14 Μαΐου 2017

ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Η κεντρική πλατεία της εκκλησίας της Χλώρακας είναι όμορφη και ευρύχωρη. Καταλαμβάνει μεγάλη έκταση και στις άκριες τα δένδρα φυτεμένα και πανώρια, δίνουν δροσιά και σκιά. Διαθέτει άπλετο χώρο για φεστιβάλ και πανηγύρια, διαθέτει μεγάλη αίθουσα για μικρές γιορτές, καθώς και υπερυψωμένη πίστα για θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Με τις όμορφες εκκλησίες, τα γύρω πετρόκτιστα κτίρια και καφενεδάκια, είναι τόπος συγκέντρωσης όλων των κάτοικων από αιώνες τώρα.
Είναι το κέντρο της κοινότητας, και θα πρέπει να διαφυλαχτεί. Δεν χρειάζονται περιττά έξοδα για να προστατευτεί, ειδικά αυτούς τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς.
Παρ’ όλα αυτά, το Κοινοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση να ξηλώσει τους κεντρικούς δρόμους και να τους μονοδρομοποιήσει, για να ξαναφτιάξει την πλατεία. Να ξοδέψει κάποια εκατομμύρια, να υπογειωποιήσει τα ηλεκτρικά και τηλεφωνικά καλώδια και να κτίσει το κεντρικό δρόμο με διακοσμητικά τουβλάκια, ώστε τοιουτοτρόπως (άκουσον) να έρθουν προς τη κοινότητα οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τα ξενοδοχεία της Χλώρακας, και με αυτό τον τρόπο να βοηθηθούν οι καταστηματάρχες στη κεντρική πλατεία.  
Όμως εγώ λέω, αφού έχουμε μια όμορφη πλατεία, δεν χρειαζόμαστε άλλη. Ο κεντρικός δρόμος είναι για τα αυτοκίνητα. Αν κλείσει, θα νεκρώσουν από κόσμο η πλατεία και τα καφενεία. Θα δυσκολέψουν τους χωριανούς όπως στη πόλη της Πάφου που για να την αναπλάσουν την έσκαψαν, και εδώ και δυο χρόνια παραμένει κλειστή με αποτέλεσμα όλοι οι καταστηματάρχες να έχουν φαλιρίσει.
Εγώ λέω πως για να έρθουν οι τουρίστες πρέπει να φτιαχτούν οι δρόμοι που οδηγούν στα ξενοδοχεία. Να κτιστούν πεζοδρόμια και να τοποθετηθεί οδικός φωτισμός.
Πρέπει ο Κοινοτικό Συμβούλιο να εκδώσει τουριστικό οδηγό να δείχνει την κοινότητα της Χλώρακας, καθώς δυστυχώς στους τουριστικούς χάρτες δεν υποδεικνύεται.
Θα πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια των ιδιοκτητών ξενοδόχων, καθώς αυτοί χρειάζονται διευκολήνσεις από το Κοινοτικό συμβούλιο και σίγουρα δεν θα αρνηθούν να βοηθήσουν. Να εξηγούν πως δίπλα στα ξενοδοχεία τους ευρίσκεται η Χλώρακα, και όχι η Κάτω Πάφος.
Θα πρέπει το κοινοτικό Συμβούλιο να τοποθετήσει μικρό λεωφορείο για τη δωρεάν μεταφορά των τουριστών οι οποίοι έστω από περιέργεια για να δουν το Χριστό γυμνό στην αρχαία εκκλησία της Παναγίας, έστω μια φορά ο καθένας να επισκεφτεί την κοινότητα, τότε η κεντρική πλατεία της Χλώρακας θα σφύζει από ζωή και θα παρατηρείται συνωστισμός ανθρώπων με τους ιδιοκτήτες την κέντρων αναψυχής και καφενείων να ευημερούν, και να ανοίγονται θέσεις εργασίας.
Πρέπει το ενάμιση εκατομμύριο που το Κοινοτικό συμβούλιο θα ξοδέψει για να μετατρέψει τους δρόμους σε πλατεία, να χρησιμοποιηθεί για άλλους παραγωγικούς σκοπούς, καθώς να μειωθούν οι αβάσταχτοι φόροι και να καταργηθούν οι παράνομες φορολογίες που επιβάλλονται στους πολίτες.
Εξ άλλου, από τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί, φαίνεται καθαρά
α) πως σχεδόν όλο το ποσόν χρημάτων για την κατασκευή θα ξοδευτεί σε ξένη περιουσία η οποία ανήκει στην εκκλησία, και καθώς ξέρουμε τη νοοτροπία της εκκλησιαστικής επιτροπής και του Μητροπολίτη, ίσως να την κλειδώνουν όπως κλειδώνουν τα αποχωρητήρια των εκκλησιών και τα ξεκλειδώνουν μόνον για τους εκκλησιαζόμενους,
β) ενώ τα καλώδια της Ηλεκτρικής και της Τηλεφωνίας είναι υποχρέωση των εταιρειων να τα υπογειοποιήσουν, βάση των εκπονηθέντων σχεδίων, το κόστος θα επιβαρήνει τους φορολογούμενους,
γ) ο Σωκράτης Χάσικος που με τόση ευκολία έταξε κάποια χρηματοδότηση του έργου τώρα πλέον είναι πρώην υπουργός, και καθώς ήταν μόνο προφορική η υπόσχεση του, κατά συνέπεια δεν μπορει να υλοποιηθεί.

Άς προσέξουν λοιπόν οι αγαπητοί Κοινοτικοί σύμβουλοι, τα χρήματα των φορολογουμένων να τα ξοδεύουν με πολλή φειδώ.