10 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Ο Σύλλογος υποβρυχίου κυνηγίου Πάφου μαζί με φίλους και άλλους εθελοντές, την Κυριακή 10 Αυγούστου, πραγματοποίησαν καθαρισμό των παραλιών της Χλωρακας. Με στόχο να απευθύνουν προς όλους τους πολίτες το μεγάλο μήνυμα πως η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, αλλά και ταυτόχρονα να εμπεδώσουν αίσθημα κοινωνικής συνευθύνης, πραγματοποίησαν καθαρισμό σχεδόν όλης της παράκτιας περιοχής της θάλασσας. Συγκεκριμένα, ενώ ήταν προσχεδιασμένο να γίνει καθαριότητα στη περιοχή ΔΗΜΜΑ, στο τέλος οι εθελοντές προέβηκαν σε καθαρισμό από την περιοχή της ΒΡΕΞΗΣ μέχρι την περιοχή του ΠΗΛΟΥ όπου και σταμάτησαν αναγκαστικά, καθώς δεν μπορούσαν να προχωρήσουν άλλο, αφού την θάλασσα εκείνης της περιοχής, δυστυχώς έχουν περιφράξει με συρματοπλέγματα επιχειρηματίες αξιοποίησης γης.
Σαν εφημερίδα οφείλουμε να συγχαρούμε τους άξιους κατοίκους και κυρίως τη νεολαία μας για την αλτρουιστική τους πράξη, και να τους ευχηθούμε να συνεχίσουν με την ίδια όρεξη και για άλλες κοινωφελείς ενέργειες.  

ΛΥΜΑΤΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Σε ήρεμα νερά της θάλασσας όταν εμφανίζονται αφροί να επιπλέουν σχηματίζοντας μικρά ακανόνιστα σχήματα τα οποία δεν διαλύονται στο νερό αλλά παραμένουν στην επιφάνεια του, πρέπει να γνωρίζουν οι κολυμβητές ότι δεν είναι αφροί της θάλασσας, αλλά απόνερα από λάδια και βιολογικά λύματα που ρίχνονται στη θάλασσα από πλοία, και ξενοδοχεία. Γι αυτό όλοι πρέπει να τα αποφεύγουν και να μην τα πλησιάζουν, ούτε να κολυμπούν σε αυτά.

Σήμερα κατά τις πρωϊνές ώρες στη περιοχή της Αλυκής και ιδιαίτερα εντός του τεχνητού όρμου όπου πολλοί λουόμενοι κολυμπούν,  παρατηρήθηκαν αρκετές κηλίδες από απόνερα αφρών να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Πρόκειται για ακαθαρσίες που ρίχνονται στη θάλασσα και το θαλασσινό αλμυρό νερό δεν κατορθώνει να διαλύσει.
Δυστυχώς στις θάλασσες της Χλωρακας αυτό συμβαίνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, καθώς είναι πέρασμα πλοίων τακτικών προορισμών όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και γιατί στη περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που και αυτά υπό την ανοχή των αρχών, ρίχνουν τα επεξεργασμένα λύματα από τους βιολογικούς τους μέσα στη θάλασσα.

Γι αυτό καλούνται όλοι οι λουόμενοι να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις φαινομενικά αθώες κηλίδες που ομοιάζουν με αφρούς της θάλασσας γιατί δεν είναι τέτοιοι, αλλά είναι απόνερα που προέρχονται κυρίως από επεξεργασμένα λύματα των ξενοδοχείων.