4 Νοεμβρίου 2014

ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Με συμμετοχή του εκ Χλώρακας ταλαντούχου καλλιτέχνη πτυχιούχου της Σχολής Καλών Τεχνών Παρισιού, Χαράλαμπου Μαργαρίτη, ως ο εμπνευστής της θεματικής εικόνας-ανιματιον (animation)

(Πρωτοτυπία στην καλλιτεχνική έκφραση. Εξισορρόπηση ανάμεσα στον ήχο και στην εικόνα)
Author, Μάριος Νεοκλέους

Το Σαββάτο, 01 Νοεμβρίου 2014, και η ώρα 8.30, το βράδυ, δόθηκε στο χώρο  του παλαιού κινηματογράφου «ΟΘΕΛΛΟΣ», στην πόλη της Πάφου, κοντσέρτο κλασσικής μουσικής από μια τριμελή ομάδα καλλιτεχνών που ταξίδευσε από το Παρίσι στην Κύπρο γι αυτό το σκοπό (δύο Γάλλοι και ένας Κύπριος). Την ομάδα πλαισίωναν ακόμη δύο νέοι καλλιτέχνες, για να συμβάλουν με την ξεχωριστή τους εικαστική τέχνη, εικόνα και animation, στην όλη προσπάθεια που εισήγαγε νέο μέσο στην καλλιτεχνική έκφραση με την πρωτοτυπία της εξισορρόπησης ανάμεσα στον ήχο και στην εικόνα.
Δεν θα υπεισέλθω στις λεπτομέρειες των έργων που παρουσίασαν οι πιο πάνω καλλιτέχνες, λόγω αναρμοδιότητας, αλλά θα επισημάνω την πνευματική ανάταση, την ψυχική και σωματική γαλήνη που νοιώθει κάποιος που του δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα τέτοιο είδος μουσικής έστω και αν δεν έχει τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις. Δεν είναι υπερβολή να τονισθεί ότι για μιάμιση περίπου ώρα χωρίς να το καταλάβουμε χαλαρώσαμε ακούοντας και βλέποντας αυτούς τους καλλιτέχνες να δίνουν όλη την ψυχή τους στη μελωδική  ερμηνεία των έργων που επέλεξαν να παρουσιάσουν.  Αυτό το ένοιωθες όχι μόνο από τους ήχους  που έβγαιναν από τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν αλλά και από την έκφραση των προσώπων τους στα οποία φαινόταν έκδηλα η αγάπη, ο ζήλος και η πνευματική προσήλωση στην τελειότητα. Ο τρόπος που έπαιζαν το πιάνο, το βιολί, το βιολοντσέλο και η αρτιότητα της εικόνας που εμφανιζόταν στη γιγαντοοθόνη, που συνόδευε με τόση παραστατικότητα τον ήχο, δημιουργούσαν μια πανδαισία ακουστικής και οπτικής ομορφιάς. Η ερμηνεία των έργων ήταν τόσο τέλεια και η εικόνα που τα συνόδευε τόσο εντυπωσιακή σε ευρηματικότητα και πρωτοτυπία που υφάρπαζαν την καρδιά, το πνεύμα και τη σκέψη μας και τα ταξίδευαν σε τόπους ηρεμίας και πλήρους γαλήνης.
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα για την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης αυτής. Βλέποντας μπροστά σου σε πλήρη αμεσότητα και επικοινωνία, νέους ανθρώπους να ερμηνεύουν μουσικά έργα με πλήρη αφοσίωση και ευλάβεια για την εργασία που έκαναν, αυθόρμητα σού κεντρίζουν τον εσωτερικό σου κόσμο να βγάλει στην επιφάνεια όλα εκείνα τα καλά συναισθήματα που λόγω της σκληρότητας της ζωής κρύβονται στο βάθος της ψυχής. Ήταν μαγεία να βλέπεις εκ του σύνεγγυς αυτά τα νέα παιδιά να αγωνίζονται να δώσουν το κάτι άλλο σε αυτή την πεζή, άχαρη και υλοκεντρική κοινωνία όπου ζούμε. Άνθρωποι με νέες ιδέες, νέες μεθόδους, νέα μουσικά σκιρτήματα και όλα αυτά με στόχο να μεταφέρουν στους θεατές όσο καλύτερα γίνεται τις ευαισθησίες εκείνες  που παρέχουν οι μουσικές νότες και αλλάζουν την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου.
Μέχρι σήμερα νόμιζα ότι η κλασσική μουσική είναι για τους ολίγους εκείνους που αρέσκονται σε αυτή ή για εκείνους που είναι λάτρεις, λόγω γνωσιολογικής αντίληψης και εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Και όντως οι άνθρωποι που καταλαβαίνουν από κλασσική μουσική μπορούν να ακούν ολόκληρες ώρες μουσικά κομμάτια , να εμβαθύνουν περισσότερο  και να εντοπίζουν ίσως λάθη ή παραλείψεις. Εμείς νοιώσαμε να ανακτούμε εκείνα τα λεπτά συναισθήματα που, ως συνήθως, βρίσκονται καταπιεσμένα στα βάθη τού είναι μας  υπό την επίδραση της πεζής καθημερινότητας της ζωής. Παρακολουθώντας το μουσικό αυτό γεγονός, οι μουσικές νότες μάς ταξίδευσαν σε ονειρεμένους κόσμους μιας άλλης εποχής, μιας άλλης προοπτικής.
Η τριμελής ομάδα, το Trio DellArte, ένα τρίο κλασσικής μουσικής δωματίου αποτελείτο από ταλαντούχους μουσικούς, τον παθιασμένο Frederic Dupuis (βιολοτσέλο), τον υπέροχο καταξιωμένο πιανίστα Leo Debono (στη θέση τής Emilie Moutin, η οποία απουσίαζε για λόγους υγείας) και τον αξιοθαύμαστο Κύπριο, Χρυσόστομο Νεοφύτου (βιολί).  Στην εικόνα-animation, το τρίο πλαισιωνόταν  από τον ταλαντούχο καλλιτέχνη,  συμπολίτη μας, Χαράλαμπο Μαργαρίτη, πτυχιούχο της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού (ο οποίος ήλθε από το Παρίσι γιαυτό τον σκοπό) και τον χαρισματικό καλλιτέχνη, Γιώργο Χαραλάμπους, με σπουδές στο UCA του Maidstone.
Στο κοντσέρτο παρουσιάστηκαν κομμάτια μεγάλων συνθετών κλασικής μουσικής, όπως του  Sergei Rachmaninoff και Sergei Prokofiev καθώς και έργα του Astor Piazzolla. Το Trio Dell’ Arte είναι ένα δυναμικό τρίο κλασικής μουσικής δωματίου, το οποίο δημιουργήθηκε αρχές του 2009 και η πρώτη εμφάνιση έγινε σε συναυλία στο Παρίσι. Ακολούθησαν διάφορες σειρές συναυλιών σε  Γαλλία, Αγγλία και Κύπρο, αποσπώντας πάντα τις καλύτερες κριτικές.
Ήταν ένα κοντσέρτο κλασσικής μουσικής που μας συνεπήρε, διώχνοντας το άγχος και τη θολούρα από την αλλοπρόσαλλη καθημερινότητα. 
03 Νοεμβρίου 2014

Μάριος Νεοκλέους
Λεωφ. Ελευθερίας, 77
8220 Χλώρακα

Τηλ:99430660 / 26270867