20 Ιανουαρίου 2019

«ΜΥΘΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΡΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» στις «ΡΟΕΣ»


Ο Ανδρέας Αρτέμης εύκολα μπορεί να καταταχτεί στις Ελληνικές μουσικές ιδιοφυίες και οι συνθέσεις του αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο καθώς κυρίως ασχολούνται με την ποιητική και λόγια μουσική, ένα είδος που είναι εύηχη μόνο σε ψυχικά καλλιεργημένους ανθρώπους γνώστες της καθεαυτού Ελληνικής μουσικής κουλτούρας. Με αμέτρητες συνθέσεις επενδυμένες σε στίχους μοναδικούς σπουδαίων ποιητών, δικούς του, αλλά και της παράδοσης, έχει δώσει ένα άλλο στίγμα στην Κυπριακή μουσική σύνθεση, εφάμιλλη σπουδαίων Ελλήνων συνθετών.
Και όπως είπε ο Πλάτωνας ¨μουσικήν ποίει και εργάζου¨, έτσι και ο Ανδρέας Αρτέμης αφιέρωσε τη ζωή του κυρίως στη σύνθεση, την οποία προάγει με τις συνθέσεις του αλλά και την ιδιαίτερη στεντόρεια φωνή του που όποιος τον παρακολούθησε, μόνο τα καλύτερα έχει να πει.
Ο Μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Αρτέμης μέσα από μια πορεία Ερινυών και συμπληγάδων, κατάφερε να καταξιωθεί στις συνειδήσεις των συμπατριωτών του, σε σημείο που και λάτρεις του λαϊκού ρεπερτορίου, τον παραδέχονται ως εξαίρεση και ιδιάζον φαινόμενο που παράγει ότι καλύτερο στις σημερινές κακές μέρες της ηλεκτρονικής μουσικής που ως ένα σύγχρονο σκληρό ναρκωτικό, μαλθακίζει τις αισθήσεις των ακροατών.
Με επιλεκτικές εμφανίσεις σε μέρη ιδιαίτερης φήμης, ο σύνθετης προάγει τη μουσική του με επιτυχία, και σε βαθμό που αφήνει τον ίδιο ευχαριστημένο, αλλά και όσους τον παρακολουθούν.
Το περασμένο Σάββατο ο εκλεκτός καλλιτέχνης μαζί με του συνεργάτες του Ελένη Ευσταθίου, Jacqueline Anna Crickittκαι Κική Μανώλη, ανάμεσα σε ανθρώπους του πνεύματος, της μουσικής και της ποίησης, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο χώρο ως καλεσμένος της οικογένειας Αντιγόνης και Στέλιου Παπαδοπούλου ιδιοκτήτες του Πολυχώρου Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ στη Λευκωσία, παρουσίασε δικές του συνθέσεις μελοποιημένης ποίησης του Γ. Θωμά, όπου οι θαμώνες λάτρεις λόγου και μουσικής, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ποίηση που συνοδευόταν από μουσική σε μορφή άλλοτε μελοποιημένη, άλλοτε ατμοσφαιρικής προσέγγισης και άλλοτε "διαλογικής" απόπειρας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ