24 Αυγούστου 2015

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΧΛΩΡΑΚΑΣ-ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Στις 8 Σεπτεμβρίου τιμάται από τους ορθόδοξους Χριστιανούς η γέννηση της Παναγίας. Η Θεοτόκος γεννήθηκε με θαυματουργό τρόπο από τη γηραιά και στείρα Άννα με πατέρα τον επίσης γηραιό Ιωακείμ. Η Παναγία κατέχει κεντρική θέση στη θεία Λατρεία. Είναι το ιερό πρόσωπο που τιμάται περισσότερο μετά το Χριστό. Δεν υπάρχει χωριό ή πόλη που να μην τιμά τη δική του Παναγία. Είναι η μητέρα όλων μας. Στη Χλώρακα τιμάται η Παναγία η Χρυσοαιματούσα και η Παναγία η Χρυσελεούσα, γιάτρισσες πασών ασθενειών. Στον καθεδρικό ναό της κοινότητας πίσω από το εικόνισμα της Παναγίας μέσα στο ιερό, κρεμιέται μια κορδέλα θαυματουργή, που όποια γυναίκα έχει πρόβλημα και δεν σταματά το αίμα της, τη ζώνεται επί τριήμερον και με τη χάρη της αγίας μητέρας, θεραπεύεται.

Προς τιμήν της δόξας της, το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας θεσμοθέτησε τριήμερο πανηγύρι το οποίον δεύτερη φορά φέτος θα λάβει χώρα στις 6,7,8 Σεμπτεβρίου στη κεντρική πλατεία την δυο εκκλησιών της Παναγίας. Θα είναι ένα πλούσιο θρησκευτικό πανηγύρι με λειτουργίες και παραστάσεις θρησκευτικές και μουσικές. Κατά τη διάρκεια των φετινών εορτασμών, θα λάβει χώρα επίσης, η αδελφοποίηση της κωμοπόλεως της Χλώρακας με την πόλη της Σαλαμίνας Ελλάδος, καθώς Εθνικοί δεσμοί δένουν τους δυο τόπους.
Οι σχέσεις της Χλώρακας και της Σαλαμίνας ξεκίνησαν από τα χρόνια του αγώνος της ΕΟΚΑ όταν ο Σαλαμίνιος καπετάνιος του πλοιαρίου «Σειρήν» και  «Άγιος Γεώργιος» Ευάγγελος Λουκάς (Κουταλιανος), ήρθε στην Κύπρο μεταφέροντας οπλισμό. Ο καπετάνιος είχε συλληφθεί και κλείστηκε στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας μαζί με άλλους Χλωρακιώτες αγωνιστές που είχαν συμμετοχή στα γεγονότα.

Μετά πάροδο πολλών δεκαετιών με ομόφωνη απόφαση του σημερινού κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας καθώς και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαλαμίνας για αδελφοποίηση των δύο πόλεων, θα πραγματοποιηθεί η τελετή της αδελφοποίησης πρώτα στη Χλώρακα και μετά στη Σαλαμίνα.

Στη Χλώρακα η αδελφοποίηση θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου ώρα 19:00. Μετά από πανηγυρικό εσπερινό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου και λιτανεία της εικόνος της Παναγίας, θα λάβει χώρα η τελετή αδελφοποίησης. Θα ακολουθήσει μεγάλη πανήγυρις με ελληνικούς χορούς από τοπικά συγκροτήματα, καθώς και μουσικό πρόγραμμα από το οκταμελές συγκρότημα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ.
 
Υ.Γ. Αδελφοποίηση είναι η προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν με κοινωτικη προοπτική, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας».


 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ