23 Μαρτίου 2022

YΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


Ενόψει της ανάπλασης που έχει προγραμματιστεί στην Λεωφόρο Γρίβα Διγενή και πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, δυστυχώς, έχουμε επιβεβαιώσει ότι ο Δήμος Πάφου και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, θα προχωρήσουν σε αποκοπή δέντρων, ηλικίας πέραν των 60 ετών που χαίρουν άκρας υγείας. Σε αυτή την αποκοπή συναίνεσε και το Τμήμα Δασών.

Εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας, η οποία φαίνεται βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών της Πάφου.

Δεν συναινούμε στην υποβάθμιση, ενός από τους πιο ιστορικούς και πιο συμβολικούς δρόμους της πόλης μας, εις το όνομα της ανάπλασης. Σε όρους βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η ανάπλαση μιας οδού στοχεύει στην αναβάθμιση και όχι την υποβάθμισή της και η αφαίρεση της σημαντικότερης ίσως παραμέτρου που διασφαλίζει την ποιότητα ενός δρόμου, του πρασίνου, δεν μπορεί παρά να αποτελεί υποβάθμιση. Η Λεωφ. Γρίβα Διγενή πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί τον πιο πράσινο δρόμο της πόλης μας και οι δεντροστοιχία του να εμπλουτιστεί και όχι κουτσουρευτεί.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Πάφου, προ μηνών έχει συναινέσει, εκ νέου, στην καταστροφή του Δημόσιου Κήπου προκειμένου να κατασκευαστεί Μητροπολιτικός Ναός.

Επίσης, επισημαίνουμε
  ότι, προγραμματίζεται να διενεργήσει αποκοπή δεντροστοιχίας και στην Λεωφόρο Ποσειδώνος. Το επιβαρυντικό ιστορικό του Δήμου Πάφου, σε σχέση με την καταστροφή του αστικού πρασίνου, δεν μας επιτρέπει να παρερμηνεύσουμε τα κίνητρα και τις προθέσεις του.

Υπενθυμίζουμε ότι:
- Μόλις πριν λίγες εβδομάδες έχει προηγηθεί η καρατόμηση πέραν των 15 αιωνόβιων δέντρων στο πάρκο Δασούδι, λόγω της σχετικής ανάπλασης της Λεωφ. Ελλάδος.
- Πριν κάποιους μήνες, είχαν προχωρήσει στην αποκοπή 118 ώριμων λευκών επί της Λεωφ. Ευρώπης, χωρίς την άποψη του Τμήματος Δασών.
- Πριν 2 χρόνια, κατέστρεψαν το πάρκο Ήβης Μαλιώτη κόβοντας, μεταξύ πολλών δέντρων, και μια αιωνόβια Τρεμιθιά, χωρίς άδεια από το Τμήμα Δασών.
- Πριν 3 χρόνια έκοψαν περισσότερα από 40 κυπαρίσσια στην περιοχή της
Universal, με μη έγκυρη άδεια από το Τμήμα Δασών. 

Το πράσινο της πόλης μας βρίσκεται υπό την απειλή της ίδιας της Τοπικής Αρχής. Συνεπώς, το ερχόμενο Σάββατο, 26/3/2022, στις 3:00 μ.μ., καλούμε τους πολίτες της Πάφου και των κοινοτήτων της υπόλοιπης Επαρχίας, στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει από το Μνημείο (προτομή) του Μακαρίου και θα καταλήξει μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου, διασχίζοντας την Λεωφ. Γρίβα Διγενή.

Σκοπός της διαμαρτυρίας είναι να σταλεί, εκ νέου, μήνυμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης προς την Τοπική Αρχή για τις πρακτικές που ακολουθεί αναφορικά με το αστικό πράσινο, καθώς επίσης και προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Δασών για τη συναίνεσή τους σε μια τόσο αντιπεριβαλλοντική ενέργεια. Καλούμε την Τοπική Αρχή να ανακαλέσει την απόφαση αποκοπής των δέντρων που έχουν σημανθεί και να προχωρήσει στην αναθεώρηση του σχεδιασμού της ανάπλασης, με τρόπο που να τα περιλαμβάνει.

Καλούμε την τοπική αρχή να οραματιστεί την πόλη μας ως πνεύμονα πρασίνου και όχι αποθήκη τσιμέντου.

Εκ της Ομάδας Πρωτοβουλίας

Τηλ. 99423797

Πάφος