1 Οκτωβρίου 2014

Ο ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Αναχώρησε αεροπορικώς ενωρίς το βράδυ της Τρίτης για Ελλάδα ο κοινοτάρχης της Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστα για να παρευρεθεί στην κηδεία του Ε.Α. Ταξίαρχου Γιώργου Ραπατζίκου συζύγου της Κικής Κουταλιανού (κόρης του Ευάγγελου Κουταλιανού, καπετάνιου του πλοιαρίου ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ που μετέφερε τον πρώτο οπλισμό για την έναρξη του αγώνος της ΕΟΚΑ),  καθώς στενοί δεσμοί τον ενώνουν με την οικογένεια αυτή, και ιδίως με την Κική Ραπατζίκου Κουταλιανού την όποια θεωρεί ως αδελφή του.

Η κηδεία έγινε  την Τρίτη ώρα 5 μμ. Στον ιερό ναό Αγ. Δημητρίου Σαλαμίνας. Παρευρέθηκε η δήμαρχος Σαλαμίνας Ρούλα Νάνου, οι πρώην δήμαρχοι Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβάρης και Αθανάσιος Μακρής, και τον επικήδειο είπε απόστρατος  αντιστράτηγος του Ελληνικού στρατού.
Ο εκλιπών είχε υπηρετήσει στην Κύπρο ως στρατιωτικός το 1966 στου Μόρφου και στον Εύρο το 1967 με την αποχώρηση της Ελληνικής μεραρχίας.
Είχε επισκεφτεί αρκετές φορές την Κύπρο που υπεραγαπούσε. Έχει μια θυγατέρα την Τατιάνα που είναι καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο κοινοτάρχης Κλεόβουλος Παπακώστας κατά την εκεί μετάβαση του,  συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Σαλαμίνας και υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για την προώθηση της αδελφοποίησης Σαλαμίνας-Χλώρακας την οποία έχει τροχιοδρομήσει από τις πρώτες μέρες της εκλογής του στην προεδρία της Χλώρακας.

Επίσης συναντήθηκε με τον διευθυντή του πολεμικού μουσείου Αθηνών καθώς  διατηρεί πατροπαράδοτες σχέσεις και συνεργασία. Τα μοντέλα των πλοιαρίων ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΣΕΙΡΗΝ καθώς και τα γεγονότα του αγώνα της ΕΟΚΑ που αφορούν τη Χλώρακα, φιλοξενούνται και εκτίθενται εκεί, βάζοντας τοιουτοτρόπως στο χάρτη της Ελληνικής ιστορίας την Κοινότητα της Χλώρακας. Συζήτησε επίσης μαζί του την παρουσίαση του βιβλίου ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ του εκ Χλώρακας συγγραφέως Χριστάκη Ταπακούδη, μια τετραλογία τεσσάρων τόμων που καταπιάνεται με τον αγώνα της ΕΟΚΑ στη περιοχή της Χλώρακας, ενός ιστορικού μυθιστορήματος πολύ αξιόλογου, που το πολεμικό μουσείο ζήτησε να το παρουσιάσει και να το εντάξει στα εκθέματα του. 

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

- Γιατί ξαφνικά σταμάτησαν οι έρευνες σε βάθος και ξεκινάει η αποκατάσταση και η στήριξη του μνημείου;
- Πληροφορίες με το σταγονόμετρο από την ανασκαφική ομάδα
- Δέος μπροστά στο τεραστίων διαστάσεων έργο που κρατάει επτασφράγιστα τα μυστικά του.

Το μέγεθος του χώρου, αλλά και το μέγεθος των κατασκευών μέσα στον χώρο που περικλείει ο τοίχος της περιμέτρου θυμίζουν πλέον περισσότερο ιερό, παρά ένα μεγαλόπρεπο τάφο.

Οι εικασίες παίρνουν και φέρνουν, και οι απλοί άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν τον θρύλο της Αγίας Μαρίνας της Χλώρακας, πως στα έγκατα της γης υπάρχει κρυμμένη μια σπηλιά γεμάτη χρυσάφι για να ευρεθεί όταν έρθουν οι κατάλληλοι καιροί και με αυτό να λυτρωθεί από τα βάσανα το Έθνος των Ελλήνων.

Άρχισαν πλέον οι άνθρωποι να συζητούν και να λέγουν πως ο μύθος της Αγίας Μαρίνας, είναι η παραλογή του μύθου του Μέγα Αλεξάνδρου ο οποίος πριν το θάνατο του άφησε παραγγελιά να κτιστεί ο ναός της Αμφίπολης και να τον γεμίσουν χρυσάφι για να ευρεθεί τω καιρώ τω δέοντι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά  την μεγαλοσύνη της που από αρχαιότατων χρόνων την προσδιόριζε ως ανώτερη φυλή.