8 Μαΐου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΡΑΚΟΥ Γυμνάστρια, εμψυχώτρια, συγγραφέας, ποιήτρια, χορογράφος, ζωγράφος

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΡΑΚΟΥ: «Η γη γέμισε με δέρμα αδιαφορίας και ταχύτητας, αρρώστιας και μοναξιάς στο πλήθος. Θολώσαμε τον αέρα με καπνό και τις σκέψεις μας με στάχτες. Για να κτίσουμε ένα ευτυχισμένο κόσμο χρειάζεται να καλλιεργήσουμε το δικό μας χαρακτήρα καθώς και των νέων μας, με τη βίωση των πανανθρώπινων αξιών, για την έκφραση των θετικών συναισθημάτων»

Η Κυριακή Δράκου γεννήθηκε και ζει στην Κύπρο.  Σπούδασε Φυσική Αγωγή, με ειδίκευση στο χορό. Εργάζεται ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στην μέση εκπαίδευση. Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργικές τέχνες και εμψύχωση» του Global Collage, όπου αρίστευσε και πρώτευσε στον κλάδο της. Είναι διακεκριμένη εμψυχώτρια – εκπαιδεύτρια αξιών.  Αγάπησε και προωθεί τις αξίες ζωής και τα θετικά συναισθήματα, δίνοντας έμφαση στην ειρήνη και την ελευθερία. Οργανώνει ειρηνικές δράσεις εμπλέκοντας φορείς και άτομα από όλο τον κόσμο. Οι τέχνες αποτελούν κάθε κομμάτι της ζωής και ψυχής της. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με το χορό, τη ζωγραφική και την ποίηση. Ασχολείται ενεργά με τη συγγραφή και τον πολιτισμό. Για το λογοτεχνικό της έργο και την εν γένει προσφορά της στην παιδία έχει πολλάκις βραβευτεί και διακριθεί από πρώτα παγκόσμια βραβεία από έγκριτους  φορείς.

Το συγγραφικό  έργο   της Κυριακής Δράκου έχει να προσφέρει, γιατί το κύριο του θέμα είναι ανθρωπιστικό, οι αξίες ζωής, τα θετικά συναισθήματα και η εκπαίδευση χαρακτήρα.

Εκείνο που απουσιάζει και χρειάζεται να χτισεί είναι η εκπαίδευση αξιών. Αυτό προσπαθεί και προωθεί με τη γραφή της και με τα  σεμινάρια του ανθρωπιστικού χαρακτήρα που κάνει και προωθεί για χρόνια…

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΡΑΚΟΥ, ΜΕΡΙΚΗ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ:

1)Μείνε άνθρωπος: Τα ποιήματα  της ποιητικής συλλογής «Μείνε άνθρωπος» μπορούν να βοηθήσουν τον κάθε άνθρωπο και τους νέους μας, να αναπτύξουν τις ικανότητες τους, την περιέργεια για μάθηση, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και καινοτομία, να καλλιεργήσουν τις αξίες ζωής και να προωθήσουν τα θετικά συναισθήματα. Έχουν σαν κύριο σκοπό να ενεργοποιήσουν την απόφαση να υπερασπιστούμε τη ζωή με την πρόληψη για να μην φτάνουμε στα συμπτώματα αρνητικών ή παραβατικών συμπεριφορών. Όταν δεν είμαστε μέρος της λύσης ενός προβλήματος είμαστε μέρος του  ίδιου του προβλήματος. Οι σκέψεις τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας είναι οι αξίες μας. Το βιβλίο  «Μείνε άνθρωπος»   προβληματίζει, διδάσκει και ενεργοποιεί για τον αποπροσανατολισμό από την τόση ισοπέδωση  των πανανθρώπινων  αξιών  και την εφαρμογή τους στην καθημερινότητα μας, καθορίζοντας το ποιοι είμαστε. Αφυπνίζει τις σκέψεις για εσωτερική αυτοαναζήτηση του νοήματος της ζωής. Τονίζει την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου για ειρήνη, ελευθερία και ανθρωπισμό. Αποτελεί ένα καλό εγχειρίδιο σχολικών μονάδων για εκπαίδευση χαρακτήρα και απαγγελίες σχολικών εκδηλώσεων. Ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και την υγιή αλληλεπίδραση, το σεβασμό του κάθε ζωντανού οργανισμού και του περιβάλλοντος. Σημαντικός παράγοντας είναι να μάθουμε από το παρελθόν, να ζούμε το παρόν και να χτίζουμε το μέλλον. Η πορεία μας μέσα στη μάνα γη, καθορίζεται από όσα διδαχτήκαμε και όσα θα διδάξουμε. Το έργο μου «Μείνε Άνθρωπος» τιμήθηκε με το «Α’ Βραβείο Ανθρωπιστικής Ποίησης 2019» στον 5ον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Κ. Π. Καβάφης» 2019 και  βραβεύθηκε από την ΕΠΟΚ μαζί με το βιβλίο «Τα κρίνα του γιαλού της καρδιάς μας» σαν βιβλία της χρονιάς 2020, με το σχόλιο «Αγαπητή Κυριακή Δράκου τα βιβλία σου είναι ένα ευαγγέλιο σας συγχαίρω». «Εκδόσεις Αρχύτας».

(Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την ψηφιακή παρουσίαση του βιβλίου, βάλτε Κυριακή Δράκου και το όνομα του βιβλίου στο youTube και μπορείτε  να το δείτε)

2)Τα κρίνα του γιαλού της καρδιάς μου: Από το κεφάλαιο «Τα θετικά συναισθήματα»

Η Ελευθερία μανταλωμένη από όλες τις υποσυνείδητες αντιδράσεις, χαζεύει σαν παρατηρητής τη ζωή σε αποφάσεις πολλαπλότητας, σε σκαλοπάτια που ανεβαίνουν στον ουρανό, μα φτάνουν στα σύννεφα που φέρνουν καταιγίδες. Ο ήλιος για να μείνει στην καρδιά, χρειάζεται να ελευθερωθεί από τους ιστούς που έφτιαξαν οι αράχνες μέσα μας, για να προστατέψουν, τάχα, την ψυχή. Πνίχτης ζωής είναι όλα όσα μας πλήγωσαν και τα κουβαλάμε σαν συναισθήματα. Η οδύνη αφανίζει το χαμόγελο και εξαφανίζει τη δροσιά από τα κρίνα της καρδιάς. Σαν βρίσκεται στα βαθιά μεσάνυχτα ο νους έχει βασανιστεί από απωθημένα συναισθήματα, από μνήμες που του καθορίζουν το παρόν. «Εκδόσεις Αρχύτας»

(Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την ψηφιακή παρουσίαση του βιβλίου, βάλτε Κυριακή Δράκου και το όνομα του βιβλίου στο youTube)

 

3)Σονάτα καρδιάς: Ποιήματα  από την παγκόσμια βραβευμένη ποιητική συλλογή με το βραβείο «Τερψιχόρη» από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ποίησης Καβάφη 2018… από τις «εκδόσεις Κέδρος». Είναι μια ποιητική συλλογή που εξυμνεί την αξία της ζωής και του ανθρωπισμού, της αλήθειας και της ομορφιάς, τον έρωτα και την αγάπης. «Η ειρήνη είναι το γέλιο της ψυχής. Το γέλιο της ψυχής είναι η υγεία».

4) Εκπαίδευση και εσωτερική ειρήνη       

Είναι ένα βιβλίο που χρειάζεται να έχει ο κάθε ένας, για να βιώσει την αντίληψη του επικοινωνιακού λόγου και την ανάγκη της εσωτερικής ειρήνης.

Ο

τρόπος πρόληψης και διαχείρισης των αρνητικών συμπεριφορών, αντιμετωπίζεται με τη βιωματική εκπαίδευση των αξιών της ζωής και κυριότερα της εσωτερικής ειρήνης, που προϋποθέτει όλες τις άλλες. Για την επίτευξη των βασικών στόχων μέσα σε μια υπεύθυνη συμπεριφορά, για την αυτόνομη ηθική ανάπτυξη και βούληση, για την ευτυχία μέσα στην εστίαση της λύσης και όχι του προβλήματος, μέσα στη συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό αντί τον φόβο και την επιβολή, ας δώσουμε έμφαση στη παθολογία του οικοσυστήματος και όχι του μαθητή για να αλλάξουμε τις αρνητικές συμπεριφορές με την ενίσχυση του χαρακτήρα.

Αν δεν επιθυμείτε να πάρετε βιβλία μπορείτε να μου κάνετε μια χορηγία για αυτά που βρίσκονται υπό έκδοση ή όπως επιθυμείτε… 

Τώρα βρίσκονται υπό έκδοση τρία βιβλία μου «Η κιβωτός του ανθρωπισμού», «Ίδωμεν αρετή», και «Σαν Ερατώ στην Ολυμπία». 

5) «Η κιβωτός της αδερφοσύνης» είναι ένα ποιητικό φιλοσόφημα για όλους.  Αφυπνίζει την σκέψη και την καρδιά. Η κιβωτός της αδερφοσύνης είναι η οδός της αρετής που οδηγεί στην ειρήνη και την ισορροπία των πάντων. Με ποιητική φιλοσοφική γραφή, μέσα από το πνεύμα των αξιών που προάγονται με τον Ολυμπισμό, το σύγγραμμα αυτό αποτυπώνει την ανάγκη του ανθρώπου να θελήσει να μπει στη κιβωτό της αδερφοσύνης, για να ανοίξει η πόρτα της γης να χωρέσουν με ίσα δικαιώματα  όλοι οι άνθρωποι. Χαθήκαμε σε ίσκιους και σε μαραμένες σκέψεις αποπροσανατολισμού. Χρειάζεται να επιλέξουμε τι θα αφήσουμε πίσω μας και τι θα πάρουμε μαζί μας. Στην κιβωτό του χρόνου μην χανόμαστε στο παρελθόν, στον εγωκεντρισμό και στα βαρίδια των δημιουργημένων στολιδιών. Αν σφαλίσουμε την πόρτα της καρδιάς μας, η κιβωτός θα αρμενίσει μεσοπέλαγα, μέσα στους κραδασμούς του κόσμου, θα ξεχειλίσουμε από αρνητικά συναισθήματα και θα απορροφούμε την σκοτεινή πλευρά της ζωής. Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι μια ευκαιρία να πλουτίσουμε τον χαρακτήρα μας να γίνουμε άνθρωποι, να υφαίνουμε χαμόγελα μέσα στα φεγγάρια που περιμένουν τον ήλιο.

«Εκεί που θα είσαι, εκεί θα είναι και η κιβωτός σου. Εκεί που θα πας, θα πάρεις και τον εαυτό σου. Όπου και να βρεθείς βρες τον άνθρωπο σου». «Η καλοσύνη σε φυλακισμένα μνήματα του εγώ μας». «Το φεγγάρι κοιμήθηκε στην πρύμη της ανθρωπιάς, το ξυπνά συνεχώς η απορία πότε θα ξημερώσει».

6)«Ίδωμεν αρετή» είναι ένα βιβλίο που στάζει τις αλήθειες της καθημερινότητας και ενεργοποιεί την αλλαγή του εαυτού μας για την αλλαγή του κόσμου μας. Όλο το βιβλίο υμνεί την ανθρωπιά, μια παρακαταθήκη των καταστάσεων που ζούμε καθημερινά, ένας εμψυχωτικός δρόμος που οδηγεί στα θετικά συναισθήματα και την εσωτερική ειρήνη. Είναι η ψυχή του κάθε ενός μας που περίτεχνα κυοφορεί το φως της αγάπης, που χρειάζεται να εκφραστεί. Είναι το Πνεύμα του Ολυμπισμού μέσα στην καθημερινότητα μας. Τα λασπόνερα της γης, σε καρδιές που δεν ξέρουν να αγαπούν. Ο κήπος της αγάπης γεμάτος με λέξεις πικραμένες, πληγωμένες, απογοήτευσης… Τα μελτέμια της σκέψης ζητούμε να κοπάσουν. Στο λίκνο των θέλω να ζει η γαλήνη. Επίκαιρη η μοναξιά σε άτυχα μεσημέρια. Βρέχει το φεγγάρι πόθους για λευτεριά. Ετοιμόρροπες οι σκάλες για να αγγίξουμε τον ήλιο. Αρετή Εστί το ευαγγέλιο της καρδιάς. Στο πλοίο της αποστολής η ευθύνη μας. Πλησίασε ο καιρός που η ανοχή δεν έχει νόημα. Η ανανέωση χρειάζεται χώρο μέσα μας. Μια χούφτα ανάσες είμαστε σε ένα σύμπαν που διαστέλλεται.

 7)«Σαν Ερατώ στην Ολυμπία» είναι ποίηση σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο.  Με την ποιητική συλλογή «Σαν Ερατώ στην Ολυμπία» πήρα το Παγκόσμιο βραβείο Μίμνερμος στον 6ον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Κ.Π. Καβάφη» 2020.

Με το ποίημα Δόξα Πατρίς που είναι στην ποιητική συλλογή, πήρα έπαινο στον Διεθνή διαγωνισμό της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού Αθήνας «Διονύσιος Ρώμας» αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 και τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και μου ζητήθηκε να το απαγγείλω εκεί που έγραψε ο εθνικός μας ποιητής τον εθνικό μας ύμνο.

Η ψυχή ορκίζεται ενώπιων της καρδιάς πως μπορεί, όταν η καρδιά νιώσει την αξία της ανθρωπιάς.

Αυτό κάνει το έργο «Σαν Ερατώ στην Ολυμπία», εξυμνεί το νόημα του Ολυμπισμού μέσω των αξιών, εξυμνεί την αξία της αγάπης, της ειρήνης, του έρωτα και της πατρίδας…

Φορώ γαλάζιο και λευκό και θάλασσα στο πνεύμα,

ειρήνη ψάχνω στις καρδιές, τη λευτεριά στο ρέμα.

Ο λόγος της ποίησης είναι το τραγούδι των θέλω και ο λόγος των θέλω είναι μέσα στο κύμα του ανθρωπισμού που ξεκινά να αγωνίζεται για τον τερματισμό, μόλις όμως φτάσει στο τέρμα εμφανίζεται μια καινούργια αρχή να του μεγαλώσει την σκέψη και τα όνειρα, την καλοσύνη και την τόλμη να ανάβει τον βωμό της γης, με ένα ηθικό κώδικα  που βασίζεται στην αγωγή των αξιών και των θετικών συναισθημάτων.

Ποίηση όλη μου η ζωή, για σένα είναι γραμμένη,

για να λαξεύουμε  σκιές, μαζί στην οικουμένη.