2 Απριλίου 2018

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗ ΠΑΦΟ


Κάποια καινούργια εστιατόρια, καφέ, μπαρ και άλλοι χώροι εστίασης, έτυχαν μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο, αλλά και κάποια προϋπάρχοντα, κατά πολύ περισσότερα των πρώτων, απέτυχαν και έκλεισαν.
Το μεγάλο πρόβλημα που συμβαίνει στη Πάφο διαχρονικά, είναι ότι απ όσα κλείνουν, περισσότερα ανοίγουν, με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση.
Αυτό τον καιρό ο ΔΗΜΟΣ Πάφου σε μια προσπάθεια του να αναβιώσει το κέντρο της πόλεως που έχει περιέλθει σε μαρασμό κατόπιν της λειτουργίας του Mall, διαθέτει προς ενοικίαση ένα μεγάλο αριθμό καταστημάτων τα οποία ανακαίνισε, και για τα οποία θα εκδώσει κυρίως άδειες ως κέντρα αναψυχής. Όμως, τα ενοίκια είναι ακριβά, και ο αριθμός μεγάλος, οπότε άν όλα λειτουργήσουν, σίγουρα τα περισσότερα θα κλείσουν καθώς δεν θα τα αντέξει η αγορά και θα τα αποβάλει.
Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης όπου οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον εύκολα δανικά, παρατηρήθηκε μια ύφεση στην περαιτέρω ανάπτυξη  της εστίασης. Αυτό βοήθησε ώστε να αφεθούν όσα πραγματικά αξίζουν να ξεχωρίσουν και να αντέξουν στον συναγωνισμό, καθώς όσα κακοδιοικούνται, υπολειτουργούν ή και κλείνουν.
Πολλά Καταστήματα εστίασης με ξεχωριστά και καλοδουλεμένα concept, διαφορετικές κουζίνες και ιδιαίτερα ποτά, μοναδικό interion design και «ψαγμένες» προτάσεις κατάφεραν και κέρδισαν τον κόσμο, ενώ περισσότερα που λειτούργησαν ερασιτεχνικά και θεωρητικά από μη επαγγελματίες, εύκολα εξαφανίστηκαν αφήνοντας πίσω τους μεγάλες ζημιές και κόκκινα δάνεια.
Οι επιχειρήσεις  τοιούτου είδους, έχουν καταστεί δύσκολες στην επιβίωση τους, γιατί το επίσημο κράτος εκδίδει άδειες λειτουργίας σε αριθμό  πέραν του δέοντος, και από την άλλη η αστυνομία αντί να καταγγέλλει τα παράνομα υποστατικά και καφενεία τα οποία έχουν μετατραπεί σε μπυραρίες, ελέγχει και δυσκολεύει τα αδειούχα κέντρα αναψυχής.
Αν το επίσημο κράτος δεν βάλει μια τάξη , αν δεν αφήσει απερίσπαστα τα αδειούχα μαγαζιά να δουλέψουν, και αν η αστυνομία δεν κυνηγήσει τα παράνομα κέντρα, στο τέλος τα περισσότερα μαγαζιά θα βάλουν λουκέτο, και πολλοί πολίτες θα περιέλθουν σε ανεργία, ή θα αναγκαστούν να εργαστούν υπάλληλοι στα ξενοδοχεία με ένα μισθό πείνας των 800 ευρώ.
Ή μήπως, αυτό είναι το σχέδιο των ανώτερων διοικούντων, χωρίς το επίσημο κράτος να παίρνει χαμπάρι ;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ