8 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΝΙΚΟΛΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ



H θάλασσα είναι υγεία και βάλσαμο για την ψυχή. Τα οφέλη για εκείνους που ζουν δίπλα της είναι πολλά. Επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία και ανακάλυψαν πως όσοι βλέπουν τη θάλασσα από το παράθυρό τους μπορούν να διαχειριστούν το άγχος καλύτερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θέα της θάλασσας ασκεί ισχυρή ηρεμιστική επίδραση, πολύ μεγαλύτερη από τη θέα του πράσινου.

Στην είσοδο της κοινότητας της Χλώρακας στο γκρεμό που είναι χτισμένος ο μικρός ναΐσκος του Αγίου Νικολάου, μέχρι πρότινος υπήρχε απεριόριστη θέα της θάλασσας. Αλλά η θέα αποκόπηκε και λιγόστεψε όταν οι κάτοικοι έκτισαν τοίχο για να περιφράξουν το Κοινοτικό γήπεδο. Άφησαν μόνο ένα μικρό μέρος στην αυλή του Αγίου και αντί τοίχο τοποθέτησαν κάγκελο καθώς υπάρχει ένας αστικός μύθος που στηρίζεται σε πραγματικότητες.

Ο αστικός μύθος προέρχεται από μαρτυρίες γερόντων κατοίκων  που έλεγαν πως ο Άη Νικόλας της Χλώρακας θέλοντας να έχει απρόσκοπτη τη θέα της θάλασσας που απλώνεται στα ριζά του λόφου όπου είναι κτισμένο το μικρό εκκλησάκι του, κάθε νύχτα όποιες νύχτες οι κάτοικοι την ημέρα έκτιζαν τοίχο για περίφραξη στην άκρη του επικίνδυνου γκρεμού, τον χαλούσε. Καθώς Άγιος των ναυτικών και των θαλασσινών, ήθελε να παρακολουθεί από εκεί ψηλά όλα τα συμβαινούμενα εντός της θάλασσας. Ώσπου τελικά οι άνθρωποι κατάλαβαν την επιθυμία του και αντί τοίχο, τοποθέτησαν σιδερένια κάγκελά που δεν αποκόπτουν τη θέα της θάλασσας.

Καλούμε λοιπόν τις κοινοτικές αρχές να χαλάσουν τον τοίχο και να τοποθετήσουν κάγκελά ώστε με αυτό τον τρόπο όσοι διέρχονται τον αυτοκινητόδρομο αλλά και οι κάτοικοι της γειτονιάς, να έχουν την γαλάζια θέα της θάλασσας περισσότερη. Γνωρίζοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα μια τέτοιας θέας, οι αρμόδιοι θα πρέπει χωρίς δεύτερες σκέψεις να προβούν αμέσως στη διόρθωση αυτού του λάθους.