22 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ



Μεεπιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου ‘Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ’ τηςΔήμητραςΣωκράτους, σε εικονογράφηση της εικαστικού Δρ. Στέλλας Καραγιώργη, στην κατάμεστη από μικρούς και μεγάλους Αίθουσα Εκδηλώσεων της Τράπεζας Κύπρου στην Πάφο, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.
Τη βιβλιοπαρουσίαση έκανε ο Τάσος Αριστοτέλους, συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας, ποιητής και εκδότης. Το βιβλίο ‘Η Μαίρη και το Λευκό Μπιζέλι’ απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά, συμπληρώνοντας ένα κενό στον χώρο της κυπριακής κι ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας. Παρουσιάζει μέσα από συμβολισμούς, μεταφορές, θετικότητα και φαντασία την αναζήτηση της αλήθειας και το χτίσιμο της παιδικής κατανόησης γύρω από το θέμα του παιδικού καρκίνου και της αντιμετώπισής του.
Η βιβλιοπαρουσίαση τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κας Λήδας Κουρσουμπά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμούς από την Επίτροπο κα Κουρσουμπά, από εκπρόσωπο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, από τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής ΠΟΕΔ Πάφου και από Παιδοβουλευτές της Πάφου. Περιλάμβανε επίσης τραγούδια και δρώμενα από παιδιά και νέους. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου - Πρόγραμμα Πρωτοβουλίες Νέων, του Θεάτρου Τσέπης, της ANTAMOSIS και της Red Hot Peppers.
Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου αναμένεται να διατεθεί σε φιλανθρωπικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά κι ενήλικες με καρκινοπάθειες και συναφείς παθήσεις.

Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου:
Η μικρή ηρωίδα, η Μαίρη, αναρωτιέται διαρκώς γιατί και πού και πώς και πότε βρέθηκε ένα Λευκό Μπιζέλι μες στο κεφάλι της. Σκοπός της να το βρει και να το γνωρίσει. Να το κατανοήσει. Μ’ οδηγό και συνοδό της τη Ζέλεια, μια στρουμπουλή κυρία, το αναζητά περιπλανώμενη ανάμεσα σε κόσμους πολύχρωμους κι ονειρομαγικούς. Κάθε πλάσμα που συναντά τής προσφέρει τις γνώσεις και το φως του, βοηθώντας την να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό. Να τον αγαπήσει. Ώσπου κάποια στιγμή, ανταμώνει με το Λευκό της Μπιζέλι…
Μια ιστορία για τη δύναμη, το θαύμα και την αγάπη της καρδιάς.

Δήμητρα Σωκράτους (συγγραφέας)
Η Δήμητρα Σωκράτους εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Εμψυχώνει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και μη τυπικής μάθησης. Συμμετέχει σε ομάδες δραματοποιημένης αφήγησης. Αποτελεί ενεργό μέλος κι εθελόντρια σε διάφορους κοινωνικοπολιτιστικούς οργανισμούς και ομάδες νεολαίας. Γράφει ιστορίες για μικρούς και μεγάλους κι ασχολείται με την ποίηση. Πήρε το Α’ Βραβείο στον 17ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για το τραγούδι «Επλάνεψες με Μάνα μου» (στιχουργός, 2008). Το βιβλίο Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ για μεγάλα παιδιά, αποτελεί την πρώτη της εκδοτική προσπάθεια.

Στέλλα Καραγιώργη (εικονογράφος)
Η Στέλλα Καραγιώργη είναι εικαστικός κι ερευνήτρια. Έχει κάνει σπουδές στην Τέχνη και Ιστορία της Τέχνης σε διδακτορικό επίπεδο. Το έργο της εστιάζεται στη μελέτη της προϊστορικής τέχνης της Κύπρου και την εφαρμογή των αρχαίων συμβόλων, μοτίβων και αρχετύπων στη σύγχρονη εικαστική έκφραση. Διερευνά τους παραλληλισμούς της αρχαίας τέχνης με την παιδική τέχνη και την έννοια του παιχνιδιού. Η Στέλλα είναι ενεργή στον καλλιτεχνικό χώρο με συμμετοχές σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εργαστηρίων και στην προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τάσος Αριστοτέλους (παρουσίαση του βιβλίου)
Ο Τάσος Αριστοτέλους γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1955. Από το 1975 που εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο μέχρι σήμερα, ασχολείται συστηματικά με διάφορες μορφές της λογοτεχνίας (παιδική λογοτεχνία, ποίηση, ευθυμογράφημα) καθώς και με την κριτική. Η μελέτη του για την «Ιστορία της Κυπριακής Σάτιρας» θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στον τομέα αυτό. Ποιήματά του έχουν βραβευτεί σε παγκύπριους και πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης. Έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολόγια και άλλες εκδόσεις όπως μελέτες, κ.τ.λ.  Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» (πρώην αντιπρόεδρος), της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού (πρώην πρόεδρος), τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου. Διευθύνει τις Εκδόσεις Αναστάση Αριστοτέλους και εκδίδει στη Λεμεσό το περιοδικό «Θέματα». Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως ένας φίλος των βιβλίων που όταν δε βρίσκει τα βιβλία που θέλει να διαβάσει, κάθεται και τα γράφει ο ίδιος.