6 Ιουλίου 2014

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΛΩΡΑΚΑΣ

Μνημόσυνο των πεσόντων της Κοινότητας Χλώρακας κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974

Σ΄ αυτές τις τόσο σημαδιακές επετείους δεν είναι σωστό να αναλώνουμε τις δυνάμεις μας σε φραστικές καταδίκες και πολιτικές συγκρούσεις, αλλά είναι η ώρα για εγρήγορση και ενότητα, για συλλογικό προβληματισμό, καθώς και για κοινή δράση, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.
Μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων της Κοινότητας Χλώρακας κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974 στην Εκκλησία Παναγίας Χρυσοαιματούσης στη Χλώρακα προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου  ανέφερε πως Πολιτεία και λαός τιμούμε σήμερα τους ήρωες μας που έπραξαν ακέραιο το καθήκον τους, προσθέτοντας πως « Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και να δοξάσουμε τους ηρωικώς πεσόντες της αντίστασης ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που έπεσαν μαχόμενοι στις επάλξεις του καθήκοντος και της τιμής, όπως όριζε η βαθιά δημοκρατική τους συνείδηση και η αφοσίωσή τους στη νομιμότητα».
Αναφερόμενος στα τριανταπέντε χρόνια μετά το μαύρο καλοκαίρι του ΄74 είπε πως οι μνήμες του πραξικοπήματος και της εισβολής  παραμένουν ζωντανές και θα παραμένουν ζωντανές όσο η κατοχή και η διαίρεση επικρατούν στο νησί μας.
Τις μέρες αυτές σημείωσε  υποχρεωτικά στρέφουμε το βλέμμα πίσω και προβληματιζόμαστε ξανά για τις αιτίες της τραγωδίας του Ιούλη του 1974, όχι  για να ξύνουμε πληγές- όπως είπε-  αλλά για να πάρουμε τα σωστά διδάγματα και να αποφύγουμε μια επανάληψη των λαθών και του παρελθόντος.
Μιλώντας τέλος για τα 4 εκλεκτά τέκνα της Κύπρου που αντιστάθηκαν στην παράνομη δράση των πραξικοπηματιών, διδάσκοντας έμπρακτα πίστη και αφοσίωση στα πανανθρώπινα ιδανικά της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας, στον  Ανδρέα Έλληνα, τον Θεόδωρο Πέτρου, τον  Χαράλαμπο Κυρίλλου και το Δημήτρη Ζηνιέρη, είπε πως οργανώθηκαν χωρίς δεύτερες σκέψεις και συντάχθηκαν με τις νόμιμες δυνάμεις του κράτους, ενάντια σε αυτούς που εργάζονταν για την κατάλυση της δημοκρατίας. Οι τέσσερις γενναιόψυχοι άντρες δολοφονήθηκαν από πραξικοπηματικά στοιχεία καταλαμβάνοντας επάξια θέση στο πάνθεον των αγωνιστών της κυπριακής Ιστορίας, σημείωσε .
Μνημονεύουμε επίσης κατέληξε και την θυσία του Χριστόδουλου Πολυδώρου,  ο οποίος έπεσε μαχόμενος  στις 22 Ιουλίου 1974,  στις μάχες για ανακοπή της προέλασης του Τούρκου εισβολέα, στον έναν άνισο και άδικο πόλεμο που μας επέβαλε η προδοσία και ο τουρκικός επεκτατισμός.

- See more at: http://www