3 Ιουλίου 2019

Η ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Η Χλώρακα δυστυχώς έχει κτιστεί σχεδόν όλη από άκρη σε άκρη, και το μπετόν έχει σκεπάσει όλες τις καλλιεργήσιμες άλλοτε περιοχές. Στη πολιτική της Αστικής ανάπτυξης, η πολεοδομική αρχή προέβλεψε πολλά πάρκα, τα οποία θα έπρεπε να φυτεύονται ώστε να υπάρχουν έστω μικροί πνεύμονες πρασίνου. Αντί αυτού, παρακολουθούμε τις Κοινοτικές αρχές ένα ένα να τα τσιμεντώνει κατασκευάζοντας μονοπάτια και πλατεϊτσες, με δικαιολογία την ευκολότερη χρήση τους από τα παιδιά. Όμως αυτό είναι μέγα λάθος το οποίο θα προβεί μοιραίο για την υγεία των κατοίκων, καθώς πολλές επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι τοιουτοτρόπως σιγά αλλά σταθερά,  επέρχονται κληματικές αλλαγές και ερήμωση της γης.  
Δυστηχώς επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η όλο και μεγαλύτερη τσιμεντοποίηση των αστικών περιοχών, έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους και την απώλεια οργανικής ύλης, αλλά και τη μόλυνσή του, την απώλεια βιοποικιλότητας, τη συμπύκνωση και την αλάτωση, ενώ αντιθέτως οι χώροι πρασίνου και τα πάρκα, βελτιώνουν την ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων καθώς σημαντικά και διαρκείας οφέλη μπορεί να έχει το πράσινο περιβάλλον στη σωματική και διανοητική υγεία και ισορροπία.

Εφ όσον λοιπόν αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι τα πράσινα πάρκα έχουν ευεργετικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία σε αντίθεση με τη συνεχή τσιμεντοποίηση, θα πρέπει οι Κοινοτικές αρχές αντί να προβαίνουν στην πλακόστρωση τους, να τα φυτεύουν και να αφήνουν το πράσινο μόνο του να εξελίσσεται χωρίς άλλες ανθρώπινες επεμβάσεις.



Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Στο Δήμο της Πάφου εφαρμόζεται με επιτυχία πρόγραμμα με δωρεάν ξενάγηση και περιήγηση των τουριστών αλλά και ντόπιων επισκεπτών.
Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη Χλώρακα που επειγόντως χρειάζονται ιδέες για ανάκαμψη της μηδενικής κίνησης από κόσμο στο κέντρο της κοινότητας, που ύστερα από την μονοδρομοποίηση της κεντρικής Λεωφόρου, έχει αδειάσει τελείως με αποτέλεσμα όλες οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες για λουκέτο, ακόμα και τα καφενεία.
Είναι κατά τη γνώμη μου μια χρήσιμη ενέργεια που σε συνδυασμό με κάποια άλλα μέτρα όπως μικρό λεωφορείο για δωρεάν μεταφορά Τουριστών, θα μπορούσε να φέρει μόνο καλά αποτελέσματα.
Με μια ξενάγηση των τουριστών στα σημεία ενδιαφέροντος της Χλώρακας και με τελικό προορισμό την κεντρική πλατεία, πιστεύω θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση του πυρήνα της Χλώρακας.