8 Μαΐου 2013

Ο συνθέτης Μιχάλης Χατζημιχαήλ στη Χλώρακα

Ο συνθέτης Μιχάλης Χατζημιχαήλ είναι ένας αυθεντικός παραδοσιακός μελετητής και ερμηνευτής της κυπριακής μουσικής  που για χρόνια τώρα μελετά την κυπριακή λαογραφία και τα τραγούδια του τόπου μας. Σπούδασε Οικονομικά, αλλά τον κέρδισε η παραδοσιακή μουσική στην οποία ξεχώρισε για την αυθεντικότητα του και το ιδιαίτερο του στυλ.
Είναι ο Μουσικός που προώθησε και ανέδειξε την Κυριακού Πελαγία ως τραγουδίστρια. Την πήρε από τα χωράφια σε ηλικία 60 ετών και από αγρότισσα την ανέδειξε σε μια Εθνική τραγουδίστρια που η φήμη της έφτασε στα πέρατα του κόσμου, όπου υπάρχει Ελληνισμός. Όταν αυτή αποσύρθηκε, ως διάδοχος της αναδείχτηκε η Βασιλική Χατζηαδάμου, μια νέα τραγουδίστρια την οποία έχουν μάθει όλοι και είναι αγαπητή και αρέσει σε όλους, έχει σπουδάσει φιλοσοφία, παιδαγωγικά και βυζαντινή μουσική και ασχολείται με το παραδοσιακό τραγούδι. Αυτή την περίοδο μαζί με την Βασιλική, «παίζει κυπριακά» στο ΡΙΚ 1, σε μια ιδιαίτερα πετυχημένη εκπομπή, ενώ ταυτόχρονα  μετέχει και σε ένα σωρό άλλες δραστηριότητες.
Στα φοιτητικά του χρόνια ο Χατζημιχαήλ, τραγούδησε με τον Νίκο Ξυλούρη και αυτή τους η γνωριμία στάθηκε η απαρχή για τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη και ερευνητή να ξεκινήσει μια συνεργασία με την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία που του άνοιξε τις πόρτες και από το 1991 που δημιούργησε το Μουσικό Σχήμα «Ανατολική Μεσόγειος», έχει σήμερα κατακτήσει τον τίτλο σχεδόν του απόλυτου φορέα της Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής.
Με ευκαιρία το θάνατο του Ξυλούρη και τη γνωριμία που είχε μαζί του, έκανε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του στο ΡΙΚ το οποίο μένοντας ευχαριστημένο και ικανοποιημένο, όσες συναυλίες δικές του παρουσίαζε αργότερα, τις μετέδιδε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά, με αποτέλεσμα το συγκρότημα της «Ανατολικής Μεσογείου» πολύ γρήγορα να καθιερωθεί σε ολόκληρη την Κύπρο ως το πλέον σχήμα που αντιπροσώπευε το Κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι.
Ύστερα από πολλά χρόνια, σήμερα, ο συνθέτης Μιχάλης Χατζημιχαήλ, συνεχίζοντας να τιμά τον Αρχάγγελο της μουσικής Νίκο Ξυλούρη, οργάνωσε συναυλίες με τα αξέχαστα του τραγούδια, και τις οποίες θα δώσει σε ολόκληρη την Κυπρο, αρχής γενομένης από τη Χλώρακα με την οποία ο εξαίρετος παραδοσιακός μας τραγουδιστής έχει  στενούς και φιλικούς δεσμούς. Στο ωραίο και πανοραμικό θέατρο που απέχτησε τελευταια η κοινότητα ύστερα από τις άοκνες προσπάθειας του τέως κοινοτάρχη Ανδρέα Μαυρέση, στις 24 Μαΐου ώρα 20.00, το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, θα δώσει την πρώτη παράσταση της συναυλίας-αφιέρωμα για τον Νίκο Ξυλούρη, μια συναυλία αφιέρωμα στον αρχάγγελο της Κρήτης και η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού πολιτισμού και κατά την οποία θα τιμηθεί η σύζυγος του αλησμόνητου τραγουδιστή Ουρανία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΧΛΩΡΑΚΑ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ

ΧΛΩΡΑΚΑ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ