12 Ιουλίου 2021

ΜΙΑ ΑΛΛΙΏΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ



Στης 9 του Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε  στη Χλώρακα με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού –Περιβαλλοντικού Όμιλου  Χλώρακας  η παρουσίαση  των 4 πρόσφατων βιβλίων της εξαιρετικής λογοτέχνιδας- ποιήτριας και καθηγήτριας Κυριακής Δράκου με άριστο αποτέλεσμα, αφήνοντας πλούσια συναισθήματα στους παραβρισκόμενους. Η πολυβραβευμένη αυτή λογοτέχνης είναι ότι καλύτερο έχουμε στην Κύπρο αλλά και τον Ελληνικό χώρο. Η ροή του λόγου της και της γραφής της είναι σαν ένα ρυάκι που θέλει να ξεπλύνει την άρνηση του κόσμου ετούτου και να φτάσει στη θάλασσα της αγάπης και της ειρήνης…

Μας έχει πει στην ομιλία της:«Όταν το σκοτάδι ή η σκλαβιά από τα περασμένα ή τα μελλούμενα μας καθιστά κουρασμένους να ζήσουμε, χρειάζεται να χτίσουμε ένα φεγγάρι στην ψυχή μας για να μπορούμε να βλέπουμε τον δρόμο της απλότητας και της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ισότητας, κόβοντας τα αληθινά ή φανταστικά δεσμά που μας εγκλωβίζουν μέσα στον σαρωτή άνεμο της παραμόρφωσης, από την αληθινή μας ύπαρξη για την έκφραση  της ανθρωπιάς». Συνεχίζοντας μας είπε τι είναι η γραφή για αυτήν: «Η γραφή για μένα είναι ένα κολύμπι στο φως, είναι το πνεύμα των κυττάρων σε ένα χορό, είναι η ζωγραφική του σύμπαντος με τις λέξεις της καρδιάς, είναι η αναπνοή της σκέψης και η φλέβα που οξυγονώνει την ερμηνεία της χαράς σε στιγμές, είναι το λυτρωτικό νόημα που σαν κύμα ή βυθός ξεχύνεται από τη ψυχή μου στις πιο όμορφες σιωπηλές μου ώρες, είναι ένα δάσος γεμάτο δέντρα που καρπίζουν για να ταΐσουν τα πεινασμένα χρόνια με επιλογές πανανθρώπινων αξιών, είναι η συνείδηση του πνεύματος και η θερμάστρα της καρδιάς, είναι η φλόγα της ειρήνης στην παγωμένη συνείδηση, είναι μια τίμια φωτεινότητα και μια φωνή με λέξεις στην κουρασμένη θέληση του κόσμου να ξυπνήσει για να αγγίξει τη συμπόνια και το χαμόγελο, την ελευθερία και τη ξεκούραση, είναι ένα βλέμμα που προσεύχεται, η συγχώρεση και η ευγνωμοσύνη, είναι ο έρωτας με την ξεδιπλωμένη σιωπή και ένα ανυπόμονο ρυάκι αγάπης που διώχνει τις πέτρες να εστιάσει την προσοχή στο ζεστό άγγιγμα της επαφής μας με την φυσικότητα, είναι η αποτύπωση των προβληματισμών και η κατάθεση της ψυχής μου.  Όταν μέσα μας ένα φεγγάρι ξυπνήσει, το ακολουθά ο ήλιος». Τελειώνοντας πριν μας απαγγείλει ένα ποίημα της μας είπε «. Ότι και να κάνουμε όπου και να βρεθούμε όσους τίτλους ή πτυχία ή πλούτο  αποκτήσουμε αν δεν έχουμε σπουδαία ψυχή σε τίποτα δεν είμαστε σπουδαίοι».

Τα βιβλία που παρουσιάστηκαν είναι το: «Μείνε άνθρωπος», «Τα κρίνα του γιαλού της καρδιάς μας», «Σονάτα καρδιάς» και «εκπαίδευση και εσωτερική ειρήνη».

Μείνε άνθρωπος (ποιητική συλλογή)

Ο τίτλος της ποιητικής συλλογής «Μείνε άνθρωπος» είναι απόλυτα συνυφασμένος με το περιεχόμενο των ποιημάτων. Τα ξεκάθαρα μηνύματα και των τριών ενοτήτων είναι διδακτικά, καθοδηγητικά αλλά και τρόπος ζωής. Ένας τρόπος ζωής που σέβεται τον συνάνθρωπο, σέβεται την κοινωνία, σέβεται τη διαφορετικότητα, σέβεται και εκτιμά τη φύση, το περιβάλλον και οδηγεί στην πολυπόθητη συνύπαρξη και Ειρηνική ζωή. Η ποιήτρια – συγγραφέας στην εισαγωγή της ισχυρίζεται ότι τρεις λέξεις κλειδιά θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αποκαλούμαστε άνθρωποι, η αγάπη, η ευγνωμοσύνη και η συγχώρεση μέσα από την πίστη, την προσευχή, το όραμα και την υπομονή, αρχές και αξίες που στηρίζουν απόλυτα την προσπάθεια για τη σωστή αλλαγή του κάθε ανθρώπου και γενικότερα του κόσμου. Η ποιητική συλλογή «Μείνε άνθρωπος» έχει σκοπό να ξυπνήσει τη θέληση για να οραματιστούμε την έξοδο μας από κάθε ματαιοδοξία. Οι τρυφερές απλές συγκινήσεις που προκαλεί η ανάγνωση των ποιημάτων, χαϊδεύουν τις πληγές να επουλωθούν. Μας βοηθά να δούμε πως τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής δεν είναι θορυβώδη και πως η αλμύρα του κόσμου στεγνώνει αν δεν τη ξεπλύνουμε με την προσφορά και την ανιδιοτελή φροντίδα, τονίζει την αξία της ειρήνης, της πατρίδας και της προσφοράς. Αποτελεί ένα καλό εγχειρίδιο σχολικών μονάδων για εκπαίδευση χαρακτήρα και απαγγελίες σχολικών εκδηλώσεων.

Τα κρίνα του γιαλού της καρδιάς μας (σειρά δοκιμίων)

Η ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκει τρόπους να αδειάζει τις αρνητικές πεποιθήσεις και μνήμες του παρελθόντος». Στοχασμός που αναφύεται αβίαστα από το συγκεκριμένο λογοτεχνικό της έργο.  Η Κυριακή Δράκου μας ταξιδεύει στις δικές της αναζητήσεις και στην αισιόδοξη δική της στάση ζωής, των θετικών συναισθημάτων, των τεχνών, αλλά και στον όμορφο, αγνό και γνήσιο κόσμο των παιδιών. Με περίτεχνο τρόπο μας οδηγεί να βουτήξουμε μέσα στον εαυτό μας για να τον αναγνωρίσουμε και να επιλέξουμε τι είναι εκείνο που θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι.Η ποιητική συλλογή «Σονάτα καρδιάς» ανοικοδομεί το βλέμμα της ελεύθερης σκέψης, καθιστώντας ανοιχτό το πεδίο έκφρασης θετικών συναισθημάτων και ανοιχτή τη θέληση να ονειρεύεται. Ξεδιπλώνει τον ορίζοντα της επαφής σε χρώματα καρδιάς και τονίζει τη σημασία της εσωτερικής ενδοσκόπησης.

Σονάτα καρδιάς(ποιητική συλλογή)

Διαβάζοντας τα ποιήματα στην ποιητική συλλογή Σονάτα Καρδιάς, ξεφυτρώνουν εύκολα οι λέξεις: έρωτας, αγάπη, αποδοχή, ειρήνη, ελευθερία, μα και οι έννοιες του προβληματισμού, του ενθουσιασμού, της ελπίδας και της πίστης. Κυριαρχούν έντονα τα θετικά συναισθήματα. Οι  λέξεις  μέσα από το ποιητικό παιχνίδι τους, εμπνέουν θετικά δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας και ωθούν τον αναγνώστη να σκεφτεί και να δράσει.Διαβάζοντας τον λόγο της συγγραφέας ποιήτριας Κυριακής Δράκου  λειτουργεί θεραπευτικά.Το φανταστικό ταξίδι, το εσωτερικό, το μυστικό είναι επίσης μια άλλη πτυχή που προτρέπει τον αναγνώστη να το ακολουθήσει και να το εμπιστευτεί. Απλές καθημερινές φράσεις γιγαντώνουν νοηματικά με έναν τρόπο που σχεδόν μας εκπλήσσει. Η ειρήνη ειδικά, σαν έννοια φυσική αλλά και εσωτερική αποτελεί βασικό πυρήνα τους οράματος της, όπως προκύπτει μέσα από τα ποιήματά της.

Εκπαίδευση και εσωτερική ειρήνη (σειρά δοκιμίων)

Το έργο της αυτό χωρίζεται σε 3 κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αποτελούν οι εσωτερικές αναζητήσεις της ειρήνης από τη συγγραφέα, οι οποίες ζωντανεύουν μέσα από εικόνες και λέξεις που ηχούν σαν μουσική στα αυτιά του κάθε αναγνώστη, τρέφουν και συνδιαλέγονται εύκολα με τις δικές του εσωτερικές αναζητήσεις. Δανείζομαι τα λόγια της… «Ανοικτόκαρδα, φωτεινά και με θάρρος σε αγκάλιασα άγνωστε ταξιδιώτη και δακρύσαμε μαζί. Γιατί; Οι συνθήκες της ταχύτητας και της πολλαπλότητας, το κυνήγι των τόσων αναγκών που δημιουργήσαμε, μας κάνουν να μην ψάχνουμε ποιοι είμαστε, αλλά να κυνηγάμε το τι έχουμε και όσο πιο πολλά αποκτούμε τόσο πιο πολύ δεν είμαστε. Γεμίσαμε με πάθη… Μέσα σε αυτή την αμοιβαία παρανόηση όλων μας χρειαζόμαστε διαμεσολαβητή το όραμα, επισημαίνει η συγγραφέας, τη δειλία μας να διώξει η τόλμη, τον φόβο, την ανελεύθερη σκέψη και ματιά, την υποτίμηση του εαυτού μας και των γύρω, την κολακεία για εκμετάλλευση την ψευτιά… να την αντικαταστήσουμε με εσωτερική ειρήνη…»Η συγγραφέας θέλει να ξετυλιχτεί η ευτυχία και το αίσθημα της πληρότητας, να ξεχειλίσει η όμορφη επικοινωνία και επίγνωση πως ο πλούτος είναι τα θετικά συναισθήματα και η έκφρασή τους με λίγα δάκρυα αγάπης, μέσα σε αυτή τη σκληροτράχηλη σιωπή.Στο δεύτερο κεφάλαιο,τονίζει την ανάγκη εκπαίδευσης χαρακτήρα, με πυρήνα την αξία της ειρήνης. Μέσα από ένα ταξίδι προσωπικών της βιωμάτων από τον πόλεμο του 1974,  αφυπνίζει την κάθε σκέψη να ακολουθήσει την εσωτερική ειρήνη για να αδειάσουν οι σκιές του φόβου και του θυμού. «Φωνάζω με τα δάκρυα μου, με τη γραφή μου για την ειρήνη... Φοβάμαι όλα αυτά που σκοτώσαμε μέσα μας... Η αλλαγή του κόσμου ξεκινά από την αλλαγή του εαυτού μας…», γράφει. Στο τρίτο κεφάλαιο τονίζει την ανάγκη εκπαίδευση αξιών στο σχολείο και δίνει τρόπους και κίνητρα πουτο κάνει απαραίτητο…Το βιβλίο αυτό είναι ένας θησαυρός γιατί πολύ εύκολα σε παρασέρνει σε ένα πνευματικό ταξίδι αναζήτησης της ειρήνης που βρίσκεται μέσα μας. Καράβι η ίδια, συνοδοιπόροι όλοι εμείς, πυξίδα και αεράκι αλλαγής ένας πλούσιος πνευματικός κόσμος και η κατάθεση ψυχής της προσωπικής της εμπειρίας.

Νιώθουμε πολύ περήφανοι που ο πολιτιστικός –περιβαλλοντικός –Όμιλος Χλώρακας σύμβαλε για να την προώθηση των ξεχωριστών ιδεών, αξιών και ανθρωπισμού μέσω του λόγου και της γραφής της εξαίρετης λογοτέχνιδας Κυριακής Δράκου. Άτομα συγκινημένα δήλωσαν πως φεύγουν αλλαγμένα, πως αυτό που βίωσαν τους γέμισε με γαλήνη και οραματισμό για το τι μπορούν να κάνουν για τον εαυτό τους και τον κόσμο γενικότερα και πως τέτοιες μορφής εκδηλώσεις χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε στην εποχή μας. Δήλωσε συγκινημένη που μια κυρία της φίλησε τα μαλλιά κλαίγοντας και της είπε «Νιώθω περήφανη που σε γνώρισα σε έστειλε ο Θεός στη γη, έχεις να επιτελέσεις ένα σπουδαίο έργο στην ανθρωπότητα».

Η Κυριακή Δράκου είναι καταξιωμένη  και πολυβραβεμένηστον χώρο του πολιτισμού, της ποίησης και της λογοτεχνίας. Αναφέρθηκε στο βιογραφικό της  για ένα μεγάλο έργο της που περιμένει για έκδοση…, το περιμένουμε να πλουτίσει η καρδιά μας και τα οράματα της να γίνουν και δικά μας…