31 Ιουλίου 2015

Η ΧΛΩΡΑΚΑ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Στη Κύπρο ο τουρισμός έχει συνδεθεί εδώ και χρόνια με το ωραίο κλίμα και τις καθαρές θάλασσες. Στη Χλώρακα υπάρχουν περιπου 10 ξενοδοχεία που όταν γεμίζουν, πολλά έχει να ωφεληθεί ολόκληρη η κοινότητα. Μπορούμε ως αρχές και ως κάτοικοι να ενεργήσουμε με τρόπο που αυτό να συμβαίνει, ώστε έτσι να υπάρχει αμοιβαίο όφελος. Οι τουρίστες να χαίρονται, να μας διαφημίζουν και να μας ξανάρχονται. Οι ξενοδόχοι να αμείβονται και να πληρώνουν τις οφειλές τους στην κοινότητα, και οι κάτοικοι να μπορούν να επενδύουν στον τουρισμό.
Ο τουρίστας ευκολότερα θα διαλέξει τον τόπο μας αν εδώ συναντήσει ένα προσεγμένο περιβάλλον που είναι φυσική και απαραίτητη προϋπόθεση για όμορφες διακοπές. Αν βρει άγρια φύση και βλάστηση, μονοπάτια της φύσης και πάρκα. Καλά ξενοδοχεία και παραλίες, καλές υπηρεσίες και κέντρα αναψυχής. Καλές υποδομές, αξιοθέατα και φιλοξενία. Πολλά από αυτά τα έχουμε, είναι μέρη που μπορούν να κρατήσουν τους επισκέπτες περισσότερες μέρες, που θα τους προσφέρουν κάτι διαφορετικό από μια ομπρέλα στις παραλίες, κοκτέιλς στην πισίνα και ένα καλό δωμάτιο σε ένα καλό ξενοδοχείο. 
Διαθέτουμε ωραίες παραλίες, κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία και άλλα ωραία πραγματα που άμα τα αξιοποιήσουμε, πολλούς θα μπορούσαν να ελκύσουν. Διαθέτουμε θέατρο, αρχαίες εκκλησίες, παραλιακούς πεζόδρομους. Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι και πρόθυμοι να καλωσορίσουν και να εξυπηρετήσουν τους ξένους επισκέπτες. Διαθέτουμε πολιτισμό, παράδοση, ποιότητα, υπηρεσίες, ιστορία.
Με την προστασία του περιβάλλοντος και με την ενίσχυση του, με τους πολλούς δημόσιους χώρους πρασίνου που διαθέτουμε και με την κατασκευή του μεγάλου πάρκου στη περιοχή Πάρακας, μπορούμε να έχουμε πράσινο τουρισμό. Με τις βαθιές καθάριες θάλασσες και τα αρχαία πήλινα αντικείμενα που ευρίσκονται κατάσπαρτα στις θάλασσες μας, μπορούμε να έχουμε καταδυτικό τουρισμό. Με το θέατρο που μόλις πρόσφατα αποκτήσαμε μπορούμε να διοργανώσουμε παραστάσεις φίλιες προς τους επισκέπτες ώστε να γίνει πόλος έλξης για πνευματικούς ανθρώπους ντόπιους και ξένους..
Είναι αυτά μερικά επιχειρήματα που μπορούν να είναι απάντηση στο ερώτημα γιατί να μας προτιμούν οι τουρίστες. Είναι και άλλα που μπορούμε, όπως να φιλοξενήσουμε συνέδρια, να διαφημίσουμε την ιστορία μας και το  μουσείο αγώνος, να φτιάξουμε λαογραφικό μουσείο, να διαμορφώσουμε την κεντρική πλατεία, να επισκευάσουμε και να φωτίσουμε τους δρόμους που οδηγούν στις παραλίες.
Δημιουργώντας αυτές τις υποδομές, καθώς επίσης και ειδικό φορέα διαχείρισης και διαφήμισης, θα έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και ο τόπος μας θα μπορούσε να ξεχωρίσει, να ευημερήσει και να παράξει εισόδημα και πλούτο.

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 68 ετών μετά από ανακοπή καρδίας, ο Γεώργιος Χριστοδουλίδης. Ο εκλιπών με καταγωγή από Κισσόνεργα και νυμφευμένος εις Χλώρακαν, υπηρέτησε ως γεωπόνος στο δημόσιο μέχρι της συνταξιοδοτήσεως του. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στις 15:00 στον καθεδρικό ναό της Παναγίας στη Χλώρακα.

ΠΠΕ ΠΑΦΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΙΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΠΑΦΟΣ2017ρκίας Επάisit g Stage 2015, the ECOC - PAFOS2TH SAVVINA'CapitaΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΠΑΦΟΣ2017
ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΤΟ 19ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΕΡΙΞΕ ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΑ

‘Ενας πετυχημένος θεατρικός Ιούλιος στο Αρχαίο Ωδείο και παραστάσεις που εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017, έκλεισε ο κύκλος των παραστάσεων του Διεθνούς Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στην Πάφο.

Θέατρο στις καλύτερες του στιγμές…
Με μια δικαίως πολυβραβευμένη παραγωγή από το θέατρο Cameri του Τελ-Αβίβ αποχαιρέτησε το Φεστιβάλ την Πάφο και το Αρχαίο Ωδείο. Μέσα από ένα μοναδικό σκηνικό, με εξαιρετικές ερμηνείες ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κφιρ Αζουλάι μετάφερε την τραγική φιγούρα της «Ηλέκτρας» με μια σύγχρονη ματιά διατηρώντας το επίπεδο για μια αρχαία ελληνική τραγωδία.


Μετά από 4 παραστς ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ραγωγΤΡΑΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΕΡΙΞΕ ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΑάσεις, 2 από Κύπρο και 2 από Ισπανία και Ισραήλ η 19η εκδοχή του Φεστιβάλ στο Αρχαίο Ωδείο, έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις επιβεβαιώνοντας ακόμη μια χρονιά την επιτυχημένη πορεία αυτού του Φεστιβάλ. 

ΠΠΕ ΠΑΦΟΣ:

ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΑΦΟΣ2017
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015

ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ, ΓΕΦΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 συνεχίζει το καλοκαιρινό του πρόγραμμα με το ΣΕΕΦΕΣΤ – ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ, με γαστρονομικές ταινίες που θα σας ανοίξουν την όρεξη και κλείνει το φετινό καλοκαίρι με ένα ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ και διαδρομή στην Κυπριακή παράδοση γεμάτη με ήχους, εικόνες και γεύσεις.

06 – 26 Aυγούστου 2015
SEE FEST 2015 – ΓΕΥΣΤΙΚΟ... ΣΙΝΕΜΑ 
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της  Ευρώπης- Πάφος 2017 καθιερώνει αυτές τις κινηματογραφικές προβολές, θέλοντας να καλλιεργήσει τον ανοικτό κινηματογράφο στην Πάφο, κερδίζοντας κοινό και δημιουργώντας ένα καινούριο θεσμό που θ’αναπτυχθεί στην πορεία προς το 2017. Από το 2014 στο πλαίσιο του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού και της ενότητας Ταξιδιώτες του Κόσμου, το Πάφος 2017 οργανώνει Σινεμά στην Παραλία  με προβολές ταινιών που φέτος φλερτάρουν με τη γαστρονομία, την κουζίνα, τον έρωτα και το στομάχι.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ - ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 21:00
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πρόγραμμα Προβολών

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
SOUL KITCHEN
Ο Έλληνας εστιάτορας Ζήνος είναι πολύ άτυχος. Το εστιατόριο του δεν πάει καλά, η γυναίκα που αγαπά μετακομίζει στη Σαγκάη και αυτός βρίσκεται κρεββατωμένος και αντιμέτωπος με τον αδελφό του που μόλις αποφυλακίστηκε και που δυστυχώς δεν μπορεί να ξεπεράσει το καταστροφικό πάθος του για το τζόγο. Μια βραβευμένη κωμωδία σε σκηνοθεσία του Fatih Akin. Ηθοποιοί: Αδάμ Μπουσδούκος, Μoritz Bleibtreu, κ.α.
2003/108’ Γερμανικά, Ελληνικά, Αγγλικά

 Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Ο Φάνης ξαναγυρίζει στην Πόλη, ύστερα από τριάντα χρόνια, για να δει τον άρρωστο παππού του. Το ταξίδι δίνει την αφορμή για αναδρομή στο παρελθόν, όταν ως παιδί στην Πόλη, μάθαινε τα μυστικά της μαγειρικής από τον παππού του και ζούσε τον πρώτο έρωτα με τη μικρή Σαϊμέ. Σκηνοθεσία Τάσου Μπουλμέτη, με τους Γιώργο Χωραφά, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Στέλιο Μάινα, Ρένια Λουιζίδου, Ταμέρ Καραντάλ και Τάσο Μπαντή.
2003/109’ Ελληνικά,Αγγλικά

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
Ο ΣΕΦ
Ο σεφ ενός πολυτελούς εστιατορίου συγκρούεται με έναν κριτικό γεύσης και κατόπιν με το αφεντικό του, ο οποίος και τον απολύει. Με παρότρυνση της πρώην γυναίκας του, επιστρέφει στο Μαϊάμι και ξεκινά τη δική του επιχείρηση: μια κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό.
Σκηνοθεσία: Jon Favreau
Ηθοποιοί: Jon Favreau, Scarlet Johansonn
2014/114’ Αγγλικά

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ 30,5 ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ
Η ιστορία μιας οικογένειας Ινδών, οι οποίοι μετακομίζουν στη Νότια Γαλλία ανοίγοντας ένα ινδικό εστιατόριο, απέναντι από ένα ακριβό βραβευμένο με αστέρι Μισελέν, εστιατόριο πυροδοτώντας έτσι μια γαστρονομική μάχη μεταξύ των δυο «ανταγωνιστών». Σκηνοθεσία: Lasse Hallstrom. Ηθοποιοί: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Le Bon.
2014/122’ Αγγλικά, Γαλλικά, Ινδικά

Παρασκευή 28 & Σάββατο 29 Αυγούστου 2015
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
Ο Λαογραφικός ‘Ομιλος Κτήμα στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής και του Ανοικτού Εργοστάσιου Πολιτισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017 διοργανώνει λαογραφικό διήμερο σε μια λαογραφική διαδρομή της Κυπριακής παράδοσης γεμάτη με ήχους, εικόνες και γεύσεις. H  Κύπρος κουβαλά μια μακρά παράδοση μύθων και ιστοριών και  ιδιαίτερα η  περιοχή της Πάφου, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα π.Χ. Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Μύθος & Θρησκεία αναδεικνύεται  η ένδοξη ιστορία, η κληρονομιά, ο πολιτισμός και η παράδοση που προσθέτουν στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σκοπός της εκδήλωσης παράλληλα είναι η αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης της Πάφου – γνωστό ως «Κτήμα» και η καθιέρωσή της ως θεσμός. Παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα με χορούς από την Κύπρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Ελλάδα, θέατρο σκιών, παραδοσιακά παιχνίδια και λαϊκές παραμυθίες όπως και παραδοσιακά εργαλεία, παραδοσιακά μουσικά όργανα, κυπριακά εδέσματα και τοπικοί οίνοι είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το λαογραφικό αυτό διήμερο.

Είσοδος Ελεύθερη
Πλατεία Δημαρχείου Πάφου & Κέντρο Πόλης
‘Εναρξη 28/8 στις 18:00

‘Εναρξη 29/8 στις 11:00