27 Μαΐου 2019

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ 2019:


Στις Ευρωεκλογές της Κυριακής, τα exil poll ήταν σωστά, αλλά η λαϊκή βούληση αλλοιώθηκε ένεκα επέμβασης με κάποιες πριμοδοτήσεις από ένα κόμμα σε άλλο.

1. Ο ΔΗΣΥ έχασε 9 ποσοστιαίες μονάδες, 2% έως 3% προς ΔΗΠΑ και 4% προς ΕΛΑΜ.

2. Ο ΔΗΣΥ με παρότρυνση του Νίκου Αναστασιάδη πριμοδότησε την ΔΗΠΑ 2% έως 3% καθώς ο πρόεδρος μας ένιωθε υποχρέωση για τη βοήθεια του παλαιού ΔΗΚΟ που χωρίς αυτήν δεν θα εκλεγόταν πρόεδρος την πρώτη πενταετία και κατά συνέπεια ούτε τη δεύτερη, και καθώς γνωρίζουμε, ο πρόεδρος δεν είναι αχάριστος και εκτιμά πολύ όσους στέκονται πραγματικά δίπλα του.

3. Ο Μητροπολίτης Πάφου πριμοδότησε 2% έως 3% την ΕΔΕΚ κατόπιν συμφωνίας για Μητροπολιτικό ναό στην Πάφο. Όταν η ΕΔΕΚ ψήφισε εναντίον του κτισίματος του ναού στον δημόσιο κήπο, τους πρόσφερε για τη θετική τους ψήφο, αντάλλαγμα όσους ψήφους προσωπικά επηρέαζε, και αυτό φαίνεται πως συνέβηκε από την αύξηση του ποσοστού της ΕΔΕΚ στην Πάφο καθώς ο Μητροπολίτης επηρεάζει πολλούς ψηφοφόρους στην Πάφο. Ενώ ταυτόχρονα φαίνεται το ποσοστό πτώσης του ΕΛΑΜ από ότι έδειχναν οι επανειλημμένες δημοσκοπήσεις. Το ίδιο είχε συμβεί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με υποψήφιους τους Ν. Αναστασιάδη, Σ. Μαλά και Γ. Λιλλήκα όπου ο ΔΗΣΥ πριμοδότησε τον Σ. Μαλά ώστε να μην περάσει ο Γ. Λιλληκας στον Β΄ γύρο.

4. Η δύναμη του ΕΛΑΜ θα ήταν 10% έως 11% και θα εξέλεγε Ευρωβουλευτή, άν ο Μητροπολίτης δεν αντάλλαζε την έδρα χάριν του ναού.

5. Το ΑΚΕΛ αύξησε τα ποσοστά του 2% ένεκα Τουρκοκυπριακών ψήφων.

6. Η Ελένη Θεοχάρους έκανε την πιο λανθασμένη συνεργασία της ζωής της καθώς και ο πιο αδαής μπορούσε να γνωρίζει ότι δεν θα έπαιρνε σταυρούς από τους Δηκοϊκούς. Με αυτό τον τρόπο τιμωρήθηκε για την μεταπήδηση της από κόμμα σε κόμμα, κάτι που στους Κύπριους ψηφοφόρους φαντάζει σαν προδοσία και αχαριστία.

8. Αν το ΔΗΚΟ δεν συνεργαζόταν με την Ελένη Θαοχάρους θα έπαιρνε 10%

Όλα είναι συμπεράσματα εκ των εκλογικών αποτελεσμάτων που θα μπορούσε με μια απλή ανάληση να εξάξει ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, είναι συμπεράσματα όμως που οι πολιτικοί αναλυτές δεν θα εξηγήσουν στον κόσμο, καθώς αν οι πολίτες γνώριζαν όλες αυτές τις ίντριγκες θα απαξίωναν περισσότερο τα κόμματα,  κάτι που δεν συμφέρει κανένα πολιτικό, καθώς είναι πράγματα και θαύματα που κάνουν κατά καιρούς όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ