14 Αυγούστου 2014

ΔΙΔΑΧΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ - Ο ΠΟΝΟΣ ΤΩΝ ΠΟΗΤΩΝ

Κάποτε πριν εκατόν πέντε χρόνια, ήταν ένας φτωχός ρακένδυτος ποιητής που ζούσε από τα πενιχρά έσοδα από τα συγγράμματα του, ο οποίος μια μέρα επισκέφθηκε έναν πλούσιο πολιτικό που τον κάλεσε για κάποια εργασία. Μόλις αντίκρισε το μεγάλο σπίτι με τους περιποιημένους κήπους και τους καλοφορεμένους με ακριβά ρούχα δούλους που υπηρετούσαν τον άρχοντα της οικίας, φάνηκε στο πρόσωπο του μια λύπη και στεναχώρια βλέποντας τόσες πολυτέλειες ενώ αυτός ήταν ρακένδυτος.
Μονολογώντας, σκέφτηκε φωναχτά,
-Τι φρικτό πράγμα να έχει κανείς να παλεύει να βγάζει τα προς το ζην κυνηγώντας συνδρομητές για το περιοδικό του και αγοραστές για βιβλίο του.
Ο πλούσιος νοικοκύρης που τον άκουσε, και μη θέλοντας να τον αφήσει στην πλάνη του, του αποκρίθηκε,
-Η θέση που κατέχω είναι βαριά και δυσάρεστη, και για να έχω αυτές τις μικρές μου πολυτέλειες, μου κόστισαν πολύ ακριβά.

Για να τις αποκτήσω παράτησα μια ήσυχη χωρίς έγνοιες ζωή και έγινα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος με ασταμάτητο ωράριο εργασίας δύσκολης και πολύ κουραστικής, με βαριές ευθύνες που με αναγκάζουν να ξοδεύω και να χάνω καθημερινά πολύτιμες ώρες και να μην έχω καιρό να ξεκουραστώ και να ηρεμήσω. Έχασα την ανεμελιά μου και νιώθω πολύ δυστυχής. Ενώ εσύ ένας άνθρωπος της τέχνης και της ποίησης που απολαμβάνει αυτό που κάνει, όσες ώρες εργασίας και αν φορτωθείς, το ευχαριστιέσαι γιατι το αγαπάς. Έχεις την ηρεμία και τη χαρά να κάνεις αυτό που σου αρέσει, γράφεις αυτά που αισθάνεσαι και απαγγέλλεις λόγια που βγαίνουν από τη ψυχή σου. Ενώ αντίθετα εγώ, όσες φορές μες στην δουλειά μου έρχεται μια ωραία ιδέα, μια σπάνια εικόνα, κάποιοι ωραίοι στίχοι, αναγκάζομαι να τα παραμελώ διότι είμαι αναγκασμένος να συνεχίζω την εργασία που μου έχουν αναθέσει και δεν αναβάλλεται. Και όταν γυρίσω σπίτι μου, σαν να έχουν φωνή, μου απαντούν ότι αυτά που θέλω να γράψω, δεν είναι ιδέες που έρχονται στο νου όποτε θέλω εγώ και τις αναβάλλω για ύστερα, αλλά ιδέες πνευματικές, βασιλεύουσες και κυριαρχούσες που σαν προδότης τις απαρνιέμαι για να έχω το καλό μου σπίτι, εγώ ο ελεεινός με τα καλά ρούχα και την σπουδαία κοινωνική θέση, και έτσι να αναγκάζουμε να αρκούμε σ αυτά τα υλικά αγαθά, χάνοντας την ευχαρίστηση της πνευματικής δημιουργίας.  

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο μουσικοσυνθέτης κι ερμηνευτής Ανδρέας Α. Αρτέμης παρουσιάζει στην Πάφο την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014 και ώρα 8.30 στο αμφιθέατρο Κωνσταντίνος Λεβέντης στην Τάλα, τη μουσικοχορευτική παράσταση “Φιλντισένια ήσαν τα μάτια της…”
Πρόκειται για “πολυμορφικό” εκφραστικά μουσικό στρόβιλο ερωτικής μουσικής κι ερμηνευτικής, μιας “άλλης διάστασης” του πάθους. Στις διαπλεκόμενες ηχοχρωματικές εντάσεις της εργασίας αυτής, ο θεατής-ακροατής μπορεί να αισθανθεί την αρμονία της ποίησης και της μουσικής. Η μουσική της συγκεκριμένης παράστασης, ακολουθεί την ελευθερία των τοπίων, σε αέρινους μουσικούς δρόμους, με ήχους κι αρώματα. Υφασμένα όλα με την υπογραφή του Κύπριου Μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Α. Αρτέμη και τους ποιητικούς στοχασμούς σπουδαίων δημιουργών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Λαμβάνουν μέρος: Ανδρέας Α. Αρτέμης με το Φωνητικό του Σύνολο “Ηχώ”:
Κώστας Παναγιώτου, Βίκη Χριστοδούλου, Κριστίνα Ιβάνοβα, Νόρα Οικονόμου,
Μαρία Κυριάκου, Ναόμη Ίνκλις,Μαρίνα Μαυρονικόλα, Τώνια-Φλέρυ Αρτέμη,Γιώργος Σαξιατέ, Μάρω Φιλίππου,Σαλώμη Σκαπούλλη, Χρίστος Παναγή, Ελένη Ευσταθίου,Κλεονίκη Περικλέους, Αθηνά Νικολάου, Μαρίνα Ιωάννου
Φιλικές συμμετοχές: 
Θεοφανώ Χαραλαμπίδου, Στέλιος Κακογιάννης, Άδωνης Μιχαηλίδης.
Χορεύουν μέλη της Σχολής Χορού του Λάμπρου Ντόκου “Barrio Latino” :
Δημήτρης Βασίλιεβ, Γιασμίνα Λάζιπ, Γιώργος Θεοδοσίου, Σταυρούλα Επαμεινώνδα, Άγγελος Αθανασίου, Αντιγόνη Κυριάκου,Κωνσταντίνος Κασκάνης, 
Δέσποινα Αφεντουλίδου, Άντα Γώγου, Κριστίνα Ιβάνοβα
Την παράσταση συνοδεύουν οι μουσικοί:
Χρυσόστομος Οικονόμου- πιάνο, Galina Hristova- βιολί, Κώστας Παναγιώτου- κιθάρα, Άνδρος Αθανασίου- μπάσο,μαντολίνο,Γιώργος Ριαλάς-κρουστά και ο Συνθέτης στα πλήκτρα.
Αφηγήσεις: Μαρία Διακάκη και Γιώργος Σοφοκλέους.

Είσοδος 7 ευρώ.Τα καθαρά έσοδα της παράστασης θα δοθούν στο ταμείο απόρων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Τάλας.

Ο ΦΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Ο Φύτος Κυριάκου κατάγεται από τη Χλώρακα και είναι υιός του Δημήτρη Κυριάκου και της Θέκλας Α. Ταπακούδη.

Η Ανόρθωση ανακοίνωσε την απόκτηση του νεαρού μεσοεπιθετικού Φύτου Κυριάκου σαν επένδυση για το μέλλον. 

Η ανακοίνωση της Ανόρθωσης:
Ο νεαρός μισοεπιθετικός Φύτος Κυριάκου είναι το έκτο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μας, Ο 17χρόνος μέσος αποτελεί μεταγραφική επένδυση για το μέλλον. Την περίοδο 2012-13 αναδείχτηκε κορυφαίος ποδοσφεριστής στο πρωτάθλημα Θ17.

Ήδη ο νεαρός ποδοσφαιριστής μεταβαίνει στις Πλάτρες  για να ενσωματοθεί με την υπόλοιπη ομάδα και να αρχίσει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα.