22 Ιανουαρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση τουβιβλίου‘Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ’της Δήμητρας Σωκράτουςσε εικονογράφηση της εικαστικού Δρ Στέλλας Καραγιώργη, στην κατάμεστη από μικρούς και μεγάλους Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λεμεσούτην Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016. 
Το βιβλίο απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά. Παρουσιάζειμέσα από συμβολισμούς, φαντασία, θετικότητακι ευαισθησία τηναναζήτηση της παιδικής αλήθειας και το χτίσιμο της κατανόησης γύρω από το θέμα του καρκίνου.Το βιβλίο έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη Βιβλιοθήκη του Δασκάλου και του Μαθητή. 
Το βιβλίο παρουσίασε ο ποιητής, συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας κι εκδότης,            κ.Τάσος Αριστοτέλους. Τη βιβλιοπαρουσίαση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, κ. Εύρος Αλεξάνδρου και ο Αντιπρόεδρος της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού, κ. Πανίκος Παναγή. Το πρόγραμμα παρουσίασε η Δρ Έλενα Κωνσταντίνου, Ερευνήτρια Κοινωνιογλωσσικών Θεμάτων στην Εκπαίδευση και περιλάμβανε αντιφώνηση από τη συγγραφέα, δρώμενο από το Θέατρο Τσέπης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Μάριου Θεοχάρους και τραγούδι από τον τενόρο κ. Μάριο Χαραλάμπους με τη συνοδεία παιδιών από το 28ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου Μιχαήλ και της δασκάλας πιάνου κας Μαργαρίτας Μιχαηλίδου.  
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκεμε τηνυποστήριξητου Συντονιστικoύ Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, του Θεάτρου Τσέπης, της ANTAMOSIS, της RedHotPeppers, των ζαχαροπλαστείων – αρτοποιείων ΕΡΜΗΣ και WILTONConfectioneries. 
Μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου αναμένεται να διατεθεί για την ευγενική παραχώρηση βιβλίων σε φιλανθρωπικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στηρίζουν παιδιά κι ενήλικες με καρκινοπάθειες.
Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου:
Η μικρή ηρωίδα, η Μαίρη, αναρωτιέται διαρκώς γιατί και πού και πώς και πότε βρέθηκε ένα Λευκό Μπιζέλι μες στο κεφάλι της. Σκοπός της να το βρει και να το γνωρίσει. Να το κατανοήσει. Περιπλανώμενη ανάμεσα σε κόσμους πολύχρωμους κι ονειρομαγικούς συναντάει πλάσματα που της προσφέρουν τις γνώσεις και το φως τους, βοηθώντας την να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο της τον εαυτό. Να τον αγαπήσει. Ώσπου κάποια στιγμή, ανταμώνει με το Λευκό της Μπιζέλι…
Μια ιστορία για τη δύναμη, το θαύμα και την αγάπη της καρδιάς.
Δήμητρα Σωκράτους (συγγραφέας)
Η Δήμητρα Σωκράτους εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Εμψυχώνει εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και μη τυπικής μάθησης. Συμμετέχει σε ομάδες δραματοποιημένης αφήγησης.Αποτελεί ενεργό μέλος κι εθελόντρια σε διάφορους κοινωνικοπολιτιστικούς οργανισμούς και ομάδες νεολαίας.Γράφει ιστορίες για μικρούς και μεγάλους κι αγαπά την ποίηση. Πήρε το Α’ Βραβείο στον 17ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για το τραγούδι «Επλάνεψες με Μάνα μου» (στιχουργός, 2008). Το βιβλίο Η ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΜΠΙΖΕΛΙ για μεγάλα παιδιά, αποτελεί την πρώτη της εκδοτική προσπάθεια. 
Στέλλα Καραγιώργη (εικονογράφος)
Η Στέλλα Καραγιώργη είναι εικαστικός κι ερευνήτρια. Έχει κάνει σπουδές στην Τέχνη και Ιστορία της Τέχνης σε διδακτορικό επίπεδο. Το έργο της εστιάζεται στη μελέτη της προϊστορικής τέχνης της Κύπρου και την εφαρμογή των αρχαίων συμβόλων, μοτίβων και αρχετύπων στη σύγχρονη εικαστική έκφραση. Διερευνά τους παραλληλισμούς της αρχαίας τέχνης με την παιδική τέχνη και την έννοια του παιχνιδιού. Η Στέλλα είναι ενεργή στον καλλιτεχνικό χώρο με συμμετοχές σε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εργαστηρίων και στην προσφορά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Τάσος Αριστοτέλους (παρουσίαση του βιβλίου)

Ο Τάσος Αριστοτέλους γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1955. Από το 1975 που εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο μέχρι σήμερα, ασχολείται συστηματικά με διάφορες μορφές της λογοτεχνίας (παιδική λογοτεχνία, ποίηση, ευθυμογράφημα) καθώς και με την κριτική. Η μελέτη του για την «Ιστορία της Κυπριακής Σάτιρας» θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στον τομέα αυτό. Ποιήματά του έχουν βραβευτεί σε παγκύπριους και πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης. Έχουν μεταφρασθεί σε πολλές ξένες γλώσσες και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολόγια και άλλες εκδόσεις όπως μελέτες, κ.τ.λ.  Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» (πρώην αντιπρόεδρος), της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού (πρώην πρόεδρος), τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και του Συνδέσμου Εκδοτών Κύπρου. Διευθύνει τις Εκδόσεις Αναστάση Αριστοτέλους και εκδίδει στη Λεμεσό το περιοδικό «Θέματα». Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως ένας φίλος των βιβλίων που όταν δε βρίσκει τα βιβλία που θέλει να διαβάσει, κάθεται και τα γράφει ο ίδιος.