23 Απριλίου 2014

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΟΥ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ανδρέας Χριστοδούλου αθλητής του ΓΣΚ από τη Χλώρακα υιός του Λάκη Χριστοδούλου (τέως οργανωτικού ΔΗΣΥ Πάφου),  συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία στον αθλητισμό, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο δέκαθλο στους Πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες στην Ελλάδα, κατέλαβε και τη πρώτη θέση στο Παγκύπριο πρωτάθλημα Δεκάθλου ανδρών και εφήβων που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό στάδιο Λευκωσίας την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή 16 και 17 Απριλίου 2014, συγκεντρώνοντας 6123 βαθμούς.
Ο Χριστοδούλου μόλις στα δεκαοχτώ του χρόνια, κατάφερε να ανελιχτεί σε σπουδαίο αθλητή έχοντας τη συμπαράσταση των γονέων του, αλλά κυρίως έχοντας διπλά του ένα σπουδαίο προπονητή επίσης πρώην πρωταθλητή του δεκάθλου, τον εκ Λευκάρων και νυν Πάφιο, Γιώργο Ανδρέου.
Ο Ανδρέας Χριστοδούλου με τη τελευταία του επιτυχιία, προσθέτει ακόμα μια τιμητική διάκριση στη κοινότητα της Χλωρακας η οποία διαχρονικά αναδικνείεται σε αθλητομάνα.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ

ΚΥΡΤΑΜΑ

Στη χλώρακα τα Κύρταμα τα συναντάμε στις παραθαλάσσιες περιοχές από τα Ροδαφινια, στο Δημμα, έως τον Πηλό. Τα γνωρίζωμεν αμέσως από το ασπροπράσινο χρώμα των φύλλων τους που είναι λεία και σαρκώδη. Με ευχάριστο άρωμα, φίνο, απολαυστικό στον ουρανίσκο και με γεύση αλμυρή. Είναι απλωμένα πυκνωμένα και κατάσπαρτα αυτοφυημένα στις πετρώδεις παραλίες μέσα στις σχισμές των βράχων, δημιουργώντας όμοια λιβάδια με σπαρτά βλαστημένα που σχηματίζουν πράσινες τις ακτές της Χλώρακας.
Είναι μικρό πολυετές παχύφυλλο φυτό με φύλλα και βλαστούς που είναι παχείς και λείοι. Τα άνθη του κιτρινοπράσινα βγαίνουν το καλοκαίρι και σχηματίζουν σκιάδιο. Οι σπόροι του έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι' αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον».
Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό για ηπατικές, εντερικές και νεφρικές δυσλειτουργίες. Η περιγραφή του Διοσκουρίδη είναι πολύ χαρακτηριστική:
"θαμνώδες βοτάνιον, που απλώνεται σε πλάτος και έχει ύψος ενός πήχυ. Φυτρώνει σε παραθαλάσσιους τόπους και έχει πολύ στιλπνά φύλλα και υπόλευκα, σαν της γλιστρίδας, πιο πλατιά και πιο επιμήκη με αλμυρή γεύση... λαχανεύεται εφθόντε και ωμόν εσθιόμενον και ταριχεύεται εν άλμη"