15 Οκτωβρίου 2015

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ: ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ



Σύνδεσμος των δύο πόλεων ο Σαλαμίνιος καπετάνιος Ευάγγελος Λουκάς (Κουταλιανός) που μετέφερε τα όπλα του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου το 1955-59 με τα πλοιάρια "Σειρήν" & "Αγ. Γεώργιος"

Τις παρελθούσες μέρες του προηγούμενου μηνός, έλαβε χώρα στη Χλώρακα η αδελφοποίηση της κοινότητας μας με το Δήμο Σαλαμίνας Ελλάδος, όπου στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η δήμαρχος Σαλαμίνας επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου, η κόρη του καπετάνιου του πλοιαρίου «Σειρήν» και του «Άγιος Γεώργιος», και η Βασιλική Ραπατζίκου Κουταλιανού.
Στη Σαλαμίνα την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 6.30 θα γίνει η δεύτερη φάση της αδελφοποίησης στο Δημαρχιακό Μέγαρο, και θα παραστεί αντιπροσωπεία από τη Χλώρακα αποτελούμενη από μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου υπό του κοινοτάρχη Κλεόβουλου Παπακώστα.

Οι σχέσεις Χλώρακας – Σαλαμίνας χρονολογούνται από το 1954, όταν ο πλοίαρχος του πλοιαρίου «Σειρήν» καπετάν Βαγγέλης Λουκάς – Κουταλιανός μετέφερε το πρώτο οπλισμό για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.
Ο ίδιος καπετάνιος ήρθε με το τέταρτο δρομολόγιο που είχε γίνει τότε με το «Άγιος Γεώργιος», συνελήφθηκε στην Ακτή Ροδαφίνια της Χλώρακας, καταδικάστηκε και κλείστηκε στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας μαζί με
 Χλωρακιώτες αγωνιστές.