2 Μαΐου 2014

ΜΑΡΙΟΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ

Ο ΜΑΡΙΟΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ ΩΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Μάριος Νεοκλέους είναι απο τη Πάφο, κάτοικος Χλώρακας. Είναι δασολόγος, πτυχιούχος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε θέματα Οικολογικής Ανάλυσης Μεσογειακών Οικοσυστημάτων, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Προστασίας - Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών. Υπηρέτησε στη Δημόσια Υπηρεσία της Κύπρου (Τμήμα Δασών, Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος). Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με την τοποθέτησή του ως ενός από τους υπεύθυνους για τη διάσωση και την ασφαλή εξαγωγή της καμένης ξυλείας που προήλθε από τους τούρκικους βομβαρδισμούς κατά την εισβολή τού 1974 και τέλειωσε την υπηρεσία του στο δημόσιο, από τη θέση του προϊσταμένου του τομέα Δασικής Μηχανικής, Υλοχρηστικής και Προστασίας των δασών από πυρκαγιές. Πολύ νωρίς, από μαθητής, αργότερα ως φοιτητής και δασολόγος, συνεργάστηκε με αρκετά περιοδικά και εφημερίδες στην Κύπρο και Ελλάδα, δημοσιεύοντας διηγήματα, ποιήματα και διάφορα δοκίμια, άρθρα, μελέτες. Συνεργάστηκε με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο με παρουσίαση θεμάτων γύρω από το δάσος και έγραψε αρκετά ενημερωτικά σποτ, κείμενα και έρευνες για σενάρια ταινιών ντοκιμαντέρ. Συνεχίζει να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά και είναι διαχειριστής ιστοχώρων, δημοσιεύοντας κείμενα πνευματικού, κοινωνικού και δασικού (περιβαλλοντικού) περιεχομένου. Υπήρξε Πρόεδρος Επιτροπής ανθολόγησης-επιμέλειας της έκδοσης "Ανθολογία του Δάσους-Κύπριοι Ποιητές", Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Λευκωσία 1998. Έχει γράψει το βιβλίο, "Στη σκιά του Θεού" (Η βιογραφία τού πατέρα μου)-Βιογραφικά και αυτοβιογραφικά στοιχεία-, εκδόσεις Οσελότος Αθήνα, 2012. 

 

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ:


ΒΙΒΛΙΟ 
«ΧΛΩΜΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ»
Έτος Έκδοσης: 2014
Αριθμός Σελίδων: 220

 Μέσα από τα διηγήματα, περιγράφονται χαρακτήρες και καταστάσεις που αν και διαδραματίζονται σε διαφορετικούς μεταξύ τους χρόνους, οι αξίες της ζωής, όπως είναι το δίκαιο, η αυτογνωσία, η καταδεκτικότητα, ο ηρωισμός, το καθήκον, η αυτοκριτική, παραμένουν πάντα διαχρονικές δυναμικές που διανθίζουν την ανθρώπινη πορεία. 


Στοιχεία των διηγημάτων βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά που συνέβησαν στο παρελθόν, και τα οποία επαναφέρονται τώρα συμπυκνωμένα, υπό μορφή αφήγησης. Αποβλέπουν στο να σηματοδοτήσουν την τραγικότητα μιας κατάστασης που εμφανίζεται διαχρονικά και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως πρότυπο, όπως είναι ο κίνδυνος της παγίωσης μιας σαδιστικής κοινωνικής υποχρέωσης, η έπαρση και η τάση να κρίνονται οι άλλοι, η καπήλευση της μνήμης ενός ήρωα, ο φθόνος που άλλοτε καλύπτεται και άλλοτε όχι, ο ατομικισμός και ο κίνδυνος του αποπροσανατολισμού των στόχων. Επίσης, μέσα από τα διηγήματα φαίνεται η πλεονεξία του κάθε σήμερα και οι πραγματικότητες τις οποίες, δυστυχώς, αποδεχόμαστε γιατί δεν ξέρουμε πώς να απεγκλωβιζόμαστε απ? αυτές. Φαίνεται ακόμα ο έκλυτος βίος ενός βασιλιά που ταλαιπωρούσε τον τόπο του και η μετέπειτα άνοδος στον θρόνο ενός καταδιωκόμενου ιδιόρρυθμου σοφού αγρότη (απόγονου του Κινύρα και παππού του τελευταίου βασιλιά της Πάφου, του Νικοκλή). 

Όλα τούτα που συνέβησαν στον ρου της ιστορίας και της διαδρομής μιας ζωής, εκτυλίσσονται μέσα στο χάδι της ίδιας βροχής και κάτω από το απαλό βλέμμα τού ίδιου φεγγαριού. Τα πάντα αλλάζουν, τα πάντα υπόκεινται στη φθορά του χρόνου, αλλά η βροχή και το φεγγάρι παραμένουν πάντα ίδια. Η βροχή για να δροσίζει τον οδοιπόρο της ζωής και το φεγγάρι για να του διανοίγει τον δρόμο μέσα από το σκοτάδι των αδιεξόδων και της απόγνωσης. 


ΒΙΒΛΙΟ 

«ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΔΑΣΟΕΣΣΑ ΓΗ»

Έτος Έκδοσης: 2013

Αριθμός Σελίδων: 496

 Η επαγγελματική κατάρτιση του συγγραφέα, ως δασολόγου, καθώς και η μακρόχρονη περιδιάβασή του στον κόσμο του δάσους, τον βοήθησαν να ερμηνεύσει με παραστατικό τρόπο τις ανεπανάληπτες δυναμικές που αναπτύσσονται στη φύση, να περιγράψει με λεπτομέρεια τις επιδράσεις του δάσους στην ψυχοσωματική ισορροπία του ανθρώπου-επισκέπτη και να καταλήξει στην επιβεβαίωση της εκκλησιαστικής ρήσης "...Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας...". 

Μέσα από τα διάφορα κείμενά του διαγράφεται η πολυπλοκότητα της λειτουργίας των βιοτικών και αβιοτικών στοιχείων του δάσους και με σαφήνεια μεταφέρονται στον αναγνώστη οι επιστημονικές γνώσεις που έχουν σχέση με αυτά. Περιγράφεται η συμπεριφορά του ανθρώπου και γενικά η σχέση ανθρώπου-δάσους, δάσους-ανθρώπου και η αυτοθυσία εκείνων των δασοπόνων που θυσιάστηκαν για την προστασία των δασών της άλλοτε "δασόεσσας" πατρίδας τους. 
Ο συγγραφέας πιστεύει ότι η καλλιέργεια του χαρακτήρα του ανθρώπου μπορεί να επέλθει μέσα από την κατανόηση της λειτουργίας και της προσφοράς των δασικών οικοσυστημάτων, μέσα από την αγάπη και το σεβασμό προς αυτά και ειδικότερα προς κάθε δέντρο, κάθε θάμνο και κάθε λουλούδι που χαρίζει αφειδώλευτα το άρωμά του.



ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ