31 Ιουλίου 2014

ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ του Σοφοκλή που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Χλώρακας την Τετάρτη 30 Ιουλίου, έτυχε θερμής υποδοχής από το θεατρόφιλο κοινό αφήνοντας αρκετά καλές κριτικές και σχόλια. Η γνωστή τραγωδία του αρχαίου θεατρικού σε μια πανομοιότυπη διασκευή από το πρωτότυπο έργο, κράτησε καθηλωμένους τους θεατές που διέκοπταν την παράσταση για να χειροκροτήσουν τους εξαίρετους ηθοποιούς.
Η θεατρική πράξη έκλεισε με διαφορετικό τέλος από την αρχική. Ενώ στην αρχική ο Φιλοκτήτης παρ όλη την αρχική του άρνηση να βοηθήσει, στο τέλος πείθεται και η φιλοπατρία του υπερνικά των αισθημάτων της αδικίας και της εκδίκησης που τον έπνιγαν, στη σύγχρονη διασκευή το τέλος είναι απρόσμενο με τον Φιλοκτήτη να αυτοκτονεί ώστε να μην εξαναγκαστεί από αυτούς που τον αδίκησαν να βοηθήσει στη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών, αφήνοντας εντελώς διαφορετικά μηνύματα. Προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης όπου τα Έθνη έπαψαν να έχουν τη συνοχή τους και ο εθνικισμός εκλείπει με τον καιρό. Όπου οι πατρίδες δεν έχουν το παλιό νόημα και την ίδια αγάπη στις καρδιές των πολιτών καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών και ιδιαίτερα της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν συντελέσει στην οικονομική εξαθλίωση των υπηκόων τους και τους έχουν οδηγήσει στην ένδεια και στην αισχύνη...
  

Αρκετός κόσμος παρακολούθησε την παράσταση που ήταν καλοπαιγμένη και με διαχρονικά νοήματα που σίγουρα προβλημάτισαν τους θεατές καθώς εντέχνως αφέθησαν να αιωρούνται στις σκέψεις του καθενός.