27 Οκτωβρίου 2015

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940, ΧΛΩΡΑΚΙΩΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Από τις Κοινοτικές αρχές της Χλώρακας σε διάφορες τιμητικές εκδηλώσεις κατά καιρούς, τιμούνται διάφοροι ήρωες και άλλοι που πρόσφεραν στον τόπο και στην πατρίδα ορισμένοι λιγότερο και ορισμένοι περισσότερο. Αυτό που δεν είδαμε ποτέ να συμβαίνει είναι η απόδοση τιμών στους 30 παλιούς εθελοντές πολεμιστές που αψηφώντας τους κινδύνους έτρεξαν να πολεμήσουν τον Γερμανικό φασισμό και να προασπίσουν την πατρίδα τους και ολόκληρο τον κοσμο.
Αυτους τους Έλληνες πολεμιστές από τη Χλώρακα που θα έπρεπε η κοινότητα να ενθυμείται κάθε χρόνο, οι οποίοι αντί να τιμηθούν με όλες εκείνες τις τιμές που πρέπει σαν ήρωες και να αναφέρονται σήμερα ως παράδειγμα προς μίμηση στους μαθητές και στους νέους της Χλώρακας, τους άφησαν ξεχασμένους και θαμμένους στη λήθη του παρελθόντος.
Η εφημερίδα της Χλώρακας πιστή στην ιδεολογία της προσφοράς αυτών των ανθρώπων, επιχειρεί και φέτος όπως κάθε χρόνο από την ίδρυση της, έστω μικρή μνεία της μεγάλης ιστορίας που άφησαν πλέον ως παγκόσμια παρακαταθήκη για όλους τους Δημοκρατικούς λαούς του κόσμου και ιδιαίτερα των υπόδουλων και καταπιεσμένων:
Τον Οκτώβριο του 1939 με τη συγκρότηση του Κυπριακού Συντάγματος υπό των Άγγλων, πολλοι Κύπριοι έσπευσαν με πολλήν προθυμία και εντάχτηκαν εθελοντικά στις τάξεις του και έλαβαν μέρος στον Β παγκόσμιο πόλεμο εναντίον των φασιστών Γερμανών σε διάφορα μέτωπα. Ο πληθυσμός της Χλώρακας την εποχή εκείνη ανήρχετο περίπου σε 800 κατοίκους. Εξ αυτών κατετάγησαν 30 χωριανοί, εκ των οποίων οι 12 υπηρέτησαν στην Κύπρο, ενώ οι υπόλοιποι σε διάφορες χώρες όπως Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Λιβύη Ιταλία. Μερικοί έλαβαν μέρος σε μάχες, και ορισμένοι πληγώθηκαν. Στην Κύπρο υπηρέτησαν οι Νίκος Γέρος, Κώστας Όθωνος, Ανδρέας Γεωργίου Σοφοκλέους, Αντωνής Χ. Πάφιος, Νικόλας Σοφοκλέους, Αντωνάκης Χατζιούδης, Νεόφυτος Καρεκλάς Μαυρέσιης, Νικόλας Αναξαγόρα, Χαράλαμπος Βασιλείου, Κώστας Ευσταθίου Κυρηναίας, Σάββας Αχιλλέας, Ανδρέας Γεωργίου. Στην Ιταλία έλαβαν μέρος οι Χαρίλαος Χαραλάμπους Μάντης, Νικόλας Παναγιώτου Αλακάτης, Ανδρέας Κούρσαρος, Κυριάκος Αλέξη, Χαράλαμπος Χ’ Αχιλλέας, Γεώργιος Σιέλης, Κώστας Αλέξη, Γεώργιος Σεργίου, Γεώργιος Πολεμίτης και Χρίστος Γεωργίου Πεγειώτης. Στην Αίγυπτο υπηρετήσαν οι Αντώνης Γεωργίου, Νικόλας Ιωάννου, Χριστόδουλος Βασιλείου και Κώστας Δημητρίου Ασπρος. Υπηρέτησε επίσης στην Αίγυπτο και Ιταλία ο Μενέλαος Αριστείδου, στην Αίγυπτο και Παλαιστίνη ο Θεόδωρος Σοφόκλη, στην Ιταλία και Αίγυπτο ο Ιωάννης Χ. Αζίνας, και τέλος σε Λιβύη και Αίγυπτο υπηρέτησε ο Χαράλαμπος Κ. Ταπακούδης.
Όλοι σχεδόν οι Χλωρακιώτες αγωνιστές του Β Παγκοσμίου πολέμου εχουν πεθάνει, στη ζωή ευρίσκονται μόνον οι Νίκος Γέρος,  Χριστόδουλος Βασιλείου, και Θεόδωρος Σοφόκλη.
Είναι καιρός ελπίζουμε, για αυτούς που έμειναν αλλά και για αυτούς που έφυγαν, η κοινότητα της Χλώρακας να προβεί έστω σε απλή πράξη τιμής, σημάδι για αναγνώριση της μεγάλης των προσφοράς.
Πρέπει να μάθουν οι άνθρωποι να αποδίδουν τα δέοντα σε αυτούς που πρέπει και να μην καθυστερούν.