5 Φεβρουαρίου 2024

ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΤΟΟΥΛΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ: ΤΕΛΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Σε σχέση με όσα καταγράφονται για τα οικονομικά του Κοινοτικού Συμβουλίου καταγράφω τη θέση μου ως Γραμματέας αυτού, από την περίοδο λειτουργίας του σαν μια μικρή κοινότητα μέχρι της εξέλιξης του σε:

Περιαστική κοινότητα με πολλά υποστατικά ιδιοκατοίκησης, ενοικίων ή και πωλήσεων

Τουριστική κοινότητα με μεγάλο αριθμό τουριστικών κλινών

Υποστατικά για λοιπές εμπορικές ή και άλλες χρήσεις

Τα πιο πάνω κατέταξαν την κοινότητα μας σε ένα από τα πλέον εύρωστα οικονομικά Κοινοτικά Συμβούλια.

Να αναφερθεί ότι έχει νομοθετική υποχρέωση το Κοινοτικό Συμβούλιο να ετοιμάζει ετήσια , ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς εσόδων και εξόδων . Σημειώνεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός ετοιμάζεται πριν το τέλος του χρόνου και εγκρίνεται από Έπαρχο, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Γενικό Λογιστήριο. Στη βάση των εγκριμένων προϋπολογισμών λειτουργεί το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Μέσα από αυτούς διαφαίνεται η ευχέρεια να προχωρήσει το εκάστοτε Κοινοτικό Συμβούλιο, στην λειτουργία αυτού, εκτέλεσης και παροχής των βασικών υπηρεσιών προς το κοινό, συντήρηση οδικού δικτύου, υφιστάμενων δημόσιων υποστατικών και έργων ή και σε προγραμματισμό νέων. Η δανειοδότηση δεν είναι απαγορευτική , αλλά όταν και όπου χρειάζεται μάλλον αναγκαία. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο ισοσκελισμένος αλλά πλεονασματικός.

Όλα τα Κοινοτικά Συμβούλια λειτουργούσαν με αυτόν τον τρόπο ή και ακολουθούσαν συνετή οικονομική πολιτική και γι΄ αυτό σήμερα έχομε:

-- Κοινοτικό Γήπεδο, πάρκο Βρύσης, ανοικτό αμφιθέατρο, πάρκο τουριστικής περιοχής, παραλιακό πεζόδρομο, κοινοτικό νηπιαγωγείο και πολλά άλλα.

Με την λήξη του οικονομικού έτους η Υπηρεσία έχει υποχρέωση να ετοιμάζει τις τελικές οικονομικές καταστάσεις και αποστέλλει αυτές τόσο στον Έπαρχο όσο και στον Γενικό Ελεγκτή. Αυτές ελέγχονται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας . Μετά τον έλεγχο αυτές αναρτούνται δημόσια μαζί με τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Εδώ να αναφερθεί ότι υστερούμε και είμαστε πολύ πίσω. Ο τελευταίος οικονομικός έλεγχος έγινε το 2017 και αφορούσε τις οικονομικές καταστάσεις για τα έτη 2008 μέχρι 2013. Μετά δεν έγινε οποιοσδήποτε αναλυτικός οικονομικός έλεγχος. Η μόνη αναφορά του Γενικού Ελεγκτή για την Χλώρακα ( και αφορά την θητεία του νυν Κοινοτικού Συμβουλίου) είναι η περίπτωση ελέγχου των φακέλων για δύο μεγάλα έργα στην περιοχή – την ανακαίνιση υποστατικών πρώην ΣΠΕ Χλώρακας για χρήση αυτών σαν Κοινοτικά Γραφεία και το έργον ανέγερσης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην «Βρύση».

Οφείλει ο Γενικός Ελεγκτής να προωθήσει ενέργειες για τον συντομότερο οικονομικό έλεγχο των τελικών καταστάσεων λοιπών ετών μέχρι το έτος 2022. Τούτο όχι για να βρούμε λάθη και ατασθαλίες, για προεκλογική χρήση, αλλά αν τέτοια υπάρχουν να υποδειχθούν / καταγραφούν και να γνωρίζουν όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και να αποφεύγονται τόσο από αυτούς όσα και από τους νεότερους.

Γιώργος Τοουλιάς

Υποψήφιος Κοινοτάρχης Χλώρακας