9 Δεκεμβρίου 2017

Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ


Ο ποδηλατόδρομος είναι μια λωρίδα κυκλοφορίας των ποδηλάτων, που στην κατασκευή της ελάχιστα στοιχίζει εν συγκρίσει μα τα οφέλη που προσφέρει. Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες και ιατροί, συστήνουν την ποδηλασία ως μια από τις καλύτερες γυμναστικές που ωφελούν το σώμα. Την κατατάσσουν δεύτερη μετά το κολύμπι.
Με την ποδηλασία επίσης επιτυγχάνεται λιγότερη ρύπανση της ατμόσφαιρας, και κατά συνέπεια διατηρείται πιο υγιεινό το φυσικό περιβάλλον.  
Ένας ποδηλατόδρομος θα ήταν ότι καλό θα μπορούσαν οι τοπικές αρχές να προσφέρουν στους πολίτες, και γι αυτό σε πολλές χώρες της ανεπτυγμένης Ευρώπης, η πολιτική των Κυβερνήσεων είναι η προώθηση τέτοιων έργων. Στη Κύπρο δυστυχώς οι διοικούντες, τοιούτου είδους έργα δεν τα έχουν ως προτεραιότητες, γι αυτό οι ποδηλατόδρομοι είναι λιγοστοί. Θα πρέπει όλοι να ενσκήψουν και να επανεξετάσουν το θέμα, γιατί τα οφέλη από τη χρήση των ποδηλάτων είναι πολλαπλά, και κυρίως στην σωματική και πνευματική υγεία των χρηστών, καθώς νους υγιής εν σώματι υγιή, λέει το Λατινικό ρητό.
Στη Χλώρακα επί του παραλιακού μετώπου μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων, υπάρχει πεζόδρομος με θέα ολόκληρο τον ορίζοντα της θάλασσας, γι αυτό το λόγο συγκεντρώνει αμέτρητους περιπατητές. Αν δίπλα λοιπόν του πεζόδρομου, κατασκευαζόταν μια λωρίδα ποδηλατόδρομου, ίσως άλλοι τόσοι ποδηλάτες, χρησιμοποιούσαν τη Χλώρακα ως προορισμό. Μ αυτό τον τρόπο θα αναπτυσσόταν και ο εξωτερικός τουρισμός, και το όφελος της κοινότητας θα ήταν μεγάλο, αφού θα προσέλκυε αθλητικό τουρισμό.
Πρέπει λοιπόν κατά τη γνώμη μου, οι Τοπικοί άρχοντες α ενσκήψουν σοβαρά επί του θέματος, και να σχεδιάσουν, και επειγόντως να κατασκευάσουν ένα παραλιακό ποδηλατόδρομο δίπλα στον υπάρχων πεζόδρομο. Είναι ένα εγχείρημα που ελάχιστα χρήματα κοστίζει, και σίγουρα όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι θα το εκτιμούσαν και θα το επικροτουσαν. Διότι είναι καλύτερα να φτιάχνουμε Πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, μονοπάτια της φύσης και άλλα έργα ωφέλημα στην υγεία του ανθρώπου, παρά πλατείες για πανηγύρια που στοιχίζουν πανάκριβα και αφαιμάσσουν τους φορολογούμενους πολίτες, ειδικά όταν αυτές είναι αχρείαστες.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ