13 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΑΤΙ Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΦΟΥ

Μια πόλη εν συγκρίσει με μια κοινότητα, έχει περισσότερες δυνατότητες να προσφέρει διευκoλύνσεις στους πολίτες καθώς έχει περισσότερα έσοδα και περισσότερες υπηρεσίες.
Σε μια πόλη ζουν επιστήμονες, μεγάλοι επιχειρηματίες και μεγαλοαστοί, καθώς προσφέρονται κίνητρα αλλά και κτίζονται ανώτερα σχολεία και πανεπιστήμια. Σε μια πόλη από αρχαιοτάτων χρόνων, από τον καιρό του Ομήρου, οι κάτοικοι θεωρούνταν περισσότερο εκπολιτισμένοι καθώς σε αυτές ζούσαν και μεγαλουργούσαν φιλόσοφοι, συγγραφείς και άλλοι μεγάλοι άνδρες.
Η ιστορία σπάνια αναφέρεται σε γεγονότα  που έλαβαν χώρα σε χωριά, αλλά πλείστως σε γεγονότα που έλαβαν σε πόλεις, όπου εκεί παίρνονταν οι αποφάσεις που καθόριζαν τη ζωή σε ολόκληρες χώρες.
Μια πόλη προσφέρει περισσότερα κίνητρα για μόρφωση, σπουδές και ανέλιξη, σε μια πόλη υπάρχουν οι Αστοί, και σε ένα χωριό οι χωριάτες.
Με λογικούς συλλογισμούς, ο κάθε κάτοικος χωριού θα προτιμούσε να ανήκει σε μια ανώτερη τάξη, να είναι κάτοικος πόλης, να είναι αστός. Γι αυτό βλέπουμε τους περισσότερους όσους από χωριά μετοικούν σε πόλεις, να αναφέρουν ως τόπο καταγωγής τους την πόλη που ζουν και όχι το χωριό που γεννήθηκαν.
Φυσικά αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει γιατί ο κάθε άνθρωπος θέλει η καταγωγή του να έλκει ευγενική και ανώτερη.

Τώρα, με τις συνενώσεις των Κοινοτήτων σε Δήμους κατόπιν αποφάσεως της Κυβέρνησης, θα έπρεπε σε κοινότητες που γειτνιάζουν με πόλεις, όλοι να επιθυμούν την συνένωση τους με αυτές.
Η Χλώρακα είναι ενωμένη με την πόλη της Πάφου, και το τελευταίο σπίτι ενός Χλωρακιώτη, το χωρίζει μια αυλή από το σπίτι ενός Παφιτη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό η συνένωση να γίνει μεταξύ των δύο, και όχι όπως προτείνει η Κυβέρνηση με την μακρινή Πέγεια που απέχει από τη Χλώρακα πάρα πολλά χιλιόμετρα.
Θα έπρεπε ο κάθε κάτοικος χωριάτης από τη Χλώρακα να επιθυμεί να γίνει ένας αστός, δηλαδή κάτοικος πόλεως.
Στη πλειονότητα των κατοίκων υπάρχει αυτή η επιθυμία, αλλά δυστυχώς όπως και παντού ο απλός λαός άγεται από τους επιτήδειους προεστούς και πολιτικούς. Στη Χλώρακα κάποιοι εργολαβικά -για αλλότριους σκοπούς- ανέλαβαν να παρουσιάζουν τα πράγματα αλλιώς και μέσω του Facebook να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι θα καταστεί η κοινότητα δορυφόρος της Πάφου, και ότι θα δημιουργήσουν έναν υπερκυβερνήτη, εννοώντας το Δήμαρχο Φαίδωνα, αντιστρέφοντας και παρασύροντας τοιουτοτρόπως το συλλογισμό κάποιων απλοϊκών κατοίκων. Αυτά είναι ευτελή επιχειρήματα, και θα πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για συνένωση μας με την Πάφο, και όχι με την Πέγεια η οποία εδώ και καιρό στεντορείως δηλώνει σε συλλαλητήρια και συναθροίσεις ότι δεν επιθυμούν την συνένωση τους μαζί μας. Άς μείνουν λοιπόν αυτοί χωριάτες, και εμείς ας αγωνιστούμε να αποκτήσουμε τον τίτλο του αστού κάτοικου της πόλεως της Πάφου με την πιο αρχαία και μακροβιότερη ιστορία.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ