29 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΧΛΩΡΑΚΑ

ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ
Ο Φιλοκτήτης εκστρατεύει μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες εναντίον των Τρώων, επικεφαλής επτά πλοίων με Θεσσαλούς πολεμιστές. Στη Λήμνο, όπου κάνουν στάση, ο Φιλοκτήτης πλησιάζει πολύ κοντά σε ένα ναό της Αθηνάς και μια ύδρα, δηλητηριώδες ερπετό, τον δαγκώνει στο πόδι. Η πληγή του δε θεραπευόταν και ο ίδιος υπέφερε φοβίζοντας το στρατό, οπότε με προτροπή του Οδυσσέα και των Ατρειδών τον εγκαταλείπουν στο νησί. Εκεί, παραμένει δέκα χρόνια, καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου που δεν έχει λήξει ακόμα. Ωστόσο, βγαίνει χρησμός ότι οι Αχαιοί δε θα κυριεύσουν το Ίλιον, αν δε βοηθήσει το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, ο οποίος πεθαίνοντας το είχε χαρίσει στο Φιλοκτήτη, που ήταν ο μόνος που τον λύτρωσε στην πυρά που είχε ριφθεί, επειδή δεν μπορούσε να απαλλαγεί από το δηλητηριώδη χιτώνα που κατέτρωγε την σάρκα του. Στέλνονται, λοιπόν, ο Οδυσσέας και ο Νεοπτόλεμος, ώστε να αποσπάσουν, ακόμα και με δόλο, το τόξο και τα βέλη του Ηρακλή. Ο Φιλοκτήτης όμως αρνείται να τα δώσει, μη θέλοντας να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους που του είχαν δείξει σκληρότητα και τον είχαν εγκαταλείψει πριν δέκα χρόνια.

Ο Οδυσσέας προσπαθεί να πείσει το Νεοπτόλεμο να ξεγελάσει το Φιλοκτήτη και να του πει πως κι αυτός εξαπατήθηκε από τον Οδυσσέα, που κατακράτησε τα όπλα του πατέρα του, Αχιλλέα, και γι ΄αυτό θύμωσε και έφυγε από την Τροία για να γυρίσει στη Σκύρο. Ο Νεοπτόλεμος αρνείται στην αρχή να μετάσχει στην απάτη, αλλά πείθεται, όταν του μιλά για τη δόξα που θα αποκτήσει όταν θα εκπορθήσει την Τροία με τα βέλη του Φιλοκτήτη. Ο Νεοπτόλεμος, αφού ξεγελά το Φιλοκτήτη, πάει να το μετανιώσει την τελευταία στιγμή και αρχίζει να το συζητά μαζί του. Εμφανίζεται όμως ο Οδυσσέας και γίνεται έντονη συζήτηση μεταξύ του και του Νεοπτόλεμου. Τελικά, ο Νεοπτόλεμος ακούει τη συνείδησή του και επιστρέφει το τόξο και τα βέλη στο Φιλοκτήτη, και ο Οδυσσέας φεύγει θυμωμένος. Ως από μηχανής θεός εμφανίζεται τότε ο Ηρακλής, ο οποίος πείθει το Φιλοκτήτη να πάει στην Τροία και να φέρει τη νίκη στους Αχαιούς. Ο Φιλοκτήτης πηγαίνει στην Τροία σκοτώνει με τα βέλη του τον Πάρι και είναι μέρος της ομάδας που κρύβεται μέσα στον Δούρειο Ίππο στην τελική επίθεση κατά της Τροίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ


Από την πολιτιστική επιτροπή Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας:

Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ του Σοφοκλή. Την Τετάρτη 30 Ιουλίου ώρα 9.00 βράδυ στο θέατρο της Χλώρακας
Είσοδος δωρεάν
Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση από το σατιρικό θέατρο, που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
Η σκηνοθεσία και η δραματουργική προσαρμογή είναι του Μηνά Τίγκιλη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΘΑΛ, τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει ο Εδουάρδος Γεωργίου, την μουσική ο Γιώργος Κολιάς, την κίνηση/χορογραφία η Χλόη Μελίδου, τους σχεδιασμούς των φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης και τη μουσική διδασκαλία του Χορού ο συνθέτης και μέλος του ΔΣ της ΕΘΑΛ, Νίκος Βήχας.
Στην ομάδα της παραγωγής συνεργάζονται ακόμα η Παναγιώτα Παπαγεωργίου και η Έλενα Μελετίου, ως βοηθοί σκηνοθέτη και η Θέλμα Κασουλίδου ως βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου..
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Ευτύχιος Πουλλαϊδης (στο ρόλο του Φιλοκτήτη), ο Κώστας Καζάκας (στο ρόλο του Οδυσσέα), ο Κωνσταντίνος Γαβριήλ (στο ρόλο του Νεοπτόλεμου) και ο Αλέξανδρος Παρίσης (στο ρόλο του Ναυτικού).
Το Χορό αποτελούν οι Γιάννος Αντωνίου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Μιχάλης Χρίστου, Ευριπίδης Δίκαιος, Στέφανη Νέρου, Ζαχαρίας Ιορδανίδης, ο Ανδρέας Δανιήλ από το Θεατρικό Εργαστήρι της ΕΘΑΛ, ο μουσικός Θεόδωρος Πολυκάρπου και συμμετέχουν οι εθελοντές Άγγελος Γκουτοσίδης και Άντρεα Αγαθοκλέους και οι χορωδοί, Ιάκωβος Καντούνας, Κώστας Μπάφας, Χρίστος Χριστοφίδης και Γιώργος Διαμαντίδης (Χορωδία «Μοντέρνοι Καιροί»).

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Σε έντονες διαμαρτυρίες προέβει ο κοινοτάρχης Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας προς τα ΜΜΕ για όσα κακόβουλα ισχυρίζονται περί πνιγμό λουομένων στην κοινότητα, αφού η τοποθεσία Τάφοι των Βασιλέων στην οποία συμβαίνουν ταχτικά πνιγμοί, δεν εμπίπτει στα όρια της κοινότητας.

Η ίδια κατάσταση, δηλαδή η αναφορά ότι η επικίνδυνη περιοχή λουομένων με τους συχνούς πνιγμούς εμπίπτει στα όρια της κοινότητας της Χλώρακας, συνέβαινε και παλαιότερα, αλλά εξ όσων γνωρίζουμε, και πάλιν ο κοινοτάρχης με παρέμβαση του στην αστυνομία επέτυχε να σταματήσει αυτός ο διασυρμός της Χλώρακας. Όμως και πάλιν κάποιοι επιτήδειοι που θίγονται τα τουριστικά τους συμφέροντα καθώς οι συνεχείς πνιγμοί αποτρέπουν τις επισκέψεις τουριστών στη συγκεκριμένη περιοχή και θέλοντας να αποφύγουν τον εις βάρος τους αντίχτυπο από το φαινόμενο, χρησιμοποιώντας διάφορα ΜΜΕ, παραπλανητικά δηλώνουν πως η επικίνδυνη περιοχή  εμπίπτει στα σύνορα της Χλώρακας.