20 Ιουλίου 2016

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΔΥΣΤΗΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΛΕΟΦΟΡΟ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Τραγικό θάνατο βρήκε απόψε ένα παιδί μόλις 17 ετών, ο Χαρίλαος Κριστιάν , σε φοβερό τροχαίο δυστύχημα στην παραλιακή λεωφόρο Κάτω Πάφου-Κόλπου των Κοραλλίων, στο ύψος Χλώρακας-Κισσόνεργας.
Από τις πρώτες πληροφορίες της Αστυνομίας πρόκειται για νεαρό με πατέρα Ελληνοκύπριο και μητέρα αλλοδαπή, το οποίο διέμενε μόνιμα στην Κύπρο με τους γονείς του.
Ο 17χρονος οδηγούσε μοτοσυκλέτα στην εν λόγω λεωφόρο, όταν σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και μαρτυρίες που εξασφάλισε η Αστυνομία σε κάποιο σημείο του δρόμου αυτοκίνητο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση επιχείρησε να προσπεράσει όχημα που προπορευόταν, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μετωπικά και με σφοδρότητα με τη μοτοσυκλέτα του 17χρονου, ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα.
Ο άτυχος νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Πάφου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Η Τροχαία συνεχίζει τις έρευνες για διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού δυστυχήματος, ενώ ο οδηγός του εμπλεκόμενου οχήματος, ρωσικής καταγωγής, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Αστυνομία για να υποβληθεί σε έλεγχο αλκοόλης.

Πηγή: Ντόρα Χριστοδούλου, από εφημερίδα Φιλελεύθερος

20 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ (1974, σκοτώθηκε σε μάχη)

Απο το βιβλίο του Χρίστου Μαυρέση 'Χλώρακα Ιστορική και λαογραφική μελετη":

Γεννήθηκε στη Χλώρακα στις 27/12/1955. Αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή Πάφου και σε ηλικία δεκαεπτά χρόνων κατετάγη στην Εθνική Φρουρά. Η μέρα της εισβολής ήταν και η μέρα κατά την οποία θα απολύετο. Στις 22 Ιουλίου του 1974 το τάγμα της Χαλεύκας στο οποίο υπηρετούσε διατάχθηκε να μεταβεί στο Τζιάος της επαρχίας Αμμοχώστου, για να αντιμετωπίσει τους εισβολείς. Κατά τη διάρκεια της μάχης αυτής, τούρκικα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αφαίρεσαν τη ζωή οκτώ παλικαριών μεταξύ των οποίων και του δεκαεννιάχρονου Χριστόδουλου. Καθώς περνούσαν οι μέρες και οι δικοί του δεν είχαν νέα του παιδιού τους, ο πατέρας του αποφάσισε να πάει στη Χαλεύκα, για να ενημερωθεί. Εκεί, αν και γνώριζαν την πικρή αλήθεια, κανείς δεν τολμούσε να την πει. Ετσι, έστειλαν τον τραγικό πατέρα στο Τζιάος, όπου του είπαν πως ο γιος του μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Όταν όμως, γύρεψε εκεί το Χριστόδουλο, δεν τον βρήκε πουθενά. Απ' εκεί στάλθηκε στο Γ.Σ.Π. όπου υπήρχαν αναρτημένες λίστες με τα ονόματα των νεκρών, των αγνοουμένων και των τραυματιών. Εκεί έμαθε για τη σκληρή τύχη του γιου του. Ο Χριστόδουλος Πολυδώρου τάφηκε στη Λακατάμια. Ύστερα απο πολλά χρόνια έγινε ανακομιδή των λειψάνων του και ετάφη με τιμές ήρωα, όπως του άξιζε, στηγενέτειρα του. Τα όνειρα του δεκαεννιάχρονου ζωηρού και εύθυμου παλικαριού και η επιθυμία του να σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός ή Δασονόμος έσβησαν πρόωρα.

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

Σημαντικός υπήρξε κατά τη Χαλκολιθική περίοδο ο οικισμός στη θέση Χλώρακα, περιοχή Παλλούρες, όπως διαφαίνεται από τις αρχαιολογικές έρευνες. Οι κάτοικοί του είχαν πρόσβαση σε πυριτόλιθο και πικρόλιθο που χρησιμοποιείτο για την κατασκευή ειδωλίων, διέθεταν μεταλλικά αντικείμενα και μεγάλα, καλοκτισμένα σπίτια. 
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε τη λήξη της δεύτερης ανασκαφικής περιόδου στη θέση Χλώρακα, περιοχή Παλλούρες, της Χαλκολιθικής περιόδου. Οι ανασκαφές διεξάγονται από το Πανεπιστημίου του Λέιντεν, υπό τη διεύθυνση του δρος Μπλέντα Ντούρινγκ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Κατά την ανασκαφική περίοδο του 2016 ανασκάφηκαν δύο μικρές γειτονιές οικισμού που υπήρξε πριν από 5000 χρόνια. Στα βόρεια, διερευνήθηκε μια μεγάλων διαστάσεων μνημειακή οικία επιχρισμένη τόσο εξωτερικά όσο και εξωτερικά. Στο κέντρο της βρέθηκε μεγάλο τριβείο και εστία διαμέτρου 2,5 μέτρων. Δίπλα εντοπίστηκαν άλλα παρόμοια κτίρια.
Στα νότια, ανασκάφηκε ομάδα από μικρότερα κυκλικά κτίρια διαμέτρου μεταξύ 6 και 8μ. Η περιοχή αυτή όμως δεν ήταν καθόλου φτωχή σε ευρήματα αφού από εδώ συλλέχθηκαν χάλκινα αντικείμενα, ιδιαίτερα σπάνια ευρήματα σε θέσεις της Χαλκολιθικής περιόδου. Επίσης βρέθηκαν και περίτεχνα ειδώλια.


Πηγή: philenews