25 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ, Η ΚΑΚΗ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ

Στη Χλώρακα ο καρκίνος είναι η κυριότερη και συχνότερη αιτία θανάτου. Είναι μια περιοχή που τον τελευταίο καιρό ο καρκίνος καταγράφει απειλητικά αυξανόμενα ποσοστά οδηγώντας στην αναζήτηση αιτιών σε σχέση με το περιβάλλον και τη λειτουργία δομών.
Πρέπει κάποιοι να οργανωθούν τέλος πάντων, και να δράσουν ώστε να ενεργοποιήσουν τους φορείς, να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και κυρίως να δώσουν στους καρκινοπαθείς τη δύναμη να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν καλύτερους όρους ζωής και συνθήκες για τη θεραπεία τους, αλλά κυρίως να αναζητήσουν τις αιτίες γιατί τα τελευταία χρόνια η Χλώρακα έχει αυτή τη δυσάρεστη πρωτιά.
Δυστυχώς εις βάρος της υγείας μας, οφέλη και σκοπιμότητες παραμερίζουν την αίσθηση της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, και οργανισμοί όπως η ηλεκτρική, οι τηλεφωνικές υπηρεσίες και άλλοι, προχωρούν σε εγκαταστάσεις υποσταθμών και κεραιών που βλάπτουν την υγεία των πολιτών.
Η ζωή ως υπέρτατο αγαθό πρέπει να διαφυλαχτεί και να προσεχθεί. Οφείλουν οι θεσμικές αρχές και όσοι τις εκπροσωπούν, να μεριμνούν για την αποφυγή δράσεων και ενεργειών που προκαλούν παρενέργειες και μεταδίδουν την κακή αρρώστια.
Η λέξη καρκίνος πρέπει να είναι αφορμή αφύπνισης και εγρήγορσης, γιατί η ζωή είναι πολύτιμη και πρέπει να διεκδικείται.

ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Εγκληματική ολιγωρία και ανικανότητα επέδειξε το Κοινοτικό συμβούλιο Χλώρακας σε ότι αφορά αρχαιολογικό θησαυρό που δικαιωματικά ως εκ της ιστορίας ανήκει στην κοινότητα. Το αδράχτι της Ρήγαινας, μια αρχαία κολώνα που ομοιάζει με αδράχτι και οι παλαιότεροι κατοικοι συνέδεσαν με τον Διγενή Ακρίτα και τη Ρήγαινα των Παλαιοκάστρων της Πάφου δημιουργώτας μύθους και ιστορίες, ισως τώρα αποτελεί πλέον παρελθόν για την κοινότητα. Μετά την ολιγωρία, την αμέλεια, και το τεμπελιό των Κοινοτικών αρχόντων ώστε να μερημνήσουν να το παραλάβουν μετά που ο δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος συναίνεσε στο καθολικό αίτημα των κατοίκων να το παραδώσει στην κοινότητα όταν αυτό ήταν παραπεταμένο σε αυλή  υπό ανέγερση σχολείου στο Μούτταλο, τώρα ο εργολάβος το έστησε στην αυλή προς δόξαν των κατοίκων του Μουττάλου, και προς ατυχίαν των κατοίκων Χλώρσακας.
Η  κολώνα από τζιόνη έχοντας μια στρογγυλη σφαίρα στην κορυφή, άν και απλή χωρίς μεγάλη αρχαιολογική αξία, εντούτοις από μυθολογικής ιστορίας, για την κοινότητα της χλώρακας έχει μεγάλη αξία και σημασία, καθώς συνδέεται με την ιστορία του Διγενή, και το αυλάκιν της Ρήγαινας που ο ίδιος έκτισε στα παράλια της Χλώρακας και μέρος του σώζεται μέχρι σήμερα. Με αυτή την αρχαιότητα, και με τον Χριστό γυμνό σε εικονογραφία της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσελαιούσης του 12ου  αιώνος, θα μπορούσαν ως σημεία αναφοράς, να προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες και τουρίστες. 
Την ώρα που στα παράλια της Χλώρακας είναι κτισμένα δώδεκα και πλέον ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες, είναι κρίμα και άδικο να μήν έχει σαν τόπος κάτι όμορφο να επιδείξει, και εξ αυτού οι τουρίστες να μην επισκέπτονται την κοινότητα.
Η ολιγωρία που έχουν επιδείξει οι κοινοτικοί άρχοντες τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει βαρέσει κόκκινο, είναι εγκληματική κατά τη γνώμη μου. Είσαν όλοι ενήμεροι, αλλα κανείς δεν έπραξε το καθήκον του. Ενώ ο δήμαρχος Πάφου τους διεμήνυε να παραλάβουν την ιστορική για τη κοινότητα αρχαιότητα, όχι μόνο δεν το έπραξαν, αλλά ίσως ούτε προς συζήτηση έβαλαν το θέμα.
Τώρα εκ των υστέρων με το παρών δημοσίευμα, ίσως αραδιάσουν ψεύτικες και παραπλανητικές δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν την ασυγχώρητη αδράνεια τους. Τους προσφέρθηκε δωρεάν, απλά και καθαρά, μια αρχαιότης που θα αναβάθμηζε ιστορικά, μυθολογικα και τουριστικά την κοινότητα της Χλώρακας, αλλά αντί ώς  προεστοί να πράξουν, έπραξαν ως ουραγοί.