24 Μαΐου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δήμητρα Σωκράτους παρουσιάζει το βιβλίο της ‘Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ’σε εικονογράφηση της εικαστικού Δρος Στέλλας Καραγιώργη, την Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 στις 7:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη, Φανερωμένης 86-90, Παλιά Λευκωσία) στη Λευκωσία.
Το βιβλίο απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά. Παρουσιάζειμέσα από συμβολισμούς, φαντασία, θετικότητα, χιούμορκι ευαισθησία τηναναζήτηση της παιδικής αλήθειας και το χτίσιμο της κατανόησηςκι ενδυνάμωσης γύρω από τοθέμα του παιδικού καρκίνου.Το βιβλίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Το βιβλίο παρουσιάζει ο ποιητής και συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας κ. Τάσος Αριστοτέλους. Τη βιβλιοπαρουσίαση χαιρετίζουν η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα Λήδα Κουρσουμπά και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, Δρ. Κώστας Κατσώνης. Το πρόγραμμα παρουσιάζει η εκπαιδευτικός και θεατροπαιδαγωγός, κα Άννα Ηλία και περιλαμβάνει αντιφώνηση από τη συγγραφέα, τραγούδια από την Παιδική Χορωδία του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυμπιών υπό τη διεύθυνση της μαέστρου καςΣταυρίναςΜιχάλαΧαπέσιη και δρώμενο από τον ηθοποιό MohammedAwwad(Ομάδα Δραματοποιημένης Αφήγησης Πλαστελίνη).  
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και πραγματοποιείται με τηνυποστήριξητου Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του προγράμματος Πρωτοβουλίες Νέων, του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυμπιών, της Ομάδας Δραματοποιημένης Αφήγησης Πλαστελίνη, της ANTAMOSIS, των ViennaBakeriesκαι του Οινοποιείου Vasilikon.
Είσοδος ελεύθερη.
Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου διατίθεται για την ευγενική παραχώρηση βιβλίων σε φιλανθρωπικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά κι ενήλικες με καρκινοπάθειες.
Για πληροφορίες: 96 21 99 21 και στο facebook ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου:
Η μικρή ηρωίδα, η Μαίρη, αναρωτιέται διαρκώς γιατί και πού και πώς και πότε βρέθηκε ένα Λευκό Μπιζέλι μες στο κεφάλι της. Σκοπός της να το βρει και να το γνωρίσει. Να το κατανοήσει. Μ’ οδηγό και συνοδό της τη Ζέλεια, μια στρουμπουλή κυρία, το αναζητά περιπλανώμενη ανάμεσα σε κόσμους πολύχρωμους κι ονειρομαγικούς. Κάθε πλάσμα που συναντά τής προσφέρει τις γνώσεις και το φως του, βοηθώντας την να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό. Να τον αγαπήσει. Θα έρθει άραγε η στιγμή ν’ ανταμώσει με το Λευκό της Μπιζέλι; Και τότε, τι;
Μια ιστορία για τη δύναμη, το θαύμα και την αγάπη της καρδιάς.
Δήμητρα Σωκράτους (συγγραφέας)
Η Δήμητρα Σωκράτουςείναι εκπαιδευτικός,εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού κι εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης. Αποτελεί ενεργό μέλος κι εθελόντρια σε διάφορους  κοινωνικοπολιτιστικούςοργανισμούς και ομάδες νεολαίας. Εμψυχώνει βιωματικά εργαστήρια για παιδιά κι ενήλικες με θέμα τη διαπολιτισμικότητα, την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συναισθηματική αγωγή. Διοργανώνει παραστάσεις, καλλιτεχνικά φεστιβάλ και θεατρικά δρώμενα (streetevents). Σκηνοθετεί παιδικές παραστάσεις, αφηγείται ιστορίες, συντονίζει κι εμψυχώνει δικοινοτικά πρότζεκτ και εργαστήρια.
Διετέλεσε συν-Συντονίστρια του ΚυπριακούΔικτύου Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου (ECPYN) όπως και Συντονίστρια του Εργαστηρίου‘Νεολαία και Πολιτισμός’ του ΠΑΦΟΣ2017, στη φάση διεκδίκησης του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.Πέραν του αριστείου επίδοσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έλαβε το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας (2005). Σύντομο βίντεο με τίτλο ‘AportraitofDemetra’ για την εθελοντική της δράση αναρτήθηκε στην επίσημη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για το ‘Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011’.
Γράφει ιστορίες για παιδιά και ποίηση από το 2001. Της απονεμήθηκε το Βραβείο στον Διαγωνισμό ποίησης στη μνήμη Ευγενίας Παλαιολόγου-Πετρώνδα για την ποιητική της συλλογή ‘Αλήθειες, όνειρα κι ειρήνη’ για παιδιά (Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, 2016). Πήρε το Α’ Βραβείο στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ρ.Ι.Κ. (‘Επλάνεψες με Μάνα μου’, στιχουργός, 2008). Το βιβλίο ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ για μεγάλα παιδιά, αποτελεί την πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.

Στέλλα Καραγιώργη (εικονογράφος)
Η Στέλλα Καραγιώργη είναι εικαστικός κι ερευνήτρια. Έχει κάνει σπουδές στην Τέχνη και Ιστορία της Τέχνης σε διδακτορικό επίπεδο. Το έργο της εστιάζεται στη μελέτη της προϊστορικής τέχνης της Κύπρου και την εφαρμογή των αρχαίων συμβόλων, μοτίβων και αρχετύπων στη σύγχρονη εικαστική έκφραση. Διερευνά τους παραλληλισμούς της αρχαίας τέχνης με την παιδική τέχνη και την έννοια του παιχνιδιού. Η Στέλλα είναι ενεργή στον καλλιτεχνικό χώρο με συμμετοχές σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εργαστηρίων και στην προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.