21 Αυγούστου 2015

Μηνύουν το ΣΑΠΑ τα ίδια τα μέλη του

Γράφει η Ντόρα Χριστοδούλου
 Το ένα πρόβλημα μετά το άλλο αντιμετωπίζει το ΣΑΠΑ, το οποίο, μετά το σκάνδαλο που έπληξε το Συμβούλιο, βλέπει τώρα το ένα μέλος του μετά το άλλο να διεκδικεί αποζημιώσεις για τις κακοτεχνίες και φθορές που παρατηρήθηκαν από τις κατασκευαστικές εργασίες του. Το Σεπτέμβριο ξεκινά η εκδίκαση των αγωγών του Δήμου Γεροσκήπου και του Κοινοτικού Συμβούλιου Χλώρακας, ενώ σειρά παίρνουν οι κοινότητες Κισσόνεργας και Έμπας.
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ο οποίος τόνισε ότι είναι μεν πρωτοφανές το γεγονός, όμως αυτό είναι ενδεικτικό της τεράστιας δυσλειτουργίας του οργανισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη Γεροσκήπου, Χλώρακα, Κισσόνεργα, Έμπα και εσχάτως και ο μεγαλομέτοχός του, Δήμος Πάφου, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη απαιτώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων για κακοτεχνίες ή ανολοκλήρωτες εργασίες από τους εργολάβους σε δρόμους στα όριά τους. «Αυτό και μόνο θα έπρεπε να κινήσει το ενδιαφέρον των θεσμικών παραγόντων της Δημοκρατίας για να κινηθούν αυτεπάγγελτα. Ειδικά αφού οι καταγγελίες ήταν ενώπιόν τους εδώ και πολύ καιρό. Μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει», τόνισε ο κ. Παυλίδης.

Ο δήμαρχος Γεροσκήπου εξέφρασε επίσης απογοήτευση για το γεγονός ότι ένα κονδύλι της τάξης των €5 εκατ. που «σταυρώθηκε» πριν οκτώ μήνες από το Δ.Σ. του ΣΑΠΑ για να διετεθεί στις τοπικές Αρχές-μέλη του για επιδιόρθωση των κακοτεχνιών, παραμένει ακόμη δεσμευμένο λόγω διαδικασιών. Απογοήτευση εξέφρασε επίσης και για το γεγονός ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε ένα κονδύλι €600.000 για επιδιόρθωση αντίστοιχων κακοτεχνιών σε κοινότητες της ελεύθερης Αμμοχώστου, αλλά όχι και για αυτές της Πάφου.
 
ΠΗΓΗ: Φιλελευθερος
 

 

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

H αυθαίρετη κοπή δέντρων στη Χλώρακα, έχει καταντήσει δυστυχώς ένα άρρωστο σπορ στο οποίο επιδίδονται κάποιοι που οι πολίτες τους εμπιστεύτηκαν θώκους. Με μια μανία πρωτόγνωρη τα τελευταία χρόνια, έχουν προβεί στην αποψίλωση του ελάχιστου πρασίνου που έχει απομείνει στην κοινότητα. Ενώ το όνομα Χλώρακα όπως εννοιολογικά δηλεί η λέξη, προέρχεται από το πολλή πράσινο που διαθέτει ο τόπος, τον τελευταίο καιρό κάποιοι συγκεκριμένοι , εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, πολύ τακτικά προβαίνουν σε αποκοπή δένδρων, προστατευομένων και μη. 
Σύμφωνα με την νομοθεσία, για την κοπή δέντρου σε κοινόχρηστους χώρους, απαιτείται έγκριση από αρμόδια αρχή. Παρ όλα αυτά, χωρίς καμιά άδεια, κόβουν ότι πρασινίζει. Ίσως από ένα αρρωστημένο πάθος εναντίον κάθε βλάστησης, ίσως για να εμπορευτούν τη ξυλεία, κόβουν αβέρτα όλα τα δένδρα. Τον τελευταίο καιρό πετσόκοψαν κυριολεκτικά τα δένδρα από πάρκο πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, ενώ σήμερα, πετσόκοψαν τα δένδρα στην πλατεία του καθεδρικού ναού της κοινότητας. Σε μια βέβηλη πράξη μίσους ενάντια σε ότι πράσινο, αχρείαστα έκοψαν τα δένδρα και τα άφησαν γυμνά να φαντάζουν κουφάρια νεκρά δίπλα στο παλιό νεκροταφείο. Δένδρα ωραιότατα και πανύψηλα που χρειάστηκαν δεκαετίες να μεγαλώσουν, μέσα σε λίγα λεπτά τα έκοψαν και άφησαν τους κορμούς τους φανερά σημάδια της μισαλλοδοξίας τους.

Ήταν δένδρα τεραστίων μεγεθών, που όταν η εκκλησία ασφυκτικά από πιστούς γέμιζε και δεν τους χωρούσε, κάτω από τον πυκνό ίσκιο τους στέκονταν και προφυλαγμένοι από ήλιο ακόμα και βροχή, λειτουργούνταν και προσεύχονταν.
Τώρα, απέμεινε η κεντρική πλατεία με ελάχιστο πράσινο, αλλα με πολλά αγάλματα ηρώων εμφυλίων και αλλοφύλων πολέμων.
Αν κάποιος διαμαρτυρηθεί, η διαμαρτυρία του πάει του βρόντου. Κανείς δεν ακούει, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Αν κάποιος προσπαθήσει να βρει ποιος πήρε την απόφαση, ο ένας θα τα ρίξει στον άλλο, και αν ακόμα η απόφαση δεν διώκεται από το νόμο, ποιος θα κρίνει πως ο ηθικός νόμος επιτρέπει το κόψιμο δένδρων που δεν εμποδίζουν, πάρα μόνον ωφέλεια έχουν;