8 Ιουλίου 2023

ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ ΔΡΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


Στη Χλώρακα περνώντας από το δρόμο του Πύρκου, ο διαβάτης απολαμβάνει την απέραντη θέα του πελάγου και το πράσινο της φύσης από αιωνόβια δένδρα που είναι βλαστημένα στην πλαγιά του οροπεδίου. Ο Θεός στόλισε τον τόπο εκεί με πλούσια χλωρίδα από προστατευόμενα δένδρα που ως πρότινος στέκονταν πανύψηλα στολίδια της φύσης. Το κελάδημα των πουλιών με το φύσημα του θαλασσινού αέρα έσμιγαν σε μια πανδαισία προς τέρψην των αισθήσεων και των παραισθήσεων.

Το τοπίο πυκνοβλαστημένο έκρυβε τις ασχήμιες του τσιμέντου που τα τελευταία χρόνια οι μεγαλοαργολάβοι βάλθηκαν να στήνουν στην άγρια φύση.

Δυστυχώς όμως τις σημερινές μέρες ίσως υπό την κάλυψη της επαρχιακής διοίκησης και τη σιωπή των κοινοτικών αρχών, κάποιοι ξαφνικά άρχισαν να επιδίδονται στην αποψίλωση του τοπίου. Ένα απόγευμα  στο βούτημα του ήλιου και στο ημίφως, έφεραν συνεργεία και άρχισαν να κόβουν τα δένδρα. Μπουλντόζες και πριόνια, μέσα σε λίγη ώρα έφτιαξαν ένα φαλακρό τοπίο, νεκρό από βλάστηση, έτοιμο να το γεμίσουν με πολυτελείς βίλες.

Κάτοικοι που προσέτρεξαν κατάφεραν να τους σταματήσουν, αλλά χωρίς το νόμο να επεμβαίνει δραστικά, σίγουρα ένα πρωί θα ξυπνήσουμε και θα είναι πλέον αργά, η λοφοπλαγιά θα μείνει πέτρα και χώμα, χωρίς τα αιωνόβια δένδρα να υπάρχουν, και ύστερα θα στρώσουν τον τόπο με σπίτια πολυτελείας και αντί για το πράσινο των δένδρων θα βλέπουμε το γκρι του τσιμέντου.

Καλώ λοιπόν τις αρχές να επέμβουν, καλώ επίσης τους κάτοικους να γρηγορούν, να ορθώσουν το ανάστημα τους και να προστατεύσουν ότι απέμεινε από την άγρια χλωρίδα και πανίδα.