλιανό, Σωκράτη Λοιζιδη, Κώστα Λεωνίδα Παπακώστα, Ανδρέα Αζίνα, Νικόλα και Παναγιωτού Αζίνα, Νικόλα Μαυρονικόλα, Χριστάκη Εύζωνμα, Χαράλαμπο Πενταρά, Γεώργιο Λεωνίδα, Νικόλα Λεωνίδα, και Ανδρέα Γεωργίου-Γιώρκη, παρέλαβαν τις πλακέτες συγγενείς ή αντιπρόσωποι τους.

Στην εκδήλωση αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός της κόρης του καπετάνιου των πλοιαρίων Σειρήν και Άγιος Γεώργιος που εξιστορώντας τη τετραετή φυλάκιση του πατέρα της, τόνισε την αγωνία της, την οποία βίωσε να δεκάχρονο  παιδί.