1 Οκτωβρίου 2021

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

ΕΦΥΓΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΒΙΟΛΙΣΤΗΣ

Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος βιολάρης της Χλώρακας, ο Νικόλας Βλόκκος Βιολάρης, ένας καταξιωμένος βιολιστής που η φήμη του ήταν πασίγνωστη σε όλη την Κύπρο και στο εξωτερικό, καθώς ήταν εξαίρετος μουσικός και περιζήτητος βιολιστής που καθώς γυρνώντας σε πανηγύρια και γάμους στα περίχωρα, αλλά και σε άλλες επαρχίες που τον καλούσαν, απέκτησε μεγάλη φήμη.

Ήταν άνθρωπος μειλίχιος και απλοϊκός που είχε εντός του έμφυτο το μεγάλο ταλέντο της μουσικής που τον έκανε ξεχωριστό και φημισμένο στην κοινωνία.

Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες αυτός και κάποιοι άλλοι που συνέβαλαν στην διάδοση και καθιέρωση της Κυπριακής μουσικής στη σημερινή της μορφή.

Ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος που απετέλεσε μέρος της λαογραφίας, ήταν ένας εξαίρετος μουσικός. Αυτός και ο πατέρας του, με την συμμετοχή τους στις χαρές και στις διασκεδάσεις του απλού καθημερινού λαού, διέδιδαν την Κυπριακή μουσική και την ιστορία της, μαζί και τα διάφορα ήθη και έθιμα μας. Απετέλεσαν τον κύριο φορέα διατήρησης της παραδοσιακής μουσικής μας, καθώς ως δημιουργοί και μεταδότες, κράτησαν την κουλτούρα και το ύφος της μέχρι τις σημερινές μέρες.

Ήταν άνθρωποι με έμφυτα ταλέντα και κληρονομικές καταβολές οι οποίοι υπήρξαν ελάχιστοι σε κάθε τόπο, έτσι που αποτελούσε η μουσική τους έργο ύψιστου καθήκοντος, το οποίο και επιτελούσαν με προθυμία γυρνώντας όλη την επαρχία από την οποία κατάγονταν, συνοδεύοντας όλες τις γαμήλιες τελετές καθώς ήταν πρώτιστο έθιμο αυτές να συνοδεύονται με τραγούδια και βιολιά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

 

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΒΙΟΛΑΡΗΣ

 

Απεβίωσε σήμερα στις τέσσερις το πρωί ο Νικόλας Αντωνίου Βιολάρης.

"Έφυγε" ήσυχα και ειρηνικά όπως ήσυχη ήταν και η ζωή που έζησε.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο 2/10/2021, ημέρα Σάββατο η ώρα 2:30, στην εκκλησία Αγίου Νεκταρίου στην Χλώρακα.
Η οικογένεια του εκλιπόντος, δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια λόγω COVID -19.
Θα γίνονται εισφορές για τις άπορες οικογένειες της κοινότητάς μας όπως μας δήλωσε ο Σταυρος
Σταυρος Μαυρεσης

Ο Χ. Πιττοκοπίτης στο τιμόνι της ΠΕΚ στην Πάφο

Πραγματοποιήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Παγκυπρίου Συνεδρίου της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ). Από τις αρχαιρεσίες, προέκυψε το νέο Επαρχιακό Συμβούλιο της Ένωσης στην Πάφο, το οποίο καταρτίστηκε σε σώμα ως εξής: 1.Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης-Επαρχιακός Γραμματέας 2. Χρήστος Ψαλτάς-Βοηθός Επαρχιακός Γραμματέας 3. Πανίκος Σκορδής-Επαρχιακός Οργανωτικός 4. Αχιλλέας Κυριάκου-Επαρχιακός Ταμίας 5. Πανίκος Χατζηκωστής-μέλος 6. Στέλιος Παπαγεωργίου-μέλος 7. Παναγιώτης Γεωργίου-μέλος. Μέλη του ανωτάτου συμβουλίου της Ένωσης, εκλέχθηκαν οι: Δώρος Χριστάκη-Γεώργιος Παλατέ-Ανδρέας Μιχαήλ-Θεοφάνης Νικολάου-Πολύκαρπος Καμένος και -Χριστοφής Νέστωρος. Σε δηλώσεις του ο νέος Επαρχιακός Γραμματέας ΕΊΠΕ,"Με την ανάληψη των νέων μου καθηκόντων ως επαρχιακός γραμματέας της ΠΕΚ Πάφου θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την ηγεσία της ΠΕΚ και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την πολύ τιμητική για μένα πρόταση να αναλάβω ως Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΚ Πάφου και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της Οργάνωσης για αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο αγροτικό κόσμος του τόπου μας. Ευχαριστίες εκφράζω επίσης προς τον τέως Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Μιχάλη Λύτρα και τον τέως Επαρχιακό Γραμματέα της Πάφου Αντρέα Χριστοδούλου, για την πολύχρονη προσφορά τους προς τον αγροτικό κόσμο του τόπου μας. Είναι γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας, έχει πληγεί καίρια τα τελευταία χρόνια, λόγω και των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την εξάπλωση του COVID 19, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει η ανάλογη στήριξη και βοήθεια από το κράτος, με αποτέλεσμα πολλές αγροτικές οικογένειες να βρίσκονται στα πρόθυρα της εξόδου από τα επαγγέλματα του γεωργού και του κτηνοτρόφου. Ως Αγροτικό Κίνημα θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις πιέσεις μας προς την πολιτεία, ούτως ώστε να εφαρμοστεί μια νέα αγροτική πολιτική, που να στηρίζει πραγματικά και ουσιαστικά τον αγρότη και την ύπαιθρο του τόπου μας".

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΛΩΡΑΚΑΣ, ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ