4 Μαΐου 2014

ΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες ώρες να ρίξουμε μια ματιά στην βίβλο των Ελλήνων, δηλαδή στα Ομηρικά έπη και να διδαχτούμε από το πνεύμα του Οδυσσέα. Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ελέγξουμε την παρόρμηση, να έχουμε τις αισθήσεις μας ανοιχτές ώστε να μη γίνουμε βορρά στους πολιτικούς και στους κεφαλαιοκράτες που αποτελούν τους σύγχρονους "μνηστήρες".



Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι να πάρει πίσω τον κόσμο του, τον κόσμο που του έκλεψαν.
Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων.
Γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επίτευξη του στόχου και όχι η στείρα αντιπαράθεση.
Γι αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς Αθηνάς της Θεάς που αντιπροσωπεύει την νόηση, τη σοφία και τη στρατηγική της σκέψης και του πολέμου.Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα.
Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, τότε εκφράζει την οργή του.
και δεν δείχνει οίκτο, γιατί ο κόσμος του είναι το βιός του που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, είναι η πατρίδα του που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τιμησε τον ένιο Δία.
Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο Αντίνοος.Η λέξη μιλά απο μόνη της. Είναι η Αντι-νόηση, είναι αυτό που μας κάνουν τώρα οι πολιτικοί μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε να μην σκεφτόμαστε καθαρά και να μας ελέγχουν. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου.
Ο επόμενος είναι ο Ευρύ-μαχος. Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος, με κ΄’αθε μέσον, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής.
Ο Αμφί-νομος, αυτός που διαστρεβλώνει τον νόμο και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι έτσι και αλοιώς.
Ο Αγέ-λαος, αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει, που τον μετατρέπει σε κατευθυνόμενη αγέλη, με την βοήθεια του Αντίνοου.
Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη!

Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε.
Οι πρόγονοί μας μιλούν,πρόγονοι μας λένε τι να κάνουμε, μας λένε πώς να πολεμήσουμε, πώς να τινάξουμε τον ζυγό. Αρκεί να τους ακούσουμε.

Και ο Αντίνοος, ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα. Είναι αυτός που πρέπει να πεθάνει πρώτος. Γι' αυτό, μακριά από την προπαγάνδα των ΜΜΕ.
Και τον σκοτώνει ρίχνοντας του το βέλος στον λαιμό, το όργανο της ομιλίας δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων! .."

Πηγή: ramnousia.com