18 Ιουνίου 2015

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ"

Ειλικρινά κύριε Λαμπριανιδη χαίρομαι από καρδιάς, γιατί σημαίνει ότι οι γονείς σας ήταν αξιόλογοι άνθρωποι και στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται δίπλα σας. Θεωρείτε όμως ότι οι γονείς σας αντιπροσωπεύουν όλους τους υπόλοιπους γονείς του κόσμου και αποδέχονται όλοι τα παιδιά τους; Αυτή είναι και η δική μας ευχή, να βάλουμε το λιθαράκι μας ούτως ώστε να παροτρύνουμε όλους τους γονείς να στέκονται δίπλα από τα παιδιά τους ανεξάρτητα με το «τι θα πει ο κόσμος». Είμαι σίγουρη ότι αν ξανακούσετε το τραγούδι θα καταλάβετε το βαθύτερο νόημα του τραγουδιού και θα νοιώσετε περήφανος που έχετε τους γονείς που έχετε, γιατί εγώ προσωπικά θαυμάζω απεριόριστα ανθρώπους σαν τους γονείς σας. Πολλοί με την πρώτη ακρόαση μπορεί να μην αντιλαμβάνονται το νόημα του τραγουδιού. Είμαι σίγουρη όμως ότι αν δώσουν την σημασία που πρέπει, θα αντιληφθούν ότι το νόημα του τραγουδιού δεν έχει σαν στόχο του να παρακινήσει κόσμο στην αυτοκτονία, όπως σχολιάστηκε, αλλά ότι πρέπει να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους ΟΠΩΣ και να είναι. Η ιστορία αυτή, είναι μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιστορία βγαλμένη από το ζωή και ο λόγος που επέλεξα να ερμηνεύσω αυτό το τραγούδι είναι για να περάσω το μήνυμα ότι πρέπει να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους για την αναπηρία τους, για τις σεξουαλικές τους επιλογές και γενικότερα για τον τρόπο που επιλέγει ο καθένας να ζήσει τη ζωή του είτε πρόκειται για δική του επιλογή, είτε πρόκειται για κάτι που συνέβη και δεν το επέλεξε ο ίδιος. Ο κύριος Μαυρέσης είναι και ο ίδιος τραυματίας πολέμου και σίγουρα δεν είχε καμία πρόθεση να προκαλέσει. Σημαντικό είναι ότι είχα συγχαρητήρια από συγγενή μου παραπληγικό για την προσέγγιση και για το νόημα που προσπαθούμε να περάσουμε στον κόσμο. Εκεί που θέλω να σταθώ είναι ότι σκοπός μας δεν είναι να σταθούμε απέναντι σας με αυτό το τραγούδι αλλά δίπλα σας γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και άξιοι σεβασμού. Με εκτίμηση, Αννίτα Κωνσταντίνου (ερμηνεύτρια του τραγουδιού "Η Ιστορία του Σταμάτη") - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-media/893/262633/se-belades-to-rik-gia-tragoudi-pou-diagonizetai-kai-mila-gia-aftoktonia#sthash.CgNsNZqV.dpuf

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΥΡΕΣΗ ΣΤΙΧΟΥΓΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ»

Φίλες και φίλοι,
Επικοινωνώ μαζί σας, για να σας ενημερώσω σχετικά με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε λόγω της συμμετοχής μας στον 22ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού με το τραγούδι στο οποίο είμαι στιχουργός και έχει τίτλο: "Η Ιστορία του Σταμάτη".
Καταρχάς ευχαριστώ τον Θεό που ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι στον Μεσαίωνα γιατί με τα σημερινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες και τα σχόλια στα ραδιόφωνα σίγουρα θα μας έκαιγαν στην πυρά χωρίς καν να μας περάσουν απο Ιερά εξέταση.
Με κατηγόρησαν για ρατσισμό, για άτομο που δε σέβεται τους συνανθρώπους του με ειδικές ανάγκες και ότι υποκεινώ τα άτομα αυτά στην αυτοκτονία. ΟΥΔΕΝ ΑΝΑΛΗΘΕΣΤΕΡΟ.
Αν πίστευα όλα αυτά έπρεπε να αυτοκτονούσα πρώτος γιατί κι εγώ είμαι τραυματίας πολέμου του 1974.
Η ιστορία που περιγράφω είναι αληθινή και διαδραματίστηκε τη δεκαετία του 60'. Πρωταγωνιστής, ένας Αμερικανός στρατιώτης που γύρισε απο τον πόλεμο του Βιετνάμ ανάπηρος.
Προσωπικά, περιγράφω τα γεγονότα όπως έγιναν, αλλά τα μεταφέρω στα κυπριακά δεδομένα και στην κυπριακή διάλεκτο. Μπορεί οι στίχοι μου να είναι σκληροί και να προκαλούν, αλλά δυστυχώς δε μπορούσα να διηγηθώ την πραγματική ιστορία με στίχους ρηχούς και ανάλαφρους.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποσύρουν το τραγούδι απο τον διαγωνισμό, αλλά φρίττω με την υποκρισία ορισμένων.
Το τραγούδι έχει μια τραγική κατάληξη. Αναφέρω κάπου στους στίχους ότι συμφωνώ με τον τρόπο που ενήργησε ο Σταμάτης; Και γιατί να μην το ερμηνεύσουμε απο την ανάποδη, ότι δηλαδή ΔΕΝ πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως ο ήρωας του τραγουδιού, και ότι οι γονείς ΠΡΕΠΕΙ να αποδέχονται τα παιδιά τους όπως είναι;
Εν κατακλείδι αναφέρω ότι η συνοχή της κυπριακής οικογένειας, δεν κινδυνεύει απο αυτό το τραγούδι. Κινδυνεύει απο τα ναρκωτικά, την οικονομική κρίση και λοιπά. Δε θα επεκταθώ περισσότερο. "Τοις φρονίμοις ολίγα".

Σταύρος Μαυρέσης

ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΑΛΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ»


Μεγάλος σάλος έχει δημιουργηθεί σε όλα τα ΜΜΕ της Κύπρου και του εξωτερικού από το τραγούδι του Σταμάτη στον διαγωνισμό κυπριακού τραγουδιού ΡΙΚ 2015. Είναι ένα γλυκύτατο λυπητερό τραγούδι των εκ Χλώρακας Σταύρου Μαυρέση πατρός (στίχοι) και Νικόλα Μαυρέση υιού (σύνθεση) που έχει μεγάλες πιθανότητες να υπερψηφιστεί από τα άλλα, ως εκ τούτου ως φαίνεται, έχει θορυβήσει κάποιους που θα ζημιώσουν, γι αυτό διαμαρτύρονται για τους στίχους του τραγουδιού, οι οποίοι μιλούν για την αυτοκτονία του Σταμάτη καθώς αισθάνεται πως οι γονείς του απορρίπτουν την παραλυσία του. Όμως αυτό θα έπρεπε να προωθηθεί ειδικά από το τέλεθον ως παράδειγμα, καθώς στέλλει μηνύματα στους γονείς πως θα πρέπει να δέχονται τα παραπληγικά παιδιά τους με αγάπη και στοργή.
Το τραγούδι φωνητικά εκτελεί η Ανίτα Κωνσταντίνου σε μια εκπληκτική ερμηνεία, που έχει συγκινήσει σε υπέρτατο βαθμό όσους την άκουσαν  την περασμένη Παρασκευή.

Η εφημερίδα καλεί όλους τους κατοίκους Χλώρακας να υπερψηφίσουν το τραγούδι, καθώς πλέον είναι φανερό πως χωρίς αιδώ, κάποιοι για δικό τους όφελος προσπαθούν να αποκλείσουν από τον διαγωνισμό με σκοτεινές μεθόδους το εξαίρετο αυτό τραγούδι.