26 Μαρτίου 2017

ΜΠΟΥΑΤ ΟΡΦΕΑΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Η αίθουσα μεγάλη και απλά διακοσμημένη, μια απέριττη κάμαρη με κρεμμασμένες στους τοίχους φωτογραφίες του Νταλί και του Λωτρέκ, με χαμηλό φωτισμό και τόνενες καρέκλες καθώς και ξύλινα τραπέζια, κρυμμένη σε ένα μεγάλο οικοδόμημα ανάμεσα σε άλλα μαγαζιά, με μια μισή φωτεινή ταμπέλλα με το όνομα του μαγαζιού ΟΡΦΕΑΣ γραμμένο σε απλή γραφή, που για να το προσέξει κάποιος περαστικός, πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει για το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης. 
Και όμως, πολλοί το γνωρίζουν, αλλά και αν κάποιοι δεν το γνωρίζουν, θα το αναγνωρίσουν από τα πολλά αυτοκίνητα των πελατών που σταθμεύουν στη Γρίβα Διγενή, την οδό οπού ευρίσκεται το μαγαζί.
Μέσα από το μαγαζί ακούονται γλυκείες μουσικές που ελαφρά διαπερνώντας τις στεγανές πόρτες, γεμίζουν την ατμόσφαιρα στη σκοτεινή νύχτα. Μια μουσική από σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές που παίζουν και τραγουδούν τραγούδια ακουστικά, ελαφρολαϊκά και ρεμπέτικα στη μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ σχεδόν κάθε μέρα, τραγούδια που αγγίζουν τις ψυχές και φτάνουν ως τα μειλίχια των θαμώνων που σφιχτά συνωστίζονται μέσα στο χώρο.
Είναι το ταπεινό στέκι του Θεού Ορφέα που άφησε τα Όρη και εγκαταστάθηκε εκεί, όπου με τη μαγική του λύρα σαν ένας σύγχρονος μαέστρος κατευθύνει τους καλούς μουσικούς που με χαρά και αγάπη παίζουν και τραγουδούν ευφραίνοντας τις καρδίες και τις ψυχές, ηρεμώντας τα ανήσυχα πνεύματα και αγαλλιάζοντας τις αισθήσεις των πελατών. Και ανάμεσα στις όμορφες μουσικές, οι φωνασκίες και οι γέλωτες των θαμώνων που ξεχνώντας τα βάσανα της ημέρας, αφήνονται στη μέθη του ποτού και της διασκέδασης, και με μόνη έγνοια πώς να χορέψουν βαριά και ασήκωτα το βαρύ ζεϊμπέκικο του Αρχάγγελου.
Ναι, είναι άλλη μια νύχτα στον ΟΡΦΕΑ το γνωστό στέκι στη Χλώρακα, που από το 1991 προσφέρει μουσικές βραδιές διαφορετικές από αλλού, όμορφες στιγμές, χαλαρές και αγαπημένες. Άλλη μια όμορφη νύχτα ρόδινη από τη μέθη, ρόδινη από το χορό και τη συνεύρεση χαρούμενων ανθρώπων.

Όλοι γνωρίζουμε πως μπουάτ  σήμερα στο χώρο ελάχιστες έχουν απομείνει σε λειτουργία, και μια από αυτές,  η μπουάτ ΟΡΦΕΑΣ στη Χλώρακα, συνεχίζει να λειτουργει τοιουτοτρόπως, προσφέρωντας στους θαμώνες μοναδικές στιγμές.
Στις μπουάτ πρέπει ο καλλιτέχνης να είναι απλός, και να έχει τους θαμώνες κοντά και γύρω του. Θα πρέπει να τα καταφέρνει με το τίποτα, με μία κιθάρα ή ένα πιάνο. Πρέπει να είναι άμεσος και έτοιμος να αυτοσχεδιάσει. Όταν μπορεί και βρίσκει το κοινό στοιχείο που ενώνει τους θαμώνες, τότε σημαίνει πως ο σκοπός επιτευχθηκε.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ