19 Ιουνίου 2018

ΟΙ ΑΚΑΤΑΛΥΤΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Τη Κύπρο και την Σαλαμίνα, συνδέουν γεγονότα που έλαβαν χώρα από Αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και πρόσφατα:
1. Στον Τρωικό πόλεμο ο Αίαντας έλαβε μέρος μαζί με τον αδερφό του τον Τεύκρο. Μετά το θάνατο του Αίαντα στην Τροία, ο Τεύκρος γύρισε στη Σαλαμίνα, αλλά οργισμένος και θυμωμένος ο πατέρας του Τελαμώνας τον έδιωξε από το νησί, γιατί δεν εκδικήθηκε το χαμό του αδερφού του και δεν έφερε τα λείψανά του στην πατρίδα του. Ο Τεύκρος με τους συντρόφους του έφτασε με πλοία στις ανατολικές ακτές της Κύπρου, όπου και ίδρυσε πόλη, την οποία και ονόμασε Σαλαμίνα εις μνήμη της γενέτειράς του. Η πόλη αυτή μετέπειτα ονομάστηκε Κωνσταντία και βρίσκεται περίπου στον χώρο της σημερινής κατεχόμενης Αμμοχώστου.
2. Κατά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Σαλαμίνιος Ευάγγελος Λουκά Κουταλιανός ως κυβερνήτης των πλοιαρίων «Σειρήν» και «Άγιος Γεώργιος», μετέφερε τα πρώτα όπλα για τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Το 1954 μετέφερε αφιλοκερδώς με το πλοιάριο «ΣΕΙΡΗΝ» από το Σούνιο στην ακτή «Βρέξη» στη Χλώρακα όπλα και πυρομαχικά για την ΕΟΚΑ. Ένα έτος αργότερα, ως καπετάνιος στο πλοιάριο «Άγιος Γεώργιος» συνελήφθη μαζί με το πλήρωμα και την ομάδα παραλαβής στην ακτή «Ροδαφίνια» στη Χλώρακα κατά την εκφόρτωση όπλων, πυρομαχικών και δυναμίτιδας. Καταδικάστηκε στις 5 Μαΐου 1955 από το Κακουργιοδικείο Πάφου σε τετραετή φυλάκιση.
3. Την περίοδο 2012—2017, επί κοινοταρχίας Χλώρακας Κλεόβουλου Παπακώστα και Δημαρχείας Σαλαμίνας Ισιδώρας Νάννου-Παπαθανασίου, γίνεται αδελφοποίηση των δύο τόπων, καθώς δεσμοί ιστορικοί και ακατάλυτοι δένουν τους δύο λαούς.