7 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ


Επιλεγμένες εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017

ΑΝΟΙΚΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΠΑΦΟΣ2017
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015

Ο Οργανισμός Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάφος2017 επικεντρώνεται σε 3 εκδηλώσεις του μήνα οι οποίες ποικίλουν σε χρώμα, ήχους και δημιουργικότητα. Μεταμόρφωση χώρου στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μέσω graffiti και street art, παρουσίαση του TabulaFortis - έργου του 2017 και τη συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ. 

STREET ART

Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Απριλίου 2015
Χώρος στάθμευσης Αρχ. Μακαρίου 11:00 - 18:00
T: 26 932017 / 99478162

MAKE IT NEW PAFOS2017

Street Art Square
Η διήμερη αυτή δράση έχει σκοπό να μεταμορφώσει τον χώρο στάθμευσης στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Πάφο με δημιουργική συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος του Πάφος2017  «Make it New». Εικαστικές παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο υποβαθμισμένων χώρων προσκαλώντας καλλιτέχνες και κατοίκους της πόλης στοχεύοντας στη δημιουργία μιας υπαίθριας γκαλερί. Στο πνεύμα του Ανοικτού Εργοστάσιου Πολιτισμού pen Air Factory) το Πάφος2017 δίνει μια άλλη διάσταση σε εναλλακτικούς χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Colour Nomads, PAPARAZZI, BILLYGEE, Χάρης Πασπαλλής, Σωκράτης Πετράκης, Alexandra Bulgakova & team, Χάρης Χριστοφόρου, Marina Shaylapina & team, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, Μιχάλης Αργυρού, Χρίστος Αβραάμ, Γιάννης Σακέλλης, Κυριάκος Καδής, 2C street, Miriam McConnon και Γιώτα Ιωαννίδου.

Διοργανωτές: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου, PAFOS2017
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Υποστηρικτές: Δήμος Πάφου, fondazione PistolettoCITTADELLARTE
Χορηγός Επικοινωνίας: Rock FM
Επιμέλεια: Γιάννης Σακέλλης


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ

Σάββατο 18 Απριλίου 2015
Παλιά Ηλεκτρική 12:00
Οδός Βλαδίμηρου Ηρακλέους 8, 8010  - Πάφος
Τ: 26 932017

ΤABULA –FORTIS PAFOS2017

Παρουσίαση έργου του 2017
Ενώνοντας Ηπείρους και Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς και κάτω από την θεματική «Στάδια του Μέλλοντος» το Πάφος2017 καλεί τους δημιουργούς και εμπνευστές του έργου TabulaFortis, Anthony Heywood και Uwe Derksen να παρουσιάσουν το σκεπτικό του έργου τους που θα πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάφος2017.

Το έργο TabulaFortis (The Peace Table) υποδηλώνει μεταφορά και μηνύματα μέσα από την συλλογή ξύλων της περιοχής που ταξιδεύει, δημιουργώντας ένα μεγάλων διαστάσεων γλυπτό-τραπέζι το οποίο προσθέτει αισθητικές και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Το έργο θα τοποθετηθεί στο Χάνι του Ιμπραήμ, χώρος ο οποίος και μέσω της αρχικής του χρήσης, ως χώρος διαμονής και πέρασμα καραβανιών διαφόρων εθνικοτήτων. Στόχος του έργου είναι να ενθαρρύνει εκ νέου την ανταλλαγή και συνύπαρξη των πολιτών και ξένων λειτουργώντας σαν πλατφόρμα διαλόγου.

Είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΖΑΖ

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015
Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου 20:00
Γλάδστωνος 7, Πάφος  
Τ: 26 932017

JAZZ-ARTS
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Τζαζ που καθιέρωσε η Unesco, το Πάφος2017 προσκαλεί σε μια συνάντηση της τζαζ και των τεχνών, τον μαέστρο Γιάννη Χατζηλοίζου στο πιάνο και τους Αλίκη Χρυσοχού και Γιάννη Ιωάννου στο τραγούδι.

Οι καταξιωμένοι αυτοί μουσικοί, σε μουσικές George Gershwin, Cole Porter, John Kander, Scott Joplin, Dave Brubeck, Herbie Hancock, Charlie Parker κ.α. μεταφέρουν τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως  μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας.


Είσοδος ελεύθερη

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

Ενώ οι Φαρισαίοι ψάχνουν τρόπους να συλλάβουν τον Ιησού, αυτός συνεχίζει να διδάσκει πως «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξαστή ο υιός του ανθρώπου».
Στον Όρθρο διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου η καταδίκη των Φαρισαίων.
Στην Ακολουθία συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπου γίνεται λόγος για το Τέλος. Γι’ αυτό μιλούν οι δύο παραβολές πουδιδάσκουν πως όποιος δεν προνοεί δια να είναι έτοιμος σε μια δυσκολία ή σε κάτι που προκύπτει αναπάντεχα, θα ζημιώσει και θα τιμωρηθεί για την ολιγωρία του. Όπως τον αποδημων που εμπιστεύτηκε τα τάλαντα του στους δούλους του για να τα διαχειριστούν, όπως επίσης αι μωραί παρθεναι που περίμεναν τον νυμφίο στο σκοτάδι.
Στη παραβολή των δέκα παρθένων πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους αρκετό λάδι, ενώ οι άλλες πέντε ήσαν μωραί που δεν εμερήμνησαν, και τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο. Στη παραβολή των ταλάντων μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε και να αυξάνουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα. Το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης όπου είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το τροπάριο της Κασσιανής

Και η μέρα της σταύρωσης γρήγορα πλησιάζει. Είναι η Μεγλαη Τρίτη, και ο Χριστός είπε τις δύο παραβιλές:

Στη πρώτη παραβιλή  όταν το αφεντικό θα  έφευγε στα ξένα, παρέδωσε στους δούλους του τα υπάρχοντα του να τα διαχειριστούν μέχρι την επιστροφή του. Στον ένα έδωσε πέντε τάλαντα, στον άλλο δύο και στον άλλο ένα. Οι πρώτοι δυο φρόντισαν και δια της εργασίας των τα διπλασίασαν, ενώ ο τρίτος φοβούμενος τον θυμό του αφεντικού του αν έχανε ότι του εμπιστεύτηκε, έκρυψε το ένα τάλαντο βαθιά στο χώμα να μην το βρει κανένας κλέπτης.
Και ύστερα από καιρό όταν επέστρεψε ο κύριος τους και ζήτησε απόδοση λογαριασμών των υπαρχόντων του, εκείνος που πήρε πέντε τάλαντα του προσκόμισε άλλα πέντε, εκείνος που παρέλαβε δυο παρέδωσε τέσσερα, και ο τελευταίος παρέδωσε μόνο ένα.
Ευχαριστημένος ο κύριος με τους δύο πρώτους που φρόντισαν να μεγαλώσουν την περιουσία του τους έδωσε αμοιβή, ενώ στον τρίτο που δεν προνόησε να πράξει το αυτό, έδωσε τιμωρία.

Στη δεύτερη παραβολή πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περίμεναν το Νυμφίο να να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες προνοησαν και φρόντισαν να πάρουν μαζί τους περίσσευμα λάδι για τις λυχνίες τους ώστε να έχουν να φωτίζουν. Όμως αι μωραί παρθένες, ένεκα της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν, και όταν ακούστηκε η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», τους ειχε τελειωσει το λαδι και δεν ειχαν άλλο, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός νυμφώνος.