17 Ιανουαρίου 2019

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ;

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως ο καρκίνος προτιμά ιδιαίτερα τη Χλώρακα. Γενικά στη Πάφο τα κρούσματα είναι περισσότερα από άλλες επαρχίες, αλλά ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα παρουσιάζεται στη Χλώρακα καθώς τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά θερίζει τους κατοίκους.
Προηγουμένως άλλες περιοχές της Πάφου πέραν της Γεροσκήπους, είχαν το προβάδισμα της κακής αρρώστιας. Τώρα δυστυχώς, και χωρίς κανένα φαινομενικό λόγο, τα σκήπτρα έχει η Χλώρακα. Πολύ συχνά έχουμε νέα περιστατικά, νέοι, γνωστοί, φίλοι, συγγενείς, μαρτυρούν και πεθαίνουν νέοι. Και οι πολίτες της Κοινότητας παρακολουθούν ανήμποροι να κάνουν τι, εκτός του να θλίβονται και να πικραίνονται.
Όλοι σκεφτόμαστε ποιοι παράγοντες επενεργούν τόσο πολύ στην εξάπλωση της κακής ασθένειας, και αδυνατούμε να εντοπίσουμε τους λόγους. Έχουμε ζητήσει τη γνώμη ιατρών και άλλων ειδημόνων, αλλά η στερεότυπη τους απάντηση στην αδυναμία τους να έχουν γνώση, είναι ότι φταίνε τα φυτοφάρμακα, η διατροφή, η κληρονομικότητα.
Έχουμε όμως ενσκήψει του θέματος, και χρησιμοποιώντας τη κοινή λογική, ένα προς ένα αυτά τα επιχειρήματα τα απορρίπτουμε ως μόνη αιτία του προβλήματος.
Διότι φυτοφάρμακα εδώ και δεκαετίες δεν χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, καθώς η Χλώρακα δεν είναι πλέον Γεωργική περιοχή. Διότι η διατροφή των κατοίκων είναι ακριβώς όπως και των υπολοίπων Κυπρίων πολιτών. Διότι η κληρονομικότητα στην ασθένεια εδώ και δεκαετίες δεν ήταν ο κύριος λόγος, κατά συνέπεια με τους νόμους των πιθανοτήτων, ούτε τώρα είναι ο λόγος.
Όμως σίγουρα κάποιοι λόγοι υπάρχουν. Ίσως από τις καιρικές συνθήκες, ίσως να ψεκάζουν την ατμόσφαιρα, ίσως η ατμόσφαιρα να επηρεάζεται από τα απόβλητα των αερίων των βομβαρδισμών στις γειτονικές Αραβικές χώρες.
Όμως εγώ πιστεύω ως πιθανότερο παράγοντα τον ηλεκτρισμό αφού καλώδια υψηλής τάσης διαπερνούν το χωριό παρέχοντας ηλεκτρισμό σε άλλες κοινότητες. Πριν ορισμένα χρόνια όταν ο καρκίνος δεν ήταν μάστιγα στην κοινότητα της Χλώρακας, η ηλεκτρική σε συνεννόηση με το τότε Κοινοτικό συμβούλιο του χωριού, συνήψαν συμφωνία για κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης ηλεκτρισμού από τον οποίο θα τροφοδοτείτο όλη η Πάφος μέχρι τον Ακάμα. Μετά από αντίδραση και ξεσηκωμό κάποιων χωριανών, ο υποσταθμός δεν κατασκευάστηκε, αφήνοντας μας ευχαριστημένους ότι γλυτώσαμε από μια πηγή καρκίνου.
Όμως,
τα κρούσματα από εκείνο τον καιρό πολλαπλασιάστηκαν, αφήνοντας μας μεγάλα ερωτηματικά. Σε αναζήτηση της αλήθειας, εγώ προσωπικά προέβηκα σε έλεγχο κάποιων μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων στην περιοχή που θα κτιζόταν ο υποσταθμός. Ανακάλυψα σε κτιριακό συγκρότημα μεγάλες εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού που κατά τη γνώμη μου δεν εξυπηρετούν το κτίριο, αλλά ίσως εν κρυπτώ να είναι είδος υποσταθμού υψηλής τάσης ρεύματος, σε αντικατάσταση αυτού που οι πολίτες απέτρεψαν να γίνει.
Σε προηγούμενα άρθρα μας-καταγγελίες, έχουμε ζητήσει από τις Κοινοτικές αρχές να προβούν σε έρευνα, να καλέσουν ανεξάρτητους ειδικούς επί του θέματος για να δοθούν λύσεις αν υπάρχουν, διότι είναι κρίμα και άδικο η Χλώρακα να έχει μόνο κακές πρωτιές. Είμαστε ξανά αναγκασμένοι να καλέσουμε τις Κοινοτικές αρχές να μην ολιγωρήσουν ξανά καθώς τη προηγούμενη φορά τίποτα δεν έπραξαν, και να προχωρήσουν σε έρευνα.
Φτάνει πλέον τόσο συχνά στη Χλώρακα να πεθαίνουν τόσοι νέοι άνθρωποι από καρκίνο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ